Kaya: Çalışmalarımızı Tartışmaya Açıyoruz

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban, sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri ve iş adamlarıyla kahvaltıda buluştu. Çeşitli konulara değinen Bekir Kaya, “ Kentin gerginliği, kentin ortaklaşması bu

VAN 28.01.2015 21:33:50 0
Kaya: Çalışmalarımızı Tartışmaya Açıyoruz
Tarih: 01.01.0001 00:00
 STK temsilcileri ve iş adamlarıyla Bak Hele Bak kahvaltı salonunda bir araya gelen Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban, yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar da bulundular.

ÇALIŞMALARI BİLGİLERİNİZE SUNMAK İSTEDİK

Sivil toplum örgütleri ve muhtarlarla birlikte köylere ulaştıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban,  “ Bu çalışmaları yaparken işveren kuruluşlarla bir araya gelmek istedik. Bu buluşmada özellikle iki noktanın altını çizmek istiyorum. Birincisi büyükşehir belediyesinin oluşan kimliği ne kadar oranla oluştu, nereye kadar getirdik ve kurumlaşmasını hangi oranda tamamladık. Diğeri ise 2015 yılı için öngördüğümüz planlamayı şubat ayı itibari ile kamuoyu ile paylaşacağız, ama bazı bilgileri ve çalışmaları bilgilerinize sunmak istedik” dedi.


ÇALIŞMALARIMIZI TARTIŞMAYA AÇIYORUZ

2015 yılı içerisinde yapacakları çalışmalarla ilgili hazırlık toplantıları yaptıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, kent dinamikleri ile kısa aralıklarla bir araya gelerek kente dair fikir paylaşımı yaptıklarını söyledi. En önemli başarının birlikte elde edilen başarı olduğunu ifade eden Kaya, " Bizler de bu düşünceyle yapılan bütün çalışmalarımızı tartışmaya açıyoruz. " diye konuştu.

UYUMUN OLMADIĞI DOĞRU

'Kentte belediye ile resmi kurumlar arasında bir uyumun ve birlikteliğin olmadığı' yönünde özellikle yerel basında yer alan eleştirilere değinen Kaya, bu eleştirilerde 'uyumun olmadığı' kısmının doğru olduğunu ancak bu uyumsuzluğun kimden kaynaklandığının yetirince araştırılmadığını belirtti. Bu konuda belediyeye haksızlık yapıldığının altını çizen Kaya, "Bizler başta Vali olmak üzere bu kentin yöneticileri ile birlikte kameranın önüne geçip çok rahat poz verip, gülebiliriz. Bunu yaptığımızda bir mahsul ortaya çıkmıyorsa, demek ki biz toplumu aldatıyoruz. Maalesef bu kentte otak iş yapma kültürü yok. Buna sayısız örnekler verilebilinir" dedi. 

 

VALİ BEYLE GÖRÜŞMEYE GİTTİK

Valilik bünyesinde oluşturulan Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonunun yaptığı çalışmalara değinen Kaya, Valilik bünyesinde oluşturulan komisyon üyelerinin Vali'ye memur olarak bağlı olduğunu, Vali'nin her kararını bu komisyon üyelerinin kabul ettiğini ve bundan dolayı birçok il gibi Van'da adaletli bir dağılımın yapılmadığını ileri sürdü.

 Vali Aydın Nezih Doğan’ın  'Biz Büyükşehir'e bin'in üzerinde gayrimenkul verdik' şeklinde açıklama yaptığını kaydeden Kaya, bin adet gayrimenkulün 500 tanesinin köyün çeşme yeri, köy mezarlıkları gibi alanlar olduğunu belirtti. Kaya, "Doğrudur Vali Bey gayrimenkul vermiş, ama köyün mezarını vermiş. Dolayısıyla bu konu kamuoyu nezdinde açık ve rahat bir şekilde manipüle ediliyor. Biz bu konuda Vali Beyle görüşmeye gittik. Bunu adaletli bir şekilde düzeltme şansınız var mı diye, söyledik. Vali Bey, bizlere 'beğenmeyen yargıya gitsin' dedi. Bizlere yargı yolunu gösterdi, biz zaten yargı yolunu biliyoruz. Kentimizde 8 milletvekilimiz, 14 tane belediyemiz var. Yine belediye meclis üyelerimiz var. Bunlar siyasetten halkın oyu ile seçilmiş insanlardır. Kentin gerginliği, kentin ortaklaşması bu siyasetin önüne engel değildir. Çok rahat bir araya gelebiliriz ama merkezde atanan bürokratlar kentte terfi heyecanı ile geldikleri için, terfi kapma yarışına girdikleri için, kentin gündemini çok rahatlıkla manipüle ve gerginleştirebiliyorlar. Bunlar müşterekleşmeyi, ortaklaşmayı ön plana çıkarmak yerine, ayrı noktaları körüklemeye çalışıyorlar" dedi. 

 

VASKİ'YE YAZI GÖNDERİLDİ

Valisi Doğan’ın Tekstil Kent ile ilgili Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi'nin görevini yapmadığına ilişkin sözlerini değerlendiren Kaya, bu konunun araştırılması için VASKİ Genel Müdürü'nden bilgi istediğini, gelen bilgilerin yapılan açıklama ile örtüşmediğini söyledi. Vali Yardımcısının usul gereği VASKİ'ye yazı gönderdiğini ve kanalizasyonların nereye bağlanacağına dair bilgi istediğini söyleyen Kaya, VASKİ'nin de kanalizasyonun bağlanacağı parsel bacalarının yerlerini detaylı olarak Valiliğe gönderdiğini hatırlattı. Vali Aydın Nezih Doğan Büyükşehir Belediyesi'ni sanki tekstil kente karşıymış gibi göstermeye çalıştığını söyleyen Kaya, böyle bir durumun asla olmadığını, burada ki amacın 'Büyükşehir yapmıyor ben yapıyorum' algısını yaratmak olduğunu ifade etti.

 

ALGI YARATILIYOR

Devletin kendilerine verilen kaynaklarla bu işleri yaptığını söyleyen Kaya, "İyi de sen bunu cebinden yapmıyorsun, sana kaynak verilmiş sen bu kaynak aracılığı ile yapıyorsun. Bunun gibi kentin gündemini sürekli farklı bir şekilde manipüle etmeye çalışıyor. Ya da bir bürokrat vekaletten atanır, bürokratın kentte tek derdi kendini asalete aldırmaktır. Bunun için de tek derdi hükümetin gözüne girmektir. Ne yapıyor? Muhalefete ve DBP’li belediyelere saydırıyor. İl Çevre Şehircilik Müdürü geçen gün bir açıklama yaparak 'Denizli Belediyesi, Büyükşehir yasasından sonra 10 bin tane ruhsat vermiş, Büyükşehir Belediyesi ruhsat vermiyor' diyor. Hatta bir milletvekilinin adını anarak 'onun desteği ile ruhsatları artık biz vermeye başlayacağız' diyor. Bu arkadaşımız vekaletten gelen biri, asaleti bekliyor. Milletvekiline de o kadar övgü dizmiş ki, belli ki asaleti alma konusunda o vekilin kendisine yardımcı olmasını bekliyor. Büyükşehir Belediyesi'nin yapı kullanma ve ruhsat verme yetkisi yok. Ancak kendisinin yaptığı binalara ruhsat verme yetkisi vardır. Arkadaşlarımız Denizli Büyükşehir Belediyesi’ni aradılar. Denizli Büyükşehir Belediyesi yetkileri, arkadaşlarımıza 3 tane yapıyı kendilerinin yaptığını ve ruhsatını kendilerinin verdiğini söylediler. 'Bizim ne işimiz var, ruhsat vermeye' dediler. O beyefendinin açıklamasına baktığınız zaman sanki yeni bir yasa oluşmuş, yeni bir mevzuat var algısı oluşuyor" diye konuştu. Bu konunun kentte gündem olmasından dolayı açıklama yapma gereği duyduklarının altını çizen Kaya, Belediyesi'nin 5 yıl içerisinde 792 inşaat ruhsatı verdiğini, bunun yanında Kevenli, Bardakçı, Memur-Sen TOKİ’lerinin ruhsatını da yine kendilerinin verdiğini söyledi. İpekyolu Belediyesi'nin sadece 5 ayda 103 ruhsat verdiğini hatırlatan Kaya, AK Parti'nin 5 yıllık döneminde ise sadece 492 ruhsat verdiğini belirtti. Kaya, "Kentte bizim dönemimizde sanki inşaat durmuş gibi bir algı yaratılıyor. Bu algı kesinlikle doğru değil. Resmi rakamlar ortada ve bunların herkes görebilir" dedi.

 

HİZMETLERİNİN YÜZDE 85’İ BİZE SU SIKMAK VE GAZ ATMAKTIR

Büyükşehir Belediyesi'nin şuan garaj olarak Özel İdare'nin B kampüsünü kullandığını, İl Özel İdare döneminde de buranın makine ikmal alanı olarak da kullandığını hatırlatan Kaya, devir, tasfiye komisyonunun bu alanı alakasız bir şekilde Ulaştırma Bakanlığı'na devrettiğini söyledi. Kısa bir süre önce Vali Aydın Nezih Doğan’ın Büyükşehir Belediyesi'ne bir yazı göndererek 10 Şubat tarihine kadar bu alanı boşaltmalarını konusunda kendilerini uyardığını söyleyen Kaya, yazıda bu alanın Emniyet Müdürlüğü'ne verileceğinin kendilerine iletildiğini söyledi. Kaya, "Vallahi emniyetin kamusal hizmetlerinin yüzde 85’i bize su sıkmak ve gaz atmaktır. Yani hangi ihtiyacı bize hasıl olmuş, hangi akaryakıt pompasını kullanacak anlamıyoruz" dedi.

 

İHALELERİMİZ HEP ERTELENİYOR

Briketçi esnaflarının siteleşmesi için Kurubaş civarında bir alanla ilgili yaptıkları talebin aylardır Valilikte bekletildiğini vurgulayan Kaya, "Bizim ile beraber tahsi için başvuran birçok kurumun yazıları bakanlıktan gelmiş paftaları çıkmış. Buna benzer Erçiş Belediyemizin asfalt şantiyesinin yeri yine aynı durumda. Yapılan başvurular, bir hafta yada on gün sonra çözülüyorsa bizim başvurumuz üç yıl bekliyorsa ortak çalışma koşullarımızın oluşmayacağını hepimizin bilmesi gerekiyor. Bunun için birçok konuda sıkıntılarımız var. Sadece kamu kurumları ile değil, kent esnafı ile de sıkıntı yaşıyoruz. Son bir yılda müttehitler ile inanılmaz sorunlar yaşıyoruz. Biz geldiğimiz günden beri esnaflarımız dururken 'ihalelerimizi, alımlarımız başka yerden yapmayalım' dedik ve yerelimizi esas aldık. Son bir yıldır tüm ihalelerimiz ilk etapta iptal oluyor ve üç ay sonraya erteleniyor. Üç ay önceden yapmamız gereken işler de üç ay sonraya kalıyor" diye konuştu.

 Kaya, son olarak bir ay içerisinde faaliyet raporu ve performans programlarını açıklayacaklarını belirterek, konuşmasını sonlandırdı. Kaya'nın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.