Kış Aylarında Nasıl Beslenmeli?

Van İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Yakup İmren, kış mevsiminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık açısından son derece önemli olduğunu belirterek, konuyla ilgili çeşitli tavsiyelerde bulundu.

VAN 18.12.2012 11:14:50 0
Kış Aylarında Nasıl Beslenmeli?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Konuyla ilgili olarak Konuşan Van İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Dr. Yakup İmren, Kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte beslenme şeklinde değişikliler olduğunu hatırlatarak, genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilim olduğunu söyledi.
 
Kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirildiğine değinen Dr. İmren "Kış mevsiminde fiziksel aktivitenin az olması ve gecelerin uzun olması ve televizyon başında fazla zaman geçirilmesi nedeniyle beslenmelerine daha da dikkat edilmesi gerekir" dedi.
 
Kış Aylarına Hangi Besinler Tüketilmeli
"Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır" diyen Dr. İmren, "Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. İmkânlar dâhilinde her gün bol meyve ve sebze tüketilmesi, kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması gerekmektedir. Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin yeterli miktarda tüketilmelidir" tavsiyelerinde bulundu.
 
E vitaminin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olduğunu aktaran Dr. İmren, E vitamininin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar ile kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi gerektiğini belirtti.
 
"Her Mevsim Gibi Kış Mevsiminde de Bol Miktarda Sıvı Tüketin"
Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı gerektiğini dile getiren İmren, "Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılmasında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir" diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)