“Kapıköy; Habur ve Gürbulak’a alternatif bir kapı olacaktır”

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaretinde; Kapıköy Sınır Kapısı’nın, önemli bir kapı haline dönüştürülmesi için çalıştıklarını belirterek, “Kapıköy’ün bu ülkenin ti

VAN 10.02.2016 22:49:41 0
“Kapıköy; Habur ve Gürbulak’a alternatif bir kapı olacaktır”
Tarih: 01.01.0001 00:00
Bölge: Emre An
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, geldiği memleketinde önce Van Valisi İbrahim Taşyapan'ı ziyaret etti. Ardından Saray ilçesinde defnedilen şehit Er Vedat Dolançay’ın cenaze törenine katıldı. Çiftçi, ardından beraberindeki AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda ve Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ‘yi de ziyaret etti.
Daha sonra Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva’yı ziyaret eden Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, sorunları dinledi.
 
TAKVA, SINIR KAPISINA DEĞİNDİ
Van TSO Başkanı Necdet Takva, İran ile olan 285 kilometrelik sınır bandında sadece sınırı bekleyenler olarak değil, özellikle İran gibi önemli bir pazara kentin erişimi için yıllardır çaba gösterdiklerini, bu çabada Fatih Çiftci’nin de büyük payı olduğunu söyledi.
Takva, Çiftci’nin bölgedeki birçok soruna vakıf olduğunu söyleyerek, “Kapıköy konusunda çalışmalar sürüyor. Mütekabiliyet önemli, bu sadece bizim sorunumuz değil, ama İran İslam Cumhuriyeti ile yaptığımız görüşmelerde; işte siz daha iyisini yaparsanız biz de buna karşılık bir yaklaşım içerisinde olacağız. Takdir edersiniz ki diplomaside böyle bir yaklaşım var. Yani biz onlara bir şey söylüyorsak onlar haklı yada haksız bize birden fazla şey söylüyorlar” dedi. 
Kapı ve demiryolu ulaşımındaki aksaklıkların seçim ortamları yüzünden bir türlü çözülemediğini vurgulayan Takva, “Tabi ki ülkemizin seçim süreçleri oldu. Biz 1,5 yılı bir kayıp dönem olarak addediyoruz. Çünkü seçim dönemleri, iki genel seçim, bir cumhurbaşkanlığı seçimi, bir yerel seçim dolayısıyla bu anlamda bir muhattabiyet, bir hükmetme boşluğu da yaşadık ama umuyorum bu görüntülerden bizleri kurtarırsınız. Buna olan ihtiyacımızı biliyorsunuz. Çünkü Van 1 Milyon 100 Bin nüfusuyla İran’a en etkin erişimi sağlayabilecek önemli bir merkez. Benim kısaca arz etmek istediğim de budur. Biliyorsunuz gümrük turizm işletmeleri bu konuyla ilgili hükümetimizle yaptığı protokol çerçevesinde çalışmalarını yürütüyor. Bu konuda biz cümlenin son şeyinde kaldık. Sizde zaten takip ediyorsunuz. Bu konuda Kapıkule sınır kapısını, Habur Cilvegözü, Hamzabeyliği, Sardur, Saybin, Çıldır, Dilucu, Halkalı, Esendere tamamlandı. Neredeyse ve dünyaya örnek olabilecek modernizede bir mekanlar oluşturuldu. Belki de ilkinin Van olması, Kapıköy olması gerekiyordu. Ama ne yazık ki biz bu konuda kendimizi de eleştirerek, buna duyduğumuz ihtiyacı da size arz etmek istedik. Türkiye bu anlamda dünyaya model olabilecek bir değişim dönüşüm yaşıyor. Biz bu değişim dönüşümün bir parçası olmak istiyoruz. Umuyorum ki 2016 bitmeden bu konudaki beklentimizi karşılarız diye sizlere arz etmek istedik. Biz Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak şunu garanti ediyoruz; Kapıköy’ün  daha üstün bir performansla katma değer yaratacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
ÇİTCİ: KAPIKÖY’ÜN MODERNİZASYONU KONUSUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Van’ın çok önemli bir şehir olduğunu anlatan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ise,  Van bizim için çok önemli bir il. Hükümetimizin de önem verdiği illerin başında gelen bir ildir. Gerçekten Doğu Anadolu Bölgesi’nin lider ili konumundaki bir ildir. Bizim Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’mız bakımından da önemsediğimiz ve bu anlamda geçmişten bugüne kadar önemli yatırımlar yapıyoruz. Ancak sayın başkanında sorusunda ifade ettiği gibi, özellikle Kapıköyle ilgili sorunun çözülmemiş olmasından kaynaklı istediğimiz düzeyde bir ticaret hacminin gerçekleşmemiş olmasıdır. 5 tane kapı birlikte ihale edilmiş, sözleşmeleri imzalanmış bunlar tabi ki TOBB’un şirketi olan Gümrük Ticaret İşletmeleri şirketine verilmiş. 4 kapı bitmiş. Kapıköy ile ilgili olarak ta henüz istediğimiz düzeyde bir sonuç alamadık Van Kapıköy Sınır Kapısı’nın da mutlaka yapılması gerektiği ve Kapıköy’ün Habur’a alternatif, Gürbulak’a alternatif bir kapı olacağı noktasında bakanlık olarak bir fikir birliğine varmış bulunmaktayız. Bunun için de Kapıköyle ilgili olarak en son Pazartesi günü bir sunumunuzu aldık. Oradaki görsellerle ilgili olarak, oradaki mimari yapıyla ilgili olarak, gerekli talimatları bakanlık olarak verdik. Allah nasip ederse kısa sürede o görsellikler bittikten sonra da inşallah 2017’de bitirmeyi hedefliyoruz. İran tarafındaki yolun yapılmasıyla birlikte de Gürbulak’tan daha güçlü bir ticaret hacmine sahip olabilecek bir kapı olması için de gayret göstereceğiz. Bu Van’ın potansiyelinde olan bir şeydir zaten. İnşallah önümüzdeki günlerde burada yapacağımız çalışmalarımızda hem oradaki personellerimiz açısından, sosyal tesislerin, lojmanların yapılmasının ve ardından da oradaki kapının inşaatının başlaması için çalışmalarımızı göstereceğiz. Ve Allah nasip ederse bu yıl içerisinde inşaata başlayıp ve önümüzdeki yıl da orayı tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.
Çiftci, en büyük hedeflerinin Doğu ve Güneydoğu’daki tüm kapıları aktif bir şekilde kullanmak olduğunu söyleyerek, “Ticaretin güvenli ama kolay bir şekilde yapılmasının önünü açmak istiyoruz. Hem güvenli yapacağız, yasal ticareti özendireceğiz. Bununla beraber kolaylaştıracağız. Güvenli ticaretin en iyi şekilde yapılması için elimizden gelen tüm gayreti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak ve ben şahsım olarak ta elimizden gelen gayreti göstereceğiz” şeklinde konuştu.