KONUTLARDAKİ SORUNLAR

Van'da 2011 yılında yaşanan depremde kentte kiracı olanlar için daha sonra yapılan TOKİ'lere yerleşenler, kendilerinden fazla para alındığı iddiasıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi'ne başvuruda bulundu.

VAN 7.05.2015 09:52:55 0
KONUTLARDAKİ SORUNLAR
Tarih: 01.01.0001 00:00
 ÖZEL HABER: ADİL HARMANCI

Van'da 2011 yılında yaşanan iki büyük depremde evleri hasar görenler için Edremit ve Tuşba ilçelerinde TOKİ tarafından konut inşa edildi. Bu konutlardan Edremit'te bulunanların bir bölümü ise, depremin olduğu sırada kentte kiracı konumunda olanlar için tahsis edildi.

KONUTLARDAKİ SORUNLAR

Konutlara yerleşenler daha çok binada ikinci el malzeme kullandığı iddialarında bulunurken ve çevre düzenlemesinden yakınırken, su ve elektrik kesintileri de temel sorunlar oldu.

Birçok kişi de sözleşmede yer alan aylık ücreti ve masrafları ödeyemeyeceğini belirterek konutlara yerleşmezken, kirada kalmayı tercih etti. Çoğu kişi de hak ettikleri konutları üzerine kiralık diye yazarak, ucuz fiyata kiralama yoluna gitti.

KİRACILAR DERTLİ

Kiracıların kaldığı konutlarda ise şimdi farklı yakınmalar var. Bu konutlarda kalanlar kendilerinden usulsüz bir şekilde fazla para alındığını iddia ediyor. İddialara göre, bloklarda her ay "kapıcı parası" adı altında toplam 4 bin 200 TL gibi bir para toplanırken, "KDV ve komisyon" adı altında da bin 600 ila 2 bin TL arasında başka bir para daha alınıyor.

İHD'YE BAŞVURDULAR

Kiracı TOKİ sakinleri kendilerinden "fazla para alındığı" iddiasıyla İHD'ye başvurdu.

Yetkililerin, kesintilerin nedenleri konusunda kendilerine gerekli açıklamayı yapmadıklarını ve alınan bu paranın nereye gittiğini öğrenmek istediklerini belirten kiracı TOKİ sakini bir grup, önceki gün İHD Van Şubesi'ne giderek kendilerinden fazla para alındığını ileri sürdü ve konu hakkında aydınlatılmak istediklerini ifade etti.

İHD yetkilileri de, ilgili kurumlarla ve blok idarecileriyle görüşerek gereken bilgiyi alacaklarını ve daha sonra kendileriyle paylaşacaklarını söyledi.

Kiracı grup, daha sonra İHD'den ayrıldı.PRESTİJ HABER