KASSAM: “SAVAŞA HAZIR OLUN”

ŞİDDET EKEN ÖFKE BİÇER

VAN 11.10.2015 14:48:52 0
KASSAM: “SAVAŞA HAZIR OLUN”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, İsrail’in Filistin’de şiddeti tırmandırması üzerine tüm direniş gruplarına savaşa hazırlanma çağrısı yaptı. Filistin Ulusal İnisiyatif Partisi lideri Mustafa Barguti ise aşağılanmayı reddeden kızgın genç kuşağın yeni bir intifada başlattığını söyledi.
Yenişafak
Ekim ayı başından bu yana Batı Şeria, Kudüs ve Gazze Şeridi’nde İsrail askerleri ile Filistinliler arasında meydana gelen olaylarda bilanço her geçen gün artarken Kassam tugaylarından “savaşa hazırlıklı olun” çağrısı geldi. İsrail güçlerinin saldırılarının ardından Hamas’ın askeri kanadı İzzettin El-Kassam Tugayları, Filistin’deki tüm direniş gruplarını savaşa hazırlıklı olmaları çağrısı yaptı. İzzettin El-Kassam Tugayları’ndan sosyal medya aracılığı ile yapılan açıklamada ”Tüm direniş gruplarını yakında gerçekleşecek savaş için hazırlıklı olmaya çağırıyoruz.” ifadeleri yer aldı.
HALK SAHAYA DÖNDÜ
Öte yandan Filistin Kurtuluş Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi ve Filistin Ulusal İnisiyatif Partisi lideri Mustafa Barguti, “Bugünlerde yaşananlar, sadece gençlerin katıldığı yeni bir intifadadan (başkaldırı) başka bir şey değil” dedi. Barguti, yaptığı açıklamada, “ (İkinci İntifada’dan) 2005 yılından bu yana sözler verildi ama hiç bir şey değişmedi. Mahmud Abbas bu tarihler arasında İsrail’le sonuçsuz görüşmeler yaptı. Filistinliler çok bekledi. Şimdi insanlar bildikleri şeye geri dönüyorlar: İşgal’e ve Apartheid’e (ırkçı ve ayrımcı rejim) karşı mücadele. Halk tekrar sahaya döndü” ifadelerini kullandı.

ŞİDDET EKEN ÖFKE BİÇER
Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimcilerin ağustosta Nablus kentinin Duma beldesinde Filistinlilere ait bir evi ateşe vermesi sonucu çıkan yangında, 18 aylık Ali Devabişe bebeğin yanarak öldüğünü hatırlatan Barguti, “Devabişe bebeğin katlinde İsrail’in takındığı tutum insanları çok kızdırdı. İsrail ordusu bu korkunç suçu işleyen Yahudi yerleşimcilerle ilgili henüz mahkeme önüne bir şey çıkarmış değil. Burada sözkonusu olan tüm Filistin gençliğidir. Şimdi yaşananlar yeni nesil intifada’dır. Farklı ideolojik arka planlara sahip genç kızlar ve erkeklerden oluşan tüm gençlik sahada” dedi.Netanyahu’nun anlaması gereken ‘işgal ekenin öfke biçeceği’ gerçeğidir” ifadelerini kullanan Barguti “Oslo anlaşması olarak adlandırılan aşağılanmayı reddeden bir kuşak var insanlar yeni bir aşamaya gelindiğini fark etti. 22 yıldır devam eden işe yaramaz görüşmeler artık bitti. Halk ayaklanması ve boykot gibi yöntemlerle güç dengesini değiştirmek zorundayız” diye konuştu.
BM’den yardım talebi
Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve BM Genel Sekreteri’nden, İsrail’in Filistinli sivillere yönelik şiddetine karşı önlem almasını istedi. Mansur, BMGK Başkanlığı ve BM Genel Sekreterliği’ne gönderdiği mektubunda, İsrail’in, Filistin halkına karşı saldırılarının arttığını ve sadece bugün 7 Filistinlinin öldürüldüğünü, 45’inin yaralandığını bildirdi. BMGK ve Genel Sekreter Ban Ki-mun’dan, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarından çıkması ve sivillere yönelik saldırılarını durdurması için önlem almasını talep eden Mansur, İsrail’in saldırılarının uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğunu vurguladı. Filistin yönetiminin bu saldırıları kınadığını da aktaran Mansur, İsrail’i illegal eylemlerinden döndürmek için sözlerin yetmediğini, çok geç olmadan adım atılması gerektiğini belirtti. Mansur, İsrail’in tüm savaş suçları ve devlet terörü dolayısıyla hesap vermesi gerektiğini de kaydetti.
Doğrudan hedef
Gazze sınırında İsrail askerleri ile Filistinliler arasında yaşanan olaylarda İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan Filistinli sayısının 145’e yükseldiği bildirildi. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, onlarca kişinin de askerlerin kullandığı göz yaşartıcı gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi atlattığını kaydetti . Öte yandan Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Vekili Mithat Muhaysin, Şifa Hastanesi’nde düzenlediği basın toplantısında, “İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çıkan olaylarda yaralananların çoğunun yarası vücudunun üst kısmında. Yaralandıkları bölgeler ve yaralanma şekilleri, göstericilerin öldürülme amaçlı doğrudan hedef alındıklarını gösteriyor” dedi.
9 günde 14 Filistinli öldürüldü
Ekim ayı başından bu yana İsrail askerleri ile Filistinliler arasında meydana gelen olaylarda 14 Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “İsrail askerleri ile çatışmaların başladığı 1 Ekim’den bu yana 6’sı bugün Gazze’nin doğusunda ve Han Yunus’ta olmak üzere toplam 14 Filistinli öldü” bilgisi paylaşıldı. Ekim başından itibaren şu saate kadar yaklaşık bin kişinin gerçek veya plastik mermilerle yaralandığına işaret edilen açıklamada, yaralılardan pek çoğunun durumunun ağır olduğu yüzlerce kişinin ise atılan gaz yahut göz yaşartıcı gazlar nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdiği belirtildi. Öte yandan Filistin Kurtuluş Örgütü’ne bağlı Esirler Heyeti’nden yapılan yazılı açıklamada, “İsrail güçlerinin ekim ayı başından itibaren çoğu Kudüs’te olmak üzere 650 Filistinliyi gözaltına aldığı” belirtildi.
-