KÖMÜRCÜ ESNAFI ZOR GÜNLER YAŞIYOR!

“KÖMÜR SEKTÖRÜ VAN İÇİN BACASIZ FABRİKAYDI”

VAN 23.11.2016 11:59:41 0
KÖMÜRCÜ ESNAFI ZOR GÜNLER YAŞIYOR!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Doğalgaz kullanımının yaygınlaşması ve ücretsiz kömür dağıtımı gibi nedenlerle Van’da kömürcü esnafı zor günler yaşıyor.

Van’da meydana gelen depremlerin ardından doğalgaz kullanımının yaygınlaşması, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının (SYDV) ücretsiz kömür dağıtması ve döviz kurunun yükselmesi nedeniyle Kömürcüler Sitesi esnafı zor günler yaşıyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan esnaf, bu gibi nedenlerle iş yapamaz duruma geldiklerini söyledi.

Kömürcüler Sitesi Eski Kooperatif Başkanı Cevdet Arvas, “Van’a doğalgaz 2011 yılında geldi. Doğalgazın pazar payını aldığı sektör, kömür sektörüdür. Hal böyle olunca ister istemez potansiyel düşüyor. Son 5 yıl içerisinde kömür sektörünün pazar payında ortalama yüzde 70 daralma oldu. Bu, doğalgazın gün geçtikçe yaygınlaşmasından kaynaklıdır. Doların artışından dolayı doğalgazın fiyatı kömüre göre daha uygun oluyor. Hal böyleyken talep de artmış oluyor.” dedi.

Haziran’da 680 TL olan kömürün, dolar kurunun yükselişiyle Ekim’den sonra 850 TL’ye çıktığını belirten Arvas, fiyatların artması nedeniyle dar gelirli ailelerin kömür almakta zorladığını dile getirdi.

“KÖMÜR SEKTÖRÜ VAN İÇİN BACASIZ FABRİKAYDI”

Zamanla gerileyen kömür sektörünün, geçmiş yıllarda Van için bacasız fabrika konumunda olduğunu söyleyen Arvas, sözlerine şöyle devam etti:

“Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının kömürü zamanında dağıtmamasının bize katkısı oldu. Vatandaşlar ihtiyaçları kadar kömür almasalar dahi bir kısım kömürlerini bizden alıp, kışı idare etme yoluna gidiyorlar. Kömür sektörü geçmiş yıllarda Van için bacasız bir fabrikaydı. Bu konuda kömür sektörünün tamamen bitirilmemesini bekliyoruz. Pek çok esnafımız mağdur oldu. Yetkililerden destek istiyoruz. Bu noktada alternatif yollardan destek verilirse esnaf geçinebilir.”

Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatifi Başkanı Hasan Seyhan ise korsan kömürcülerin rekabeti nedeniyle işlerinde gerileme olduğunu belirtti.

Yetkililere, korsan kömürcülerin önüne geçilmesi yönünde çağrıda bulunan Seyhan, “Tuşba, İpekyolu, Edremit ve Büyükşehir Belediyesine dilekçelerimizi verdik. Bu anlamda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe göndereceğiz.  Geçen yıl da korsanların önüne geçilmesi için dilekçeler gönderdik. Kentte 8 noktada korsan kömürcünün olduğuna dair bize bir rapor geldi. O tarihte belediye gidip kendilerine müdahil oldu ve onun etkisini gördük ama bu yıl herhangi bir işlem yapılmadı. Dilekçelerimizi verdik, sonucu bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)