Kadınlar, Yaşam Merkezi'ne alıştı

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bir yıl önce kurulan Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ve bünyesinde hizmet veren Kadın Yaşam Merkezi'nin kentli ve bölgede bulunan kadınlara önemli hizmetler sunduğu belirtildi. Merkez'in,

VAN 27.11.2015 10:00:39 0
Kadınlar, Yaşam Merkezi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ve bünyesinde geçen yıl açılan Rojîn Kadın Yaşam Merkezi, kentli kadınlara önemli hizmetler veriyor. Yıl içerisinde kurulan Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı, kadınların her türlü sorunlarını rahatlıkla ulaştırdığı bir merkez haline geldi.

Daha önce herhangi bir kuruma çeşitli nedenlerle başvuru yapamayan kadınların, daire başkanlığının kurulması ile birlikte bu algıyı kırdıkları belirtildi. Yıl içerisinde daire başkanlığı bünyesinde birçok kurs açılırken, başkanlık ayrıca birçok alanda kent genelinde eğitimler verdi. Yine mahallerde kadınlara yönelik çalışmalar yürüten başkanlık, yaptığı çalışmalarla artık kadınlar en uğrak yerleri arasına girdi. Kentteki tüm kadınlara ulaşmaya çalışan, anketler yapan ve kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı bilinçlendirme çalışmaları yapan başkanlık, yine kadın sağlığı konusunda da çalışmalar yaptı.

"ÇOK SAYIDA KURS AÇILDI"

İlk olarak başkanlık bünyesinde 80 kadının katıldığı tekstil atölyesi kurularak 4 aylık eğitimler verildi. Atölyede belgelerini alan kadınların birçoğu kendi işlerini kurarken, bir çoğu ise belediye bünyesinde açılan tekstil atölyesinde çalışarak, kendi ürettikleri ile maddi bir kazanç sağlıyor. Yıl içerisinde yine 25 kadın kursiyerin katıldığı kilim kursu açılırken, bu kursları bitiren kadınların birçoğu eğitmen belgesi alarak farklı noktalarda çalışmaya başladı. Kadınlar yine Rojin Kadın Yaşam Merkezi'nde açılan seramik, el sanatları atölyelerinde kent kültürünü yansıtan ürünlerin üretimini gerçekleştirilmeye devam ederken, Kadın Yaşam Merkezi kadın kursiyerlerin kendi işyerlerini açmalarına olanak tanımak amacıyla KOSGEB'le protokoller hazırlanarak, toplamda 90 kişiye eğitim verildi. Yapılan bir başka çalışma ise kadın sağlığına dikkat çekmek ve bu anlamda farkındalık yaratmak amacı ile "Sağlıklı Anne Paketi" projesi oldu.

Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde yeni oluşturulan Eğitim ve Araştırma Birimi'nin de toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları ve kadın sağılığı konularında broşürler hazırlayarak 8 mahallede yüzlerce kadına eğitim verdiği açıklandı.

Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın bir başka birimi olan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birimi'nin ise 5 sosyolog, 1 psikologla 7 gün 24 saat çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Buraya başvuru yapan kadınlara psikolojik, ekonomik ve eğitim alanlarında destekte bulunulduğu ifade edildi. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birimine 2015 yılında toplam 167 kadın ve 4 çocuk olmak üzere 171 başvuru yapıldığı açıklanırken, Van, ilçeler, Türkiye geneli ve yurtdışından da bazı kadınların başvuru yaptığı bildirildi. Başvuran kadınlara gıda, adli, aile görüşmesi, yönlendirme, hastane, ziyaret, barınma, resmi nikâh, evrak toplama, ev taşıma, iş bulma desteği gibi destekler sağlandığı kaydedildi.

ALO 'ŞİDDET' HATTI

Büyükşehir Belediyesi'nin merkez kapsamında ise 'Alo Şiddet Hattı'nı kurarak aktif bir hale getirdiği, bu hattın kullanımı ile ilgili de eğitimler verildiği hatırlatıldı. 
/ Haber Merkezi

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -