Kazı çalışmalarında sona doğru

Van Kalesi’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarına önümüzdeki günlerde ara verilecek. Kazı çalışmalarına öncülük eden İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Do?

VAN 8.11.2017 10:53:00 0
Kazı çalışmalarında sona doğru
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Kalesi’nin Kuzey bölgesinde yer alan eski Van kentinin ortaya çıkarılması için 2012 yılından bu yana kazı çalışmaları yapılıyor.
Tamamen kerpiçten oluşan eski yapıların ortaya çıkarılırken zarar görmemesi için çalışmalar büyük bir hassasiyetle yürütülüyor.

 

BU SENEKİ ÇALIŞMALARDA  SONA GELİNDİ

Çalışmalara bu yıl da, bahar aylarında havaların uygun hale gelmesiyle birlikte başlandı ve kazı çalışmaları bir önceki yıla göre daha geniş bir alana yayıldı.
Ancak kışın giderek yüzünü göstermesiyle birlikte kazı ekibi 2017 yılını da tamamlamak üzere bir toparlanma sürecine girdi. 
Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan kazı ekibi başkanı Doç. Dr. Erkan Konyar, Kasım ayı sonlarına doğru çalışmalara ara vereceklerini söyledi.

 

ÖNLEM ALINACAK
Bu yıl 10 bin metrekarelik bir alanda çalışma yaptıklarını ve ortaya çıkarmaya çalıştıkları eski yapılar tamamen kerpiçten olduğu için yağışlara karşı önlem alarak çalıştıklarını ifade eden Konyar, “Şimdi yapılar taş olsaydı, ona göre hareket ederdik, ama tamamı kerpiç olduğu için ona göre bir çalışma yürütüyoruz. Kış nedeniyle ara verdiğimizde kerpiçler zarar görmesin diye joistik madde ile kapatıyoruz. 2012’den beri bir şey olmadı, bundan sonra da bir şey olacağını sanmıyorum” dedi.

 

GELECEK YIL DEVAM EDECEK

Çok iyi bir sezon geçirdiklerini ve çalışmalara gelecek yıl kaldığı yerden devam edeceklerini anlatan Konyar, şunları söyledi:
“10 bin metrekarelik bir alan var, tabi hepsini aynı anda açmak doğru olmaz. Yağmur yağdığında ara veriyoruz. Bu ay da 15’ine kadar aktif olarak çalışma yapacağız. Kasım ayı sonlarına doğru da yaptığımız çalışmaları müze müdürlüğüne teslim edeceğiz ve bu şekilde sezonu kapatacağız. Tabi gelecek yıl kaldığımız yerden çalışmaları titizlikle devam ettireceğiz.”

 

İRAN KAYNAKLARI
Ortaya çıkacak olan eski yapıların isimleri ve bu alanda geçen caddenin ismi konusunda ciddi bir kaynak araştırması yaptıklarını da ifade eden Konyar, “Mesela bu eski kentte geçen caddenin ismi Cadde-i Umumi olabilir. Ortaya çıkardığımızda bu ismi düşünüyoruz. Şimdi İran kaynaklarını inceliyoruz. Çünkü İran kaynaklarında buraya ait her yerin bir adı var. Tahran Milli Kütüphanesi’nde bu kaynaklara ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Konyar, son olarak bu sezon ekip olarak iyi iş çıkardıklarını ve yakın zamana ait çok sayıda bulgu  da elde ettiklerini söyledi. Çalışmalarda, 130 yıl öncesine ait mahkeme tutanakları da bulunmuştu.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi