'Kafa yormamız lazım'

Van'ın turizmdeki durumunu değerlendiren Urartu Oteli Sahibi, Turizmci Murat Türkoğlu, turist akışının kışın da devam edebilmesi için yapılması gerekenler olduğuna işaret etti.

VAN 15.12.2017 13:33:12 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van'ın kış turizminin gelişmemesinin önündeki en büyük engellerden birini havaalanının yetersiz olması, Aletli İniş Sistemi'nin (ILS) bulunmaması olarak gösteren Türkoğlu; “Çünkü insanlar kışın ve özellikle kar yağışlı havalarda buraya uçağın inip inmeyeceğini dahi bilemiyorlar. Bu nedenle kimse bu riske girmiyor. Bu da insanların kışın Van'ı tercih etmemesinin önündeki engellerdir birisi” dedi. Türkoğlu, Van'da Abalı Kayak Tesislerinin olmasına rağmen, bölgede daha iyi durumda alternatif olabilecek Sarıkamış ve Palandöken gibi kayak tesislerinin olduğunu belirterek; “Biz daha iddialı olmalıyız ki insanlar burayı tercih etsin” diye konuştu. Türkoğlu, Kapıköy Sınır Kapısının da tamamlanarak biran önce 24 saat hizmet vermesi gerektiğini kaydederken, en önemli meselenin de Van'ın kışın kendini nasıl sunabileceği meselesi olduğuna işaret etti ve; “Öncelikle satabileceğimiz bir ürün oluşturmak durumundayız. Bunun için de ilk olarak biraraya gelip buna kafa yormalıyız” vurgusu yaptı.
Urartu Oteli Sahibi turizmci Murat Türkoğlu, Van'ın kış turizminin gelişmesi için yapılması gerekenleri anlattı.

 

“KIŞ TURİZMİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERDEN BİRİ, ILS YOKLUĞU”
Kış aylarında ulaşım sorunun olmaması gerektiğini, bunun turistler için çok büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden Türkoğlu, ulaşım alt yapısının güçlü olması gerektiğine vurgu yaptı.
Türkoğlu şunları söyledi; “Van’ın yaz turizmi, kış turizmine göre daha canlı. Bunun nedenlerinin başında bana göre, kış aylarındaki ulaşım problemi geliyor. Yani Van’da bu güne kadar kış turizminin canlanamamasındaki en büyük sebeplerden biri kente uçakların inip inmeyeceğinin belli olmaması, hava alanı problemi. Bizim havaalanımızda ILS (Aletli İniş Sistemi) olmamasından dolayı, kışın, özellikle karlı havalarda uçakların ne zaman inip ne zaman inemeyeceğini hiç birimiz tahmin edemiyoruz. Dolayısıyla kış turizminin önündeki en büyük etken bu bana göre. Bir yerde turizmin gelişebilmesi için orada altyapının güçlü olması lazım.” 
Turizmin gelişebilmesi için reçetesini de açıklayan Türkoğlu şöyle devam etti; “Birincisi; bölgeye, kente turisti çekecek, cazip gelecek bir şeylerin olması lazım. Mesela kış turizmi için kar olacak, kayak pisti olacak, kış aktiviteleri olacak, kış parkı olacak, ulaşım rahat olacak. Bunlar olacak ki insanlar gelmek istesin. Bu karayolu olur, havayolu olur veya demir ve deniz yoluyla olur, yani insanlar gelmek istediklerinde buraya gelebilmeliler. Biz yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Firmalara gidiyoruz, onlara diyoruz ki toplantılarınızı burada yapın diye. Adam bize diyor ki 'bir uçak dolusu adam topladım, bölge müdürlerime Van’da toplantı yapacağız dedim. Uçağa bindirdim, geldik Van’da kar yağışından dolayı uçak inemedi, gitti Erzurum’a, Muş’a indi, sonra bunlar döndü Ankara’ya, ben ne yapacağım...’ Böyle bir riski kimse almak istemiyor. Ama böyle bir risk Erzurum ve Muş’ta yok, çünkü orada cihazlar, teknik alt yapı ve hava alanı buna müsait. Dolayısıyla Van’ın kış turizminin gelişmesi için öncelikle havalanının gelişmesi ve ILS sisteminin kurulması gerekiyor. Bu sorunu çözebilecek alternatifleri mutlaka devlet büyüklerimiz düşüneceklerdir, istenilirse olur yani, bugün Karadeniz’de denizi doldurup hava alanı yapabilen bir ülke, bir iktidar, Van’da havaalanı pistini birazcık göle doğru taşıyıp, gölü doldurarak, yeni bir pist yaparak çözemez mi? Çözebilir.”

 

KAPIKÖY'ÜN ÖNEMİ
Kapıköy Sınır Kapısının önemine de değinen Urartu Oteli Sahibi Murat Türkoğlu, “Kapıköy Sınır Kapısının biran önce tamamlanıp 24 saat hizmet vermeye başlaması lazım. İran pazarı açısından bizim için hem yaz hem de kışın önemli, bununla ilgili çalışmalar zaten devam ediyor. Kapıköp Sınır Kapısı 24 saat esasına göre hizmet vermeye başladığında hem yazın, hem kışın İranlı turistler kentimize daha rahat ulaşım imkanı bulacaklardır. Bu da kent turizmimizi daha hareketli kılacaktır.” dedi.

 

“DAHA İYİ OLMALIYIZ Kİ BİZİ TERCİH ETSİNLER”
Kent turizminin gelişebilmesi için bir diğer konunun da “daha iyi olma meselesi” olduğunu belirten Türkoğlu, şunları dile getirdi; “Bizim burada Abalı Kayak Merkezimiz var ama bölgeye bakıyorsunuz insanların kar veya kış turizmi için tercih edebileceği alternatifler var. Mesela 2 saat ötemizde Sarıkamış, birkaç saat ötemizde Palandöken var, Nemrut var, Bingöl var. Buralardan daha iyi olmalıyız ki insanlar bizi tercih etsin. Şimdi insanlar Van’a kayak için neden gelmeyi tercih edecekler, niye Sarıkamış’a, Palandöken'e gitmeyip de Van’a gelecekler? Bizim artı bir şeyler ortaya koymamız lazım ki insanlar bu tercihi yapabilsinler. Oralarda uçak, ulaşım, konaklama problemi yok, kayak tesislerinin dibinde konaklama problemi yok. Şimdi bunları alt alta koyup olaya böyle bakmamız gerekiyor. Yani burada kış turizminin gelişmesi, sadece Abalı'da pist yapmamızla bitmeyecek, bunun alt yapısını oluşturmamız lazım. Ulaşım sorunumuzu çözersek, kışın da buraya yurt içi turlardan insanları getirebiliriz. Karda Akdamar Adasını ziyaret etmek isteyenler de çıkabilir. Göl kenarında karlar altında piknik de yaptırabiliriz.”

 

“SATABİLECEĞİMİZ BİR ÜRÜN OLUŞTURMALIYIZ”
Turizmci Türkoğlu, tüm bunlarla birlikte Van için en önemli meselenin satılabilecek bir ürün oluşturmak olduğuna vurgu yaptı. Türkoğlu, “Kış  turizmimiz için elbette ki farklı şeyler geliştirilebilir ama önce bir ürün oluşturmamız lazım ki bunu satabilelim. Bunun için de ilk olarak buna kafa yormamız lazım, yani kışın Van’da neyi satabiliriz buna bakmamız lazım. Biraraya gelip bunu tartışmamız lazım...”
 Haber: Mürsel ÖNER

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: