'Kapı, siyasete malzeme olmasın'!

Yaklaşık iki ay kapalı kalan ve kente ekonomik olarak büyük bir darbe olan Kapıköy Sınır Kapısı geçtiğimiz günlerde yeniden açıldı. Bu güne kadar çok kez kapatılan, yeniden açılan Kapıköy Sınır Kapısı'nın bu durumdan kurtarıl

VAN 26.10.2015 10:37:53 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

7 Haziran seçimlerinden sonra özellikle Suruç'ta 33 kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın ardından uzun süredir çatışmalı bir süreç yaşanıyor.

GÜMRÜK MEMURLARI KAÇIRILDI

Bazı il ve ilçelerde çatışmalar yaşanırken, bununla birlikte kundaklama, yakma, yol kesme ve kaçırma olayları da yaşandı.

Bölge ekonomisini ve turizmini etkileyen en önemli olaylardan biri ise, Van ve Hakkâri'deki sınır kapılarında görev yapan gümrük memurlarının PKK tarafından kaçırılması olayı oldu.

Bu olayın hemen ardından sınır kapıları kapatıldı. O zamana kadar İran'dan Van'a gerçekleşen turist akışında ani bir durgunluk yaşanırken, sınırdan yapılan ticaretin de aniden durması esnafı isyan noktasına getirdi.

VAN TSO DEVREDE

Ancak, yaklaşık iki ay kapalı kalan Kapıköy Sınır Kapısı, tepkiler üzerine geçtiğimiz hafta tekrar açıldı.

Gazetemize konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, Kapıköy Sınır Kapısı'nın Van ve Türkiye için önemine değinerek, "Biz bu önemdeki bir kapının kapalı kalmaması gerektiği ve mutlaka açılmasının şart olduğu konusunda başbakan yardımcısı başta olmak üzere ilgili hükümet yetkilileriyle görüştük" dedi.

Takva, gösterdikleri bu çabalarının, kapının tekrar açılması konusunda büyük bir etkide bulunduğunu belirtti.

"NE ÖRGÜT, NE DEVLET…"

Sınır kapılarının halkın ekmeği ve yaşam kaynağı olduğunu belirten Takva, sınır kapılarının siyasi malzeme olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Ne örgütlerin, ne muhalefetin ne de hükümetin buna tevessül etmemesi gerektiğini belirten Takva, "Ne olursa olsun, devlet kendi sınır kapısını asla kapatmamalı, örgüt de sınır kapılarının kapanmasına zemin oluşturacak eylemler yapmamalı. Sınır kapıları siyasete alet edilmemeli. Siyasetinizi başka tarafta yapın. Sınır kapıları, halkın yaşamını direkt ilgilendiren bir özelliğe sahip, ekonomik kıpırdama, turizmde sıçrama, bunlar sınırlarda oluyor, başka türlü olmuyor. Kimse kolayca halkın yaşamını bu şekilde zora sokmamalıdır, doğru değildir."

"HEYET GÖNDERDİK"

Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından kapıya bir heyet gönderdiklerini belirten Van TSO Başkanı Takva, şu bilgileri verdi:

"Kapı açıldıktan sonra oraya bir heyet gönderdik. Daha önce orada çalışan ve kaçırılan memurlar şimdi başka yerlerde görev yapıyor. Yeni görevliler atanmış. Kapı aynen eskisi gibi faal çalışıyor. Sabah saat 0.9-16.00 arası açıktır. Ancak altyapı eksikliği var. Binalar yetersiz. Konaklama açısından, oradaki görevlilerin rahat çalışması açısından yapısal olarak belli başlı sıkıntılar vardır. 
Seçimlerden sonra bu eksiklerin giderileceği durumu var. Böyle bir çalışma yürütüldüğü bilgisi bizde var. Temennimiz artık Van ve Türkiye için çok büyük bir önemi olan bu ve diğer sınır kapılarımızın artık kapanmamasıdır. Herkesin bu doğrultuda duyarlılık göstermesini bekliyoruz. İnsanlarımızın ekmeğinin geldiği yerlere taş koymak çok doğru bir tutum değildir. Bunu kim yaparsa yapsın, yanlıştır diyoruz."

"KENT EKONOMİK SIKINTIYI AŞMALI"

Van'ın özellikle de depremden sonra büyük bir ekonomik sıkıntı ile karşı karşıya olduğunu da hatırlatan Takva, bu sıkıntıların aşılması noktasında mutlaka önlemler alınması gerektiğini belirtti. Vergi terkini konusundaki ısrarlarının devam ettiğini, bunun yanında TOKİ konutları fiyatlarında ve ödeme koşullarında mutlaka iyileştirmelere gidilmesinin şart olduğunu anlatan Takva, KOSGEB kredileri gibi kredilerin de sağlanarak esnafın nefes almasının önünün açılmasını talep ettiklerini belirtti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı