“Kış turizmini öne çıkaramadık“!

Turizm'de son bir yıldır İranlıların kente rağbet etmesi ile sektörde büyük bir ivme yakalayan Van'da kış turizmi potansiyeli ise değerlendirilemiyor. Kış turizmini öne çıkarmayı beceremediklerini söyleyen Van İl Kültür ve Turizm Mü

VAN 20.12.2014 18:22:35 0
“Kış turizmini öne çıkaramadık“!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Bölgenin en önemli kayak merkezlerinden biri olan Abalı Kayak Merkezi çevresinde konaklama tesislerinin olmaması kış turizmini olumsuz etkiliyor. Van'da son 1 yıldır turist sayısında yaşanan artış kış mevsiminde nerdeyse durma noktasına geldi. En çok da İranlı turistlerin geldiği Van'da kışın İranlı görmek mümkün değil. Daha önce de sadece Nevroz dönemlerinde kentte yoğun olarak görülen İranlılar, bu yıl yaz ayı boyunca Van'ı tercih etti. Ancak kış ayı ile birlikte turist rağbeti bıçak gibi kesildi. Van'ın kışın tercih edilmemesinin sebebi turiste hitap edecek etkinliğinin yok denecek kadar az olması. Turizm için bir kaynak niteliğinde olan Abalı Kayak Tesisleri'nin ise çevresinde tesislerin olmaması yine turistlerin Van'ı kışın tercih etmemesinin sebeplerinden biri. Bölgenin en önemli kayak merkezinden biri olan Abalı Kayak Merkezi'ni görmeyen İranlı turistler ya Erzurum Palandöken ya da Bursa Uludağ'a tatil için gidiyorlar. Bu durumdan yakınan Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van'ın imajdan yana bir sıkıntısının olduğunu ileri sürerek, kış turizmini öne çıkarmayı beceremediklerini itiraf etti.

YETERİ KADAR DEĞERLENDİRİLEMİYOR!..
Abalı Kayak Merkezi sadece kayak turizminin değil, profesyonel kayak sporunun da Türkiye'deki önemli adreslerinden biri. Pist eğimi, kar kalınlığı, kar kalitesi ve pist uzunluğu ile dünyanın sayılı kayak merkezlerinden biri olmaya aday olan Abalı Kayak Merkezi bu meziyetlerine rağmen yeteri kadar değerlendirilemiyor. 
Tesis sıkıntısının yanı sıra bu kayak merkezinin tanıtımı da etkili ve yeterli şekilde yapılamıyor. Palandöken, Uludağ gibi kayak merkezleri birçok kişi tarafından bilinirken, bilinen kayak merkezleri arasında Abalı Kayak Merkezi'nin adı geçmiyor.

"BECEREMEDİK"
Kış turizmini iyi değerlendirmediklerini ifade eden Aktuğ, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Aktuğ, "Van'ın öne çıkan değerleri konusunda biz bir Akdamar'ı, Yedi Kilise'yi, Çavuştepe'yi, Van Kalesi'ni inanç turizmi anlamında ise, Hüsrev Paşa'yı, Horhor Cami'sini, Bediüzzaman Hazretlerinin mekânlarını tanıtırken maalesef Van'ın kış turizmini öne çıkarmayı beceremedik. Erzurum Palandöken, Bursa Uludağ kadar tanıtamadık."dedi.

"MODERN TESİSLER İNŞA EDİLEMEDİ"
Abalı'da turistlerin kalabileceği modern tesislerin hala inşa edilmediğini vurgulayan Aktuğ, "Kış turizmi için Van'a gelen insanların burada rahatlıkla konaklayacakları ve aktivitelerini rahatlıkla yapabilecekleri tesislerimiz yok. Bu konuda çok yetersiziz. Kışımız fazla uzun ama bunu değerlendiremiyoruz. Van ilimizin Gevaş ilçesinde faaliyet gösteren Abalı Kayak Merkezi çevresinde maalesef insanlarımızın 1 hafta 10 gün kadar kalabilecekleri bir konaklama tesisi hala yok. Buraya gelen bir turist en yakın konaklama tesisi için 20-25 km uzaklıktaki Edremit İlçesine gitmek zorunda. İnsanlarımızın günü birlik Edremit'e gidip gelmeleri çok zor. Bu nedenle Abalı Kayak Merkezi istediğimiz düzeyde ilgi görmüyor." diye belirtti.

"YATIRIM YAPMAKTAN KAÇINIYORLAR"
Van'ın imajdan yana bir sıkıntısının olduğunu ileri süren Aktuğ, şunları söyledi:
"Güven probleminin olduğu yere yatırımcı gelmez. İnsanların kafalarında bir takım soru işaretlerinin olması yatırım önündeki en büyük engeldir. Yatırım yapmak isteyenin kafasında ki 'acaba' bile yatırımcıyı yatırım yapmasından alıkoyabiliyor. Bu memleket gün yüzü görmedi. Gelmedi insanlar bu memlekete. Bu memlekete bir şeyler yapmak istemediler. Bu memleketin insanları bile buraya yatırım yapmaktan kaçındı ve başka yerlere yatırım yaptı. Biz de özel sektör değiliz girişimlerde bulunalım, gelin yatırım yapın diyelim."

"İRANLILARI BURADA TUTABİLMELİYİZ"
"Abalı Kayak Merkezi'nin hemen yanına 12 ay hizmet verecek modern tesisler, oteller açılmalıdır" diyen Aktuğ, şu ifadeleri kullandı: 
"Bu sektörü iyi kullanmalıyız. Bu konuda üzerimize, üzerime ne düşerse yapmaya hazırım. Yeter ki bir şeyler yapılsın. İran pazarını kullanamıyoruz. İranlılar Van'ı geçiş noktası olarak kullanıyorlar. İranlılar Van'dan Palandöken'e, Uludağ'a gideceğine burada kalmalılar, onları burada tutmayı başarmalıyız. Bunu hep beraber yapmalıyız."

"BU İMAJI DEĞİŞTİRMELİYİZ"
Çözüm sürecinin önemine de değinen Aktuğ, son olarak şunları kaydetti:
"Toplumsal olaylardan en fazla ve en çabuk etkilenen sektör turizm sektörüdür. Barış sürecinin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Barış süreci sayesinde memleketin turizmi çok iyi yerlere çekilebilir. Turistler güvenli görmedikleri, kafalarında herhangi bir olumsuzluğun olduğu yere gitmiyor. Bu imajı değiştirmeliyiz. Bu imajı değiştirebilirsek Van başta olmak üzere bölge turizmi bir ivme yakalar."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş