Karael: Kimsenin arka bahçesi değiliz!

26 Şubat’ta seçimlere gidecek olan Van Demirciler Tornacılar ve Tamirciler Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı İdris Karael seçim öncesi oda ve hakkında çeşitli iddialarda bulunanlara sert tepki gösterdi. Birilerinin tek derdi esnaf olan

VAN 15.02.2014 11:14:58 0
Karael: Kimsenin arka bahçesi değiliz!
Tarih: 01.01.0001 00:00

26 Şubat’ta seçimlere gidecek olan Van Demirciler Tornacılar ve Tamirciler Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı İdris Karael seçim öncesi oda ve hakkında çeşitli iddialarda bulunanlara sert tepki gösterdi. Birilerinin tek derdi esnaf olan bu odada önlerini kesmek istediklerini de belirten Karael, esnafa da çağrıda bulunarak; “Gelin hep birlikte esnafın üzerinde oynanan oyunu bozalım. Biz hiçbir kurumun arka bahçesi, hiçbir partinin yandaşı, hiç kimsenin emir kulu değiliz.” Dedi.

Van Demirciler Tornacılar ve Tamirciler Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı İdris Karael, 26 Şubat’ta yapılacak olan seçimler öncesi iddialı mesajlar verdi. Geliri ve kapsamı diğer odalara göre nispeten küçük olan bu oda için 3 adayın çıkmasının manidar bir durum olduğunu söyleyen Karael, seçim öncesi tüm soruları Şehrivan için yanıtladı.

KARAEL: ADAYLARI DOĞAL KARŞILADIM AMA…

Karael öncelikle seçim ile ilgili bilgiler vererek, yapılacak olan seçim hakkında şu ifadelere yer verdi; “Öncelikle yapılacak seçimin esnafımıza ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Tabi 5362 sayılı kanun nedeniyle esnaf odaları 4 yılda bir başkanlık seçimine gidiyor. Ocak Ayı’ndan başlayıp Mart ayına kadar genel kurullarını yapmak zorundadırlar. Dolayısıyla çoğu oda genel kurul toplantısı yaptı. Bazı odalarda yenilenme olurken bazı odalarda devam kararı alındı. Bizde kısmet olursa 26 Şubat 2014 tarihinde genel kurulu toplamak üzere karar aldık. İnşallah herkes için en hayırlısı olur. Demokraside şahısların bir başkana bir müdüre karşı muhalefet olmaları çok doğal bir durumdur. Bende bunu çok doğal bir şekilde karşıladım. Rakip adaylarda bizim üyelerimizdir. Bu tamamıyla biz yöneticilerin şevkini arttıran bir durumdur. Bizim çalışma azmimizi arttıracak bir durumdur bundan dolayı bende kendilerine teşekkür ediyorum.”

KARAEL: HODRİ MEYDAN!

Öte yandan böyle bir oda için 3 kişinin başvurmasının da manidar bir durum olduğunu ve bunun arkasında bazı hesaplar olduğunu kaydeden Karael, konu ile ilgili olarak; “Gelirleri daha fazla olan odalarda tek aday var, bizim odamızda 3 aday var, bu çok manidar bir durumdur. Oturup düşünmek lazım. Acaba kimlerin önünü kestik. Kimlerin rantına engel olduk ki bunlar çıktı karşımıza. Kimlerin esnaf üzerinde oynadığı oyunları durdurduk da bunlar geldi başımıza merak ediyorum gerçekten. Bu soruların cevaplarını genel kurulda vereceğiz inşallah. Hodri meydan yeri genel kurul salonudur orada herkes ak koyun kim kara koyun kim görecektir. İşte bu yüzden diyorum ki basın mensubu olarak gerçeği tarafsızca halka yansıtın.” Dedi.

“ÖNÜMÜZÜ KESMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Kendilerine bağlı esnafların sıkıntılarının çözülmesi anlamında ciddi emekler verdiklerini belirten Karael, “Birileri çıkarları için önümüzü kesmeye çalışıyor” diyerek tepki gösterdi. Bu oyunu bozmak için de esnaflara çağrıda bulunan Karel, sözlerini ayrıca şöyle sürdürdü; “Burada ne tüccar var, ne de ihracatçı. Burada avantadan geçinen hiç kimse yok. Bu kapıdan girene kim olduğunu, aşiretini, ırkını sormadık biz. Tek sorduğumuz ‘Senin ne sorunun var?’ cümlesidir. Bin 500 tane üyesi olan bir odanın üyelerine teker teker soru sorma imkânı yoktur. Eğer bir sorunun varsa buraya geleceksin. Bir çay içip sorununu konuşacaksın. Gelemiyorsan eğer sana bir telefon kadar uzağız. Arayacaksın derdini öyle anlatacaksın. Arayanlara gitmedik mi? Tabi ki gittik. Gece arandık gittik, bayram günü arandık gittik, depremde bile arayana gittik. Benimde evim ailem var. Depremde tüm oda başkanlarının kaçtığı sırada biz burada bekliyorduk. Burada bir garaj çatısı altında ailem ile yaşam mücadelesi verdim. Bunu yaparken esnafımın malını, dükkânını korudum. Kızılay’dan tutun birçok sivil toplum kuruluşuna kadar destek alarak esnafa gıdadan tutun barınak yardımına kadar hizmet ettik. Meyveli ağacı taşlayan çok olur derler. Demek ki biz birinin çıkarlarının önüne geçmişiz ki önümüz kesilmeye çalışılıyor.”

“ESNAFIMIZ CEVAP VERECEKTİR”

“Gelin hep birlikte esnafın üzerinde oynanan oyunu bozalım. Biz hiçbir kurumun arka bahçesi, hiçbir partinin yandaşı, hiç kimsenin emir kulu değiliz. Biz her zaman esnaf ve sanatkâra hizmet etmenin derdindeyiz. Bizde ağalık, beylik yoktur. Ben yeri geldi çıraklarla beraber aynı sofraya oturdum. Yeri gelmiş esnafımızın taziyesine gidip onlarla ağlamış kişileriz. Onların düğününe katılıp onlarla neşelendiğimiz günlerde oldu. Hiçbir şekilde burada ayrım yapılmadı bizim odamız üzerinden işler çevrilmeye çalışılıyor. Fakat sağduyulu esnafımız 26 Şubat günü bunun cevabını verecektir. Demirciler odasına kayıtlı 185 tane meslek grubu var şu anda. Depremden beri bağırarak çağrıda bulunuyorum ve diyorum ki esnaf bitti tükendi. Yetkililere seslenip diyorum ki esnaf ve sanatkârın önündeki ekonomik engelleri kaldırın. Yeni uygulamalar getirsinler. Esnaf artık günübirlik yaşamakta bile zorlanıyor. Yarın günlerden Cumartesi sanayi sitesinde bir araştırma yaparsanız göreceksiniz ki çoğu usta çırağını haftalığını veremeyeceği için dükkânına gitmeyecek. Neden peki? Çünkü hem iş, hem de para yok. Paranın dönmesini sağlamak için bir takım vergi, taksit ertelemeleri yapılmalıdır. Anayasanın söylediği gibi devlet esnafı korumalı ve esnafı koruyucu önlemler almalıdır. Kayıtlı üyelerimizin dışında kayıtsız olanlar, kayıt yapalı çok olmayan esnaflarımız da var. 5362 sayılı kanun gereği bir esnafın oda seçimlerinde oy kullanabilmesi için seçimden 6 ay önce kaydını yaptırmış olması gerekir.”

“KALEMİNİ SATANLARA GAZETECİ DEMİYORUZ”

Öte yandan kendisi ile ilgili çeşitli haberler ve iddialara yer veren ve seçimlerde taraf olan bazı gazetecilere de cevap veren Karael, bu iddialarda bulunan gazeteci için “Biz kalemini satanlara gazeteci demiyoruz” şeklinde konuştu. Odanın gelir ve bütçesini de paylaşarak odada asıl başka çevrelerin rant peşinde olduğunu vurgulayan Karael, şu ifadelere yer verdi; “Öncelikle söylemek istiyorum ki her mesleğin zor bir yanı vardır. Örneğin bir basın mensubu olmak kalemde kuvvet gerektirir. Konuya hâkim olarak bir haberi yazmak dik duruş gerektirir. Buna sizin tabirinizle kalemi satmamak denir. Biz kalemini satanlara zaten yazar demiyoruz. Bizde ise esnaflıkta işini yaparken müşterinin hakkından çalana esnaf denmez. Bu ikisi eş değer niteliktedir. Sizin de bildiğiniz gibi bir atasözü vardır ki ‘Güneş balçıkla sıvanmaz.’ Eğer ki bir gazeteci bir odanın seçimi ile ilgili yandaş haber yapıyorsa, onun gazeteciliğinden şüphe etmek gerekir. Ben o gazeteciyi buraya davet ediyorum. Gelsin bizim burada ne yaptığımızı görsün. Biz buradan bir rant sağlamıyoruz ki. Zaten rant sağlanacak bir şey yok. 80 bin TL geliri olan bir odanın neyinden rant sağlarsınız? Üstelik bu odanın iki personeli ve giderleri var. Bizim yönetim kurulundaki arkadaşlarımızın odadan 127 bin TL’lik bir alacağı var. Yasal hak olarak alacakları resmi bir para fakat odanın bütçesi yetmediği için alamadıkları bir para. Bu kadar fedakâr bir şekilde çalışırken, işimizi bırakıp burada bu esnaf için ne yapabiliriz derdine girmişken bunları yaşamak doğru değil. Belediye ile Vergi Dairesi ile görüşüp esnaf için çağrılarda bulunuyoruz ve bu çağrıların çoğu da karşılıksız kalıyor zaten. Evvela bunları soruşturmak lazım. Yoksa kenarda oturan birinin eline kalem tutuşturup asılsız haberler yapmak doğru değildir. Bu milletin o tür haberlere de karnı toktur. Burası bizim rant kapımız değildir. Benim elime bakarsanız çatlakları görürsünüz. Çekicimle para kazanan bir insanım çünkü.”


Ömer TOKTAŞ – Önder ALTINAL - ŞEHRİVAN ÖZEL