Kadınlar kansere karşı bilinçlendirildi

Gürpınar Belediyesi, '1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' dolayısıyla kadınlara yönelik bilinçlendirme semineri düzenledi.

VAN 6.10.2015 17:14:37 0
Kadınlar kansere karşı bilinçlendirildi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Açılış konuşmasını yapan Gürpınar Belediyesi Sağlık Komisyonu üyeleri Handan Karakoyun ve Sinem Malal, belediye olarak toplum sağlığının yanı sıra kadın sağlığı ile de yakından ilgilendiklerinin altı çizilerek, "Meme ve rahim ağzı kanserinden binlerce kadın yaşamını yitirmektedir. Önceden yapılabilecek kimi basit tedaviler bile kadınların kanserden ölmelerinin önüne geçebilir. Biz de belediye olarak kadınlarda bu bilinci oluşturmak amacıyla bu semineri düzenledik" ifadelerine yer verdi. Ebe Pelin Çınar ise seminerde yaptığı konuşmada, kanserden değil, geç kalmaktan korkulması gerektiğini hatırlattı.

Gürpınar Belediyesi ilçe genelindeki Sağlık Seminerlerine devam ediyor. 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı dolayısıyla kadınlara yönelik bilinçlendirme semineri gerçekleştirildi. Gürpınar Belediyesi'nin talebiyle Gürpınar Toplum Sağlık Merkezi'nin görevlendirdiği sağlık personelleri Belediye Düğün Salonu'nda 50'yi aşkın kadına seminer verdi. Belediye Sağlık Komisyonu ile Gürpınar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği seminere kadınların ilgisi yoğun oldu.

"KADIN SAĞLIĞI TOPLUM SAĞLIĞIDIR"
Seminerde açılış konuşması yapan Gürpınar Belediye Meclisi Sağlık Komisyonu üyeleri Handan Karakoyun ve Sinem Malal, toplum sağlığının yanı sıra, kadın sağlığının da son derece önemli olduğunu vurguladı. Komisyon üyeleri, bilinçsizlikten kaynaklı her yıl binlerce kadının çeşitli hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdiği bilgisini vererek, "Bunların başında da meme kanseri ve rahim ağzı kanseri gelmektedir. Öncesinden alınacak kimi ufak tedbirlerle, zamanında yapılacak kimi tedavilerle bunların önüne geçilebilecekken, maalesef bunlar yapılmamakta, bundan dolayı da kadınlarımız çok büyük sıkıntılar yaşamakta, gencecik yaşlarda yaşamlarını yitirmektedirler" denildi. Kadın sağlığının toplum sağlığı ile eşdeğer nitelikte olduğunu da vurgulayan komisyon üyeleri, sağlıklı bir toplum için mutlak anlamda kadın sağlığının önemsenmesi gerektiğini belirtti. Yapılan açılış konuşmasının ardından Gürpınar Toplum Sağlığı Merkezi tarafından görevlendirilen hemşireler kadınlara rahim ağzı kanseri ve meme kanserine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Özellikle meme kanserine ilişkin kadınların kendi kendilerini muayene etme metodu kadınlara genişçe anlatıldı. Kolon kanserine ilişkin de kadınlara açıklayıcı bilgiler verildi.

GÜRPINARLI KADINLAR BİLİNÇLENDİRİLDİ
Gürpınar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ve Sağlık Komisyonu daha önce gerçekleştirdiği temizlik ve diş sağlığı eğitiminin ardından Gürpınar İlçe Sağlık Müdürlüğüne yapılan talep üzerine kadınlara meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolon kanseriyle ilgili eğitim verildi. 1 ekim ve 31 ekim meme kanseri bilinçlendirme ayı nedeniyle Gürpınar'da bulunan kadınlara yönelik meme kanseri ,rahim ağzı kanseri ve kolon kanseriyle ilgili de eğitim vererek, kadınları meme kanseri ,rahim ağzı kanseri ve kolon kanserine yönelik sağlık taramasından geçirdi. Rahim ağzı kanseri, meme kanseri ve kolon kanseriyle nasıl başa çıkılabileceğine ilişkin kendi kendini muayene etme teknikleri kadınlara anlatıldı. Ese Pelin Çınar, ufak bir şüphede dahi sağlık merkezlerine veya hastanelere başvurulması gerektiğini kaydederek, "Gerekli kontroller mutlaka zamanında yapılmalıdır. Çünkü kanser çok sinsi bir hastalık. Bunun için erken teşhis oldukça önemlidir ve hayat kurtaracak niteliktedir" dedi. Kanserden korkmamak gerektiğini, asıl olarak geç kalmaktan korkulması gerektiğini vurgulayan Çınar, "Bütün kadınlar bu hastalığa karşı uyanık olmalı" ifadelerini kullandı.
Seminerin ilerleyen bölümü basına kapalı şekilde devam etti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -