KEMAL BURKAY: “ARTIK GEREKÇE KALMADI PKK SİLAHI BIRAKMALI”

Görülen o ki şimdi bu bir kez daha deneniyor.

VAN 5.03.2015 11:00:12 0
KEMAL BURKAY: “ARTIK GEREKÇE KALMADI PKK SİLAHI BIRAKMALI”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 HAKPAR eski Genel Başkanı Burkay, halkların barışmasını istemeyen bazı kesimlerin, savaşın sürmesini istediğini belirterek, “PKK artık silah bırakmalı, devlet ise siyasetin önünü açmalı ve haklı talepleri karşılamak için somut adım atmalı” dedi. Starhaber Hükümet’in çözüm sürecinde HDP heyetiyle yaptığı 28 Şubat ortak açıklamasında Öcalan’ın PKK’ya 10 maddede anlaşıldığını sıralayıp ‘Silah bırakmak için kongre toplayın’ çağrısının ardından Paralel Yapı başta olmak üzere birçok yapılanmadan resmen PKK’ya ‘Silah bırakırsanız etkinliğiniz düşer.Oyuna getirilirsiniz’ çağrılarıyla süreç bozulmaya çalışılıyor. Hakkındaki davalar nedeniyle 35 yıl İsveç’te yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönebilen HAKPAR eski Genel Başkan Kemal Burkay, PKK’ya ‘Silah bırakma’ diyenlere sert çıktı. Kemal Burkay , “Burada silahlı eylemin sürmesine gerek var mı, yok mu? Sorun bu. Ve eğer gerek yoksa, PKK silah bırakmalı”  dedi.

Doğru ve yararlı bir yöntem
Silah bırakma konusunda PKK’nın bu kararı almaması için yoğun çaba harcayan Paralel Yapı ve muhalefete Kürt siyasi hareketinin önemli ismi Kemal Burkay da karşı çıktı.

Ortak açıklamayı önemsediğini ifade eden Kemal Burkay, “Barış sürecine ya da PKK’nin silah bırakmasına yönelik olarak ortak bir açıklama yapmış olmaları doğaldır; bu kamuoyunda iyi karşılanmış, barışa yönelik umutları canlandırmıştır.Öcalan’ın silah bırakması için PKK’ye yaptığı çağrıyı ve bu amaçla kongre toplama istemini olumlu buluyorum. Bilindiği üzere ben ve mensup olduğum parti (HAK-PAR) başından beri PKK’nin silahlı eyleme son vermesini, mücadelenin siyasal ve barışçı yöntemlerle sürmesini daha doğru ve yararlı bulduk” dedi. Eşitlikçi anlayış şart PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısının daha önce yerine getirilmediğini belirten Kürt siyasetçi Kemal Burkay, “Buna göre ilk aşamada PKK’nin silahlı güçleri sınır ötesine taşınacak, daha sonra ise silahlar tümden bırakılacak, devlet de bunun için gerekli adımları atacaktı. Ne yazık ki aradan geçen iki yıla rağmen, şu ya da bu nedenle bu gerçekleşmedi. Silahlı güçlerin pek az bir kesimi sınır dışına çıkarıldı ve iki taraf bakımından da güvensiz ortam sürdü.

Görülen o ki şimdi bu bir kez daha deneniyor.

Ben bu kez sonuç alınmasını temenni ediyorum. PKK silah bırakmalı, devlet ise siyasetin önünü açmalı ve Kürt halkının haklı taleplerini karşılamak için somut adımlar atmalı. PKK bunun için ne istiyor bilemem, çünkü somut olarak ne istediklerini ben de anlamış değilim. Ama Kürt halkının, tüm halklar gibi sahip olduğu ve karşılanması gereken temel haklar sır değil. Devlet eşitlikçi bir anlayışla bu temel hakları tanırsa sorun çözülür “ifadelerini kullandı. Silah bırakılmaması çağrılarına da sert çıkan Kemal Burkay,”PKK silahları bırakmaya ne kadar hazır ve istekli, Öcalan dediğini yaptırabilecek mi, bilemem. Çünkü birçok etken işin içinde” dedi. Eylemlerin sürmesine gerek yok Ben silahların bırakılmasının herkes için iyi olacağını düşünüyorum” diyen Burkay şöyle devam etti: “Bazıları ‘Ortadoğu’da IŞİD’in saldırıları ve Güney’de ve Suriye Kürt bölgelerinde bunca sıcak çatışma varken PKK nasıl silah bırakabilir?’ diyorlar. Bence bu bir gerekçe olamaz. Güney’deki Kürdistan Bölgesel Yönetimi de, Suriye Kürtleri de topraklarını savunurlar. PKK ise Kuzeyin örgütü. Burada silahlı eylemin sürmesine gerek var mı, yok mu? Sorun bu. Ve eğer gerek yoksa, PKK silah bırakmalı. Sorunuzun ikinci bölümüne gelince; eğer süreç başarısız olur, PKK silah bırakmaz, devlet de bunu kolaylaştırmaz, yeniden bir çatışma ortamına girilirse bu herkes için çok kötü olur. Dileğim o ki sağduyu egemen olsun”.iktibasdergisi.