“Kadına bakış açısı değişmeli“

Van İHD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Dicle Kanat Ayyıldız, kadına yönelik şiddetin nedenlerini açıkladı. AKP kurmaylarının kadına bakış açısının değişmesi gerektiğini belirten Ayyıldız, kadınların Abdullah Öcalan'ın kadın konusun

VAN 28.02.2015 13:09:14 0
“Kadına bakış açısı değişmeli“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne sayılı günler kala açıklamalarda bulunan Van İHD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Dicle Kanat Ayyıldız, AKP hükümetinin kadına yönelik politikalarını ve söylemlerini eleştirdi.

"KADIN NEDEN Mİ ŞİDDET GÖRÜYOR ?"
Türkiye'de kadın cinayetlerinin son yıllarda arttığını vurgulayan Ayyıldız, şiddeti besleyen nedenleri "kadınların istihdam oranlarının azlığı, ekonomik gücünün yok olması ya da yeterli olmaması, haklarını bilmemesi, eğitim hakkından faydalanmaması, erkek hegemonyasının hakimiyeti, ataerkil yapı, daha doğumdan itibaren erkek-kız çocuğu arasına koyulan sınırlar, farklılıklar, erkek çocuk okumalı yaklaşımları ve AKP'nin kadına vermediği değer" olarak sıraladı.

"EĞİTİMLİ DE EĞİTİMSİZ DE MAĞDUR"
Hem eğitimli hem de eğitimsiz kadınların şiddete maruz kaldığını belirten Ayyıldız, "Yapılan araştırmalara göre aile içi şiddete en çok maruz kalanların üniversite mezunları olduğu da bir gerçek. Bu nedenle hem eğitimli hem de eğitimsiz kadınlar bu şiddete maruz kalıyor" dedi.

"ÖCALAN'IN DÜŞÜNCELERİNİ YAŞAMSALLAŞTIRMALIYIZ"
Kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için tespitlerde bulunan Ayyıldız, "Sayın Abdullah Öcalan'ın kadın konusundaki kitaplarını, düşüncelerini yaşamsallaştırmalıyız. Bunu yapabilirsek kadının ne kadar değerli bir varlık olduğunu anlayabiliriz. Her aile için bence bir psikolog görevlendirilmesi yapılmalı. 
Kadına şiddet uygulayan her kim olursa olsun en ağır cezayı almalıdır. Bunun için yasal düzenleme şart. Bunların ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması gerek. Ayrıca erkekler zorunlu olarak rehabilite edilmeli. Şiddet şiddeti doğuruyor. Aile içinde şiddete maruz kalan ya da seyirci olan erkek çocuğu da evlenince eşine, çocuklarına şiddet uygulamanın olağan olduğu düşüncesi ile şiddet uygulayabiliyor. Bu nedenle şiddetin sosyolojik ve psikolojik boyutu da araştırılmalıdır" şeklinde konuştu.

"AKP'NİN SÖYLEMLERİ EN BÜYÜK NEDENDİR"
AKP hükümetinin kadına bakış açısını da değerlendiren Ayyıldız, şunları söyledi:
"Tecavüze uğrayan kadın 'kürtaj yapmasın gerekirse çocuğa devlet bakar' gibi çağdışı yaklaşımlar kadın cinayetlerinin en büyük nedenidir. Kadının yeri 'evi'dir diyen zihniyet kadını adeta köleleştirmektedir. AKP'nin zihniyetine göre bekar kadın babasının, evlendiğinde ise kocasının hizmetçisi olmalı. 3 çocuk önerisi ise kadını doğum fabrikası olarak lanse etmekte ve kadının herhangi bir irade beyan etmesine bile izin vermemektedir. Kadın tam da bu zihniyete mahkum edilmektedir."

"KADIN DEĞERSİZLEŞTİRİLİYOR"
Erdoğan için, "Azalan Türk nüfusu ve artan Kürt nüfusu nedeniyle 3 çocuk talebini dayattığı" iddiasında bulunan Ayyıldız, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kız olursa türbanlı , imam hatip mezunu, liseden sonra evlenip 3 çocuk doğuracak bir köle, erkek çocuk olursa da gelecek nesilleri üretecek bir üretim aracı' olarak tasarlıyor. 
Doğan çocuklar AKP'li olursa kolay ama AKP karşıtı olursa ona da iç güvenlik paketi geliyor. İşte bu zihniyet kadını değersizleştiriyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş