KESER: PAHALI SU İÇİYORUZ

Van Kent Konseyi Genel Kurul Toplantısında Van'ın 'içme ve atık suları' sorunları tartışıldı. Yapılan toplantıda 'içme ve atık suları' ile ilgili çarpıcı değerlendirmeler yapıldı. Van'da sondaj sayısının fazla olmasından kaynakl?

VAN 6.03.2015 10:33:34 0
KESER: PAHALI SU İÇİYORUZ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Van Kent Konseyi Genel Kurul Toplantısı Ümit Keser başkanlığında yapıldı. Keser'in başkanlığında bir araya gelen Kent Konseyi üyeleri ve yetkililer, Van'ın en önemli sorunlarından biri olan 'içme ve atık suları' sorunlarını masaya yatırdı. Yapılan toplantıda 'içme ve atık suları' ile ilgili çarpıcı değerlendirmeler ortaya konurken, toplantıya katılan Atık Sular Daire Başkanı Murat Aslan'ın "Van'da su kullanma kültürü yok. Hizmetin karşılığı paradır. Yatırdığınız para kadar hizmeti kaliteli hale getirebilirsiniz" görüşü toplantıda kısa süreliğine de olsa gerginliğe sebep oldu. Van'da sondaj sayısının fazla olmasından kaynaklı bazı bölgelerde suların çamurlu aktığı dile getirilirken, genel itibariyle Van'daki suyun temiz olduğuna dikkat çekildi. Van'ın 'içme ve atık suları' sorunlarının tartışıldığı toplantıya: Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'nden Çevre Mühendisi Rıdvan Çiftçi, VASKİ'den İçme Suyu Daire Başkanı Murat Acar ve Atık Sular Daire Başkanı Murat Aslan da katıldı.

ÇİFTÇİ: SONDAJ SAYISI FAZLA
Van'daki sondaj sayısının fazla olduğunu ve belediyelerin bir an önce bunları kapatması gerektiğini ifade eden Çevre Mühendisi Rıdvan Çiftçi, şunları söyledi:
"Düzenli olarak özellikle merkez ilçelerimizde denetimler sürmekte ve rutin işlemlerle numuneler alınmaktadır. Suların çamurlu aktığı bilgisi kesinlikle doğrudur. Bu çamurlu su ise sondajdan mahallelere dağıtılan sulardır. Yıllardır sondajların Van'ın başına bela olduğunu, kapatılması gerektiğini söylüyoruz. Belediyelerin bununla ilgili çalışmalarının da olduğunu biliyoruz. Bunun en yakın zamanda sonuçlanması talebimiz var. Van´ın Gürpınar ilçesi Bejingir bölgesinde çıkan suyu Van'daki mahallelere dağıtma gibi bir projeleri var. Bu su tam anlamıyla Van'a dağıtılırsa ve sondajlardan kurtulursak artık musluklardan çamurlu su akmaz. İsale hattımızı yenilersek sudaki klor oranını da azaltacağız. Çünkü klor insan sağlığına zararlıdır. Sadece mikrop üremesini engelleyecek kadar klor kullanacağız. Kısacası daha sağlıklı su içeceğiz. Van'da sondaj sayısı çok fazla. Bu sondajlarda insan sağlığına zararlı arsenik bulunuyor. Arıtımda da dönem dönem problemler yaşanıyor. Bu dönemlerde arsenik oranları daha da yükseliyor. Arseniğin suda olmaması gerekir. VASKİ ile iletişimdeyiz. Sondaj bölgelerinin olduğu yerler suyun en çok kirli olduğu alanlardır. Ancak son dönemlerde birçok sondaj da kapatıldı. Bejingir'den getirilecek su için kireç arıtım tesislerinin kurulacağı iddiaları var. Kesinlikle buna karşıyız. Çünkü kireç insan vücudunda kalsiyum görevi görüyor. Kemik erimesini engelliyor. Bejingir suyu sağlıklıdır. Bu suyun tüm Van'a verilmesinden yana talebimiz var."

ACAR: SONDAJLARI TEK TEK KAPATIYORUZ
Van'ın şebeke suyunun temiz olduğunu vurgulayan VASKİ İçme Suyu Daire Başkanı Murat Acar da, "Son dönemlerde bazı sondajlarımızı kapattık. Hacıbekir Mahallesinde yaşanan çamurlu sudan dolayı Dumlupınar İlköğretim Okulu'nun yanında bulunan sondajı kapattık ve şebekeden beslemeye başladık. Bu sondaj artık kapalı kalacak. Arsenik oranlarının yüksek olduğu sondajları tek tek kapatmaya çalışıyoruz. Yeni depoların yapımıyla şebekelerimiz rahatlayacak ve inşallah önümüzdeki dönemde hiçbir sondaj kalmaz. Bu memlekette kışın da yazın da fazla su harcanıyor. Kırsal alanlarda bulunan evlerde sular donmasın diye musluklar açık bırakılıyor. Bu nedenle yazın da kışında su harcamalarımız düşmüyor. Şebekelerimizi iyileştirme çalışmalarımız var. Geçen yıl 30 kilometre hat yeniledik. Bu yıl da yine 30 kilometre hat yenilemeyi düşünüyoruz. Merkezde bulunan 40 sondajı kapatmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hastanelere yazdığımız yazılar var. Sularda tespit ettikleri bir kirlilik olursa bize bildirmelerini istemiştik. Bize bir dönüş olmadı ama hastalara 'su' nedeniyle hastalandıklarını söylüyorlar iddiası var. Bunu tasnif etmiyoruz. Bir sorun varsa bize bildirseler biz de tedbir alırız. Van'ın şebeke suyu kesinlikle temiz. Halk Sağlığı İl Müdürlüğü düzenli olarak numune alıyor" dedi.

ASLAN: SU KULLANMA KÜLTÜRÜMÜZ YOK
'Her sondajda da arsenik yoktur' görüşünü savunan VASKİ Atık Sular Daire Başkanı Murat Aslan ise şunları kaydetti:
"Son dönemlerde biz arseniği gündemimizden çıkarmıştık. Arsenikli sondajlarımız var. Ancak yanlış gündem yaratılmaya çalışılıyor. Sanki bütün Van arsenikli su içiyor algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Çok az ilde musluğu açıp su içebilirsiniz. Ama Van'da her musluktan çok rahat su içebilirsiniz. Özellikle Bejingir gibi bir su kaynağımız var. Van'ın yüzde 80-90'nını da besliyor. Her sondajda da arsenik yoktur. Kaliteli bir suyumuz var. Hizmetin karşılığı paradır. Yatırdığınız para kadar hizmeti kaliteli hale getirebilirsiniz. Suyu ucuzlaştırdıkça değersizleştireceğiz. Suya olan bakış açımız çok kalitesiz. Bu nedenle suyun fiyatının düşürmesinden taraf değilim. Bu kurumum değil benim görüşümdür. Bizim de belli bir bütçemiz var. Bu bütçe doğrultusunda iş yapabiliyoruz. Bizim enerji giderimiz 1-1.5 milyon arasında. İller Bankasından bize gelen ödenek 1 milyon 900 bin liradır. 400 milyon ile hem personel giderleri hem de yeni yatırımları nasıl yapabiliriz? Büyükşehir Belediyeleri içerisinde suyu en düşük ücrete satan belediye Van Büyükşehir Belediyesidir. Bir şeylerin değerlerini azaltmayalım. Su kullanma kültürümüz maalesef yok. Olmadığı için çok yoğun kullanılan su kanalizasyon hatlarımızı tamamen doldurmakta. Şu an arıtma tesisimize saniyede 1600-1700 Lt su gelmektedir. Arıtma tesisimiz eski olduğundan ancak yüzde 50'sini arıtabiliyoruz. Geri kalan yüzde 50'si ise maalesef göle deşarj edilmekte, bu da gölün kirlenmesine neden olmaktadır. İlimize bağlı tüm ilçelerde su arıtma tesisi kuruyoruz. Yakın zamanda buralardan göle akıtılan sular arıtılmış olarak akıtılacaktır. Ancak merkez için İLPA'ya verilen proje kabul edildi yaklaşık 30-40 milyon Euro'luk projenin ne zaman uygulanacağı hakkında kesin bir bilgi yok. Ama bu kurulacak arıtma tesisi biyolojik arıtma olacak ve yaklaşık 500 bin nüfusa hitap edecek. Eski üniteleri rehabilite ettik ve yaklaşık 25 personelle işi yürütüyoruz."

KESER: PAHALI SU İÇİYORUZ
Van'ın 'içme ve atık suları' sorunlarının tartışıldığı toplantıda Van Kent Konseyi Başkanı Ümit Keser de, "Sonuç alacak aktörlerin harekete geçmesi gerekir. Suların ve gölün kirlenmesinden her zaman bahsediyoruz. Ancak bunla ilgi bir türlü iyileştirmeler görmüyorduk. Ancak belediyenin ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'nün bu konudaki çabaları bizi sevindirdi. Van halkının geneli dışarıda damacadan su alıp içiyor. Bunu hesaba katarsak çok pahalı su içtiğimiz söylenebilir. Van'ın 'içme ve atık suları' konusu bizi tedirgin ediyor. Kaliteli hizmet ucuza alınmaz. Ancak bu hizmetin sağlıklı şekilde halka ulaştırılması gerekir" şeklinde konuştu.