Kampta hastalık tehlikesi!

Suriye ve İran'dan gelen Kürt, Arap ve Türkmen mültecilerin kaldığı prefabrik kampta özellikle çocuklarda cilt hastalıklarının artmaya başladığı belirtildi. Ortamdan kaynaklı olduğu belirtilen hastalık, aileleri endişelendirirken, bunu

VAN 6.10.2015 10:56:15 0
Kampta hastalık tehlikesi!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Suriye'de yaşanan iç savaş ile İran'da rejimin muhaliflere uyguladığı baskı nedeniyle binlerce aile yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldı.

Suriye'de devlet güçlerinin yanı sıra IŞİD'in sınır tanımayan katliamlarıyla ortaya çıkması ise göçleri birkaç kat artırdı.

VAN'DAKİ MÜLTECİLER

Suriye ve İran'dan kaçan binlerce aile Türkiye'nin çeşitli illerine dağılırken, bir kısmı da kaçak yollardan Avrupa'ya geçti, önemli bir kısmı da Van'da ikamet ediyor.

Van'da dağınık halde yaşayan İran ve Suriyeli mültecilerin bir kısmı ise Özalp Yolu üzerinde bulunan Büyükşehir Belediyesine ait prefabriklerde kalıyor. 
Prefabriklerde, Suriye'nin Şam, Halep, Kobani, Cezire kentleri ile İran'ın Mahabat ve Urmiye kentlerinden gelen Kürt, Arap ve Türkmen aileler kalıyor.

ZEMİN KÖTÜ

Mültecilerin anlattığına göre, prefabriklerin bulunduğu alandaki zeminin elverişsizliği nedeniyle yazın tozdan, kışın ise çamurdan geçilmiyor. Bu durum da, özellikle çocuklarda çeşitli hastalıklara yol açıyor.

Mülteciler, çevredeki kirlilik ve toz toprak içinde oynamak zorunda kaldıkları için neredeyse tüm çocukların cilt hastalıklarına yakalandığını söylüyor. Mülteciler, kampta sık sık sağlık taraması yapıldığını ancak hastaneye götürdükleri çocuklarının TC kimlik numaraları olmadığı için tedavi edilmediğinden de yakınıyor.

GERİ DÖNMEK İSTEMİYORLAR

Kampta bulunan ailelerin özellikle Kobani'den gelen 47'si şimdiye kadar evlerine geri dönerken, geriye kalan 35 aile ise memleketlerine geri dönmeyi düşünmüyor.

Gazetemize konuşan Suriye'den gelen aileler, Suriye'de halen savaşın sürdüğünü ve evlerinin tamamen tahrip edildiği için geri dönmeyi düşünmediğini belirtirken, İran'dan gelen 7 aile de tutuklanacakları korkusuyla geri dönmeyi istemediklerini söyledi.

Kamptaki tüm ailelerin ayrıca, Avrupa'ya gitmek için başvuruda bulunduğu da öğrenildi.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı