KIŞ AYI DERT AYI!

Kış ayının yaklaşması ile birlikte Türkiye’de diğer bölge ve illere oranla Doğu Anadolu Bölgesi ve illerinde kış çilesi başladı. Van’da ise birçok ilçede ilk kar düşerken Başkale’de yoğun kar yağışından dolayı okullara ara

VAN 22.10.2014 12:47:44 0
KIŞ AYI DERT AYI!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Kış ayının başlamasına 1 ayı aşkın bir süre varken Doğu Anadolu Bölgesindeki illerde kış ayı erken başladı ve yılın ilk karı yağdı. Van’ın ilçelerinde ve köylerinde ise okullar tatil edildi köy yolları ulaşıma kapandı. Yani tam anlamıyla Van’da kış çilesi başlamış oldu. Van’da şimdiden sobalar kuruldu ve yakılmaya başlandı. Başta hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar olmak üzere, Vanlı esnaftan memuruna kadar herkes için ıstırap ve soğuk kış ayları ile birlikte çile başladı. Bu çileyi çekenlerden biriside ambulans şoförleri oldu. Geçtiğimiz yıllarda yaşanılan yol açma sıkıntıları ve köylerin olduğu bölgelerde olmayan köy isimlerini belirten levhaların olmayışı kış aylarında doğum yapan kadınların düşük yapmasına, hasta olan çocukların ölmesine yol açmıştı. Bu sene ise gerek yol açma gerekse de köyleri belirten levhaların konulması işi Van Büyükşehir Belediyesine geçti. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl belediyenin neler yapacağı ise merak konusu oldu.

AKSONA: KÖYLERİ GÖSTEREN TABELALAR YOK

Konu hakkında görüştüğümüz ve kış aylarında yaşadıkları sorunları bize aktaran Saadet Partisi Tuşba İlçe Başkanı ve ayrıca özel bir hastanede ambulans şoförlüğü yapan İdris Aksona köylere hasta almak için gittiklerinde köyleri gösteren tabelaların olmayışından dolayı büyük sorunlar yaşadıklarını dile getirdi. Özellikle kış aylarında karın çok yağmasından dolayı yolları hiç bulamadıklarını dile getiren Aksona: “Van olarak son yerel seçimlerden sonra büyükşehir belediyesi olduk. Ancak halen kent olarak çok eksiğimiz var. Özellikle biz ambulans şoförleri gece saatlerinde ilçe ve köylere hasta almaya gittiğimiz büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Çünkü köy levhalar bulunmuyor. Hal böyle olunca biz zamanla yarışan ambulans şoförleri hastayı almak için geç kalıyoruz. Ölüm riski olan insanlarımız oluyor ama biz maalesef geç kalıyor. Böyle olunca hasta yakınları ile tartışıyor ve hatta kavgalar bile ediyoruz. Ancak gelin görün ki bizim bu konuda herhangi bir eksiğimiz yok. Biz tam zamanda yola çıkıyor ve hızlı hareket ediyoruz. Ancak yeri bulamayınca geç kalıyoruz.” Dedi.

BELEDİYENİN ÖNLEM ALMASI GEREKMEKTEDİR

Özellikle kış aylarında sıkıntılarının daha da arttığını vurgulayan Aksona şu sözlere yer verdi: “Yaşadığımız tabela ve levha sıkıntısı kış aylarında 2-3 katına çıkıyor ve yağan kar sonucu var olan tabelalar kayboluyor. Tabelası olmayan köylerin yolları ise kapanıyor ve bizler tam bir çıkmazın içine giriyoruz. Ben doğma büyüme Vanlıyım. Burada büyüyüp, bu kentin ilçelerini ve köylerini iyi bilen biriyim. Ancak gelin görün ki ambulans şoförlüğüne dışardan insanlar geliyorlar. Gece saat 2-3 civarlarında Özalp’e, Gürpınar’a ve diğer birçok ilçeye hasta getirmeye gidiyorlar. O şoförler tabelalar ile ilçeleri bulabiliyorlar. Ancak iş köylere gelince tıkanıp kalıyorlar. Çünkü adamlar buraların yabancısı. Hal böyle olunca gece beni ve diğer arkadaşlarımızı arayıp adres soruyorlar ve yeri bulmaya çalışıyorlar. Bu yıldan yıllardır hastalar konusunda sorunlar yaşanıyor. İnsanlarımız hayatını kaybediyor. Bu yüzden bu yıl yine aynı sıkıntıların yaşanmaması için şimdiden belediyenin önlemleri alması gerekmektedir.”

Kış aylarında açılmayan yollar, hayvancılık ile uğraşan vatandaşın yaşamış oldukları sorunlar ve sağlık ekiplerinin kardan dolayı hastalara geç müdahalesinden dolayı geçtiğimiz yıl yaşanılan olayları Şehrivan Gazetesi olarak sizler için derledik:

MİNİK MUHARREM'İN CENAZESİ ÇUVALDA TAŞINDI

Gürpınar İlçesi’ne bağlı Yalınca Köyü’nün Çeli Mezrası’nda oturan Taş ailesi, rahatsızlanan 1,5 yaşındaki çocuklarının yolların kapalı olması nedeniyle hastaneye götüremedikleri için öldüğünü öne sürdü. Taş ailesi, hastalanan çocukları Muharrem Taş’ın ihmalden öldüğünü iddia ederek, Karayolları, sağlık ekipleri ve karakol görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Minik Muharrem’in ailesi tarafından çuvala konulan cenazesi ise sırtta taşınarak mezradan köye indirildi. Olay 4 gün önce Gürpınar İlçesi’ne 80 kilometre uzaklıkta bulunan Yalınca Köyü Çeli Mezrası’nda meydana geldi. Köye 16 kilometre uzaklıkta bulunan mezrada yaşayan 7 kişilik Taş ailesinin 1,5 yaşındaki çocukları Muharrem Taş, akşama doğru yüksek ateş ve öksürük şikayetleriyle aniden rahatsızlandı. Aile, mezra yolunun kardan kapalı olması nedeniyle çocuklarını hastaneye götüremeyince, ilgilileri telefonla arayarak yardım istedi. Aile, görevliler gelir umuduyla beklerken, minik Muharrem, gece saat 02.00 sıralarında hayatını kaybetti. Taş ailesinin, gece olması ve ağır kış şartları nedeniyle rahatsızlanan çocuklarını yürüyerek mezradan köye indirmeyerek, görevlilerin gelmesini bekledikleri öğrenildi.

112 EKİBİNE LEVYELİ SALDIRI

Gürpınar ilçesinde, hasta almaya giden ambulansın önünü kesenler, 112 ekibine levyelerle saldırdı. Yol verme meselesi nedeniyle çıktığı iddia edilen olayda 2'si kadın, 3 kişi hastanelik edildi. İlçenin Güzelsu köyüne bir doğum hastasını almaya giden 112 Acil Servisi'ne ait ambulansın önü, kimliği belirsiz şahıslar tarafından kesildi. Ambulans şoförü ve 2 kadın personeli levyelerle darp eden şahıslar olay yerinden kaçtı. Yaralılar, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Ambulans şoförü Bayram Lenk ile yanındaki acil tıp teknisyenleri Nazime Çiçek ve Bahar Aksoy, müşahede altına alındı. Sağlık durumu ağır olan Bayram Lenk ve Nazime Çiçek yoğun bakıma alınırken, Bahar Aksoy tedaviye alındı.

ÇATAKLI VATANDAŞIN KIŞ ÇİLESİ

Çatak'a bağlı bazı köylere ise enerji nakil hatlarında meydana gelen arızalar yüzünden 4 gündür elektrik verilemiyor. Yoğun kar yağışının etkili olduğu Çatak'a bağlı Narlı köyünde vatandaşlar oldukça zor anlar yaşıyor. Hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler, 80 santimetreyi aşan karın üzerine serdikleri otlarla hayvanlarını besliyor.


Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL