KİMLERDEN BAHSETTİ?

Alınan sonuçlara göre yorumlar yapmakta yine sizlere düşüyor.

VAN 17.09.2014 11:11:15 0
KİMLERDEN BAHSETTİ?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 KENTİN TOK KABADAYILARI!..

Yazılan yazlılardan sıkıntı duyanlara bakıldığında, ya nasırlarına basıldığı için, ya menfaatlerine dokunulduğu için, ya fıtratlarında var olan vicdanlarını rahatsız etiğimiz için, ya da her şeyden önemlisi kendilerini deşifre ettiğimiz için birtakım siyasilerin rahatsızlıklarına tanık oluyorum.

Aslında çok önemli değil, yazdıklarımla birtakım çevrelere(yapılması gerekenleri yapmayanlara, söylenmesi gereken sözleri söylemeyenlere, geçmişte yapılmayanların bir kısmını yaparak bir şeyler yaptıklarını hatta yapılanları vatandaşın başına kakanlara vs.)rahatsızlık vermişsem demek ki doğru şeyleri yazıyorum.

Sizin rahatsızlık duymanız hiç önemli değildir; bizler içinde yaşadığımız toplumun var olan esas yaralarını dile getirmeye çalışacağız varsın birileri bundan rahatsız olsun, varsın birilerinin menfaatleri baltalansın varsın vicdanları yara alsın geceleri uykuları kaçsın.

Bu gün biraz duygusal olacak ama toplum gerçeğimizde bahsetmeye(kentin tok kabadayıları) sizden bahsetmeye çalışacağım. Hayatta hiçbir zorlukla karşılaşmadan varlık içerisinde büyümüş, baba servetine sırtını dayamış, geçim sıkıntısının, açlığın, yoksulluğun, işsizliğin ne olduğunu bilmezsiniz!.

Veya hayata atılır atılmaz baba denen devlete sırtınızı dayayarak, sosyal güvencesi olan, az da olsa maaşı olan dolayısıyla dünya hayatı içerisinde gelecek gibi bir kaygı taşımadan yaşıyorsunuz. Sofralarınızda hangisini yiyeceğinize karar vermediğiniz yemekler, kahvaltılar, meyveler, modellerini beğenmediğiniz arabalar, yetiştiğiniz özel eğitim kurumları, özel sağlık kuruluşlarında sıra beklemeden özel ilgilerle muayeneler, emrinize amade olan kimi bürokratlar ve siyasilerin varlığı. 

Sizler merkez yâda merkeze yakın yerlerde ikamet ediyorsunuz. Doğal olarak merkez yâda merkeze yakın olan yerlerin avantajlarından hem kendiniz hem de çocuklarınız istifade ediyorlar!.

Asfaltlı caddeleriniz, kaldırımlarınız var. Okullarınızdaki eğitim kalitesi yüksek, çünkü en tecrübeli hocalar buralarda. Sağlık sorununuz yok hem devlet baba güvenceniz var, hem de en yakın hastaneler size en yakın olan yerlerdedirler. 

Hal böyle olunca, bu imkânların kaybolacağı kaygısı, korkusu hiç içinizden çıkmaz. İbn Haldun’un tanımıyla “Badire” sizlerin ise modernize ederek kent yaşamından uzak tuttuğunuz, çağdaş bir tanımla adlandırdığımız “Varoş”larda yaşayanları hiç sevmez görmek istemezsiniz...

Çünkü onlar başınızın belasıdırlar. Onlar hep itilsin kakılsın istersiniz, kentteki yaşamınızda sizinle aynı yerleri paylaşıyorlar, onları görürsünüz çoğu zaman büyüklerinin boyunları büküktür, çocukları ise titrek ellerle ya mendil satarlar yâda arabalarınızın camlarını silerler. Onlar arabalarınızın camlarını silerken sizler dişlerinizi biler pişmiş kelle gibi yüzlerine sırıtırsınız.

Gerek bürokratik elitte olsun,  gerekse siyaset çevrelerinde olsun hep sizler varsınız. Onlara danışman olan toplumsal stratejiler geliştirmek için. Kentin kaderini sizler belirlersiniz, siyasileri sizler belirler onlar ise sadece seçim zamanlarında oy kullanmak için vardırlar ve kendilerini yönetmek için gidecekleri olanları orada tanırlar.

Alınan sonuçlara göre yorumlar yapmakta yine sizlere düşüyor. İstediğiniz oyu alamamışsanız suçlu belli varoşlar hemen cehaletliklerinden, insaniyetsizliklerinden bahsedersiniz. İstediğiniz oyu aldığınızda da, vermek zorundaydılar, başarılıydık, hayırlarına mı verdiler?..

Kent kabadayıları olarak, varoşlarda yaşayan kitleleri cahil, yaramaz, tehlikeli, gericiliğe çok kolay alet olabilecek mahiyette görebilirisiniz.  Bütün bunların hiçbir anlamı yoktur, anlamı olan bir tek şey vardır o da öldüğünüz zamanlarda yine badirelere gömülmek üzere varoşlarda yaşayanlar muhtaç olacaksınız. Çünkü mezarlıklar bile varoşlarda yapılmış kentin tok kabadayıları korkmasınlar diye!..

Sizler hiç açlık nedir, sobasızlık nedir, çocukların istediklerini alamamak nedir, çamur deryası olan sokaklarda ayakkabıların kirlenmesi nedir, yatalak hastası olanların içinde düştükleri dram nedir, vs. bunları bilir misiniz?. 

Nereden bileceksiniz, toprağı saksıda tanımış, baba servetiyle veya devlet babaya sırtınızı dayayarak büyümüşsünüz. Bütün bunlara rağmen unutmayın ki, sizin kaybedecek çok şeyiniz var ama onların hiçbir şeyleri yok.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.