Kıyafet değişikliği mağdur ediyor

Van’da okul kıyafetleri satan esnaflar ile gün boyu kıyafet aramak zorunda kaldıklarını belirten veliler, okullarda zaman zaman kıyafet değişikliği yapıldığını, bu durumun kendilerini mağdur ettiğini söylüyor.

VAN 20.09.2017 10:34:45 0
Kıyafet değişikliği mağdur ediyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Eğitim döneminin başlamasıyla birlikte en hareketli kesimlerden birini de okul kıyafetleri satan esnaflar oluşturuyor.
Veliler, bu gibi işyerlerinde kuyruk oluşturarak çocuklarının devam ettiği okulun öngördüğü kıyafeti bulmaya çalışıyor.

 

KIYAFETLER BULUNMUYOR
Ancak veliler her zaman kapısına gittiği mağazada istedikleri kıyafeti bulamıyor. 
Bu durumun okul yönetimlerinden kaynaklandığını belirten Pehlivan Giyim sahibi Kerem Elvermez, şunları söyledi:
“Eylül ayının 15’inden itibaren okul sezonumuz açıldı. İşlerimiz bu sene beklediğimiz gibi olmadı, bunun sebebi piyasada bayağı bir boşluk vardı, yani müşteri istediği ürünü tedarik edemiyor. Piyasanın belirsizliğinden dolayı sürekli okul kıyafetlerindeki değişikliklerden kaynaklı bu sene imalatçı firmalar fazla ürün imalatı yapmadılar. Bazı okul kıyafetlerini veliler şuan bulamıyor. Sebebi ise hem esnafın elinde yeteri kadar ürün bulunmayışı, hem de okul yönetiminden kaynaklıdır, çünkü idareciler tarafından sürekli kıyafet değişikliği yapılıyor.”

 

SIK DEĞİŞMEMELİ
Daha önce bu şekilde değişikliğin olmadığını anlatan Elvermez, “Milli Eğitim’de kıyafet değişikliği yanılmıyorsam dört, ya da beş yılda bir değişmesi lazım ama bazı okul müdürleri geldikten sonra ilk yaptıkları iş kıyafet değiştirmeleridir. Kurum amirlerinin uzun vadeli düşünmeleri gerekiyor. Bu durum da hem esnafı, hem velileri mağdur ediyor. Bir de esnafın da kendince sıkıntıları var, onlar da okullara gidip habire kıyafet değişikliği talebinde bulunuyor, bu da yanlış” diye konuştu. 

 

FİYATLAR
Mağaza sahibi Elvermez, bu yılki okul kıyafetleri konusunda da şu bilgileri verdi:
“Bu sene okul kıyafetlerini uygun fiyatlara satıyoruz. İlk ve ortaokullarda ortalama bir öğrencinin kıyafet maliyeti 100 TL, liseler 120 ila 130 TL arası. Bazı esnaflarımız da fırsatçılık yapıyor, bunu da dile getirmek istiyorum. Geçen gün bir velimizle konuştum, esnaf 120 TL’lik bir ürün için veliye 160 TL fiyat vermiş ve veliye diyor ki bu ürünü bizden başka satan yok, bu yanlış bir bilgilendirmedir, olmaması gerekiyor, esnafa yakışacak davranışlar değildir.”

 

HAZIRLIK ERKEN BAŞLADI
Liman Giyim sahibi Erdal Çakar da, Kurban bayramından hemen sonra hazırlık yaptıklarını belirterek, “Kurban bayramının hemen akabinde bizde okul sezonu başladı, biz de buna göre yani ihtiyaçlara cevap olmak açısından hazırlığımızı yaptık. Van’da yüzlerce okul var. Bunların çoğunun kıyafetleri bizde olmasa bile geneline hitap ediyoruz. Okul kıyafetleri konusunda Van’da bilinen bir adres olmuşuz” dedi. 

 

MÜŞTERİ TEPKİ GÖSTERİYOR
Piyasada her zaman uygun kıyafet bulunmadığını söyleyen Çakar, “Müşteri bizde bulamadığını, bazen bizi de yadırgayarak ‘niye getirmiyorsunuz’ diyorlar. Okul hareketliliği yaklaşık 15 gündür başladı. Tabii bazen okul değiştirenler de oluyor, bu kısa da olsa Kasım ayına kadar devam edebilir. Her okul grubuna göre kıyafetlerimiz mevcut, okulların talebine göre yani kıyafet çeşitlerine göre fiyatlarımız değişiklik gösterebiliyor. İlk, orta ve lise dengi okul kıyafetlerinin satışını yapıyoruz, kolej türü giyinen liselerde kıyafet fiyatları ortalama 120 TL civarında oluyor. Bunun haricinde okul kıyafetlerimizin fiyatları 60 TL’den başlıyor 70 TL’ye kadar varıyor” diye kaydetti.

 

VELİLER TEPKİLİ
Okullarda zaman zaman kıyafet değişikliğine gidilmesi velilerin de tepkisine yol açıyor. Gün boyunca mağaza mağaza dolaşarak okulun istediği kıyafeti aramaya çıktıklarını belirten veliler, “Kıyafet değişikliği neden yapılıyor anlamış değiliz, bari birkaç yıl sürsün, her yıl kıyafet değişikliği mi olur?” şeklinde tepki gösterdi. Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi