KADEM’den ‘Çocuk istismarı’ çalıştayı

Van Büyükşehir Belediyesi ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Van İl Temsilciliği tarafından ‘Çocuk İstismarının Nedenleri ve Koruyucu Önlemler’ Çalıştayı düzenlendi.

VAN 30.03.2018 14:55:08 0
KADEM’den ‘Çocuk istismarı’ çalıştayı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Düzenlenen çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. KADEM tanıtım filminin ardından konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun eşi Sevcan Zorluoğlu, çocuk istismarının çağın önde gelen sorunlarından biri haline geldiğini ve geleceği tehdit ettiğini belirterek, “Çocuk istismarı; susma, kabullenme, korkma ya da benzer gerekçelerle maalesef ülkemizde farkındalığı çok geç oluşmaya başlamış bir kavram. Yavrularımızın; akran ya da yetişkin, hemcins ya da karşı cins, aile bireyleri yahut yabancı, kimden gelirse gelsin hiçbir şekilde istismara uğramasının kabul edilemeyeceği gerçeğinden hareketle aile içerisinde, özellikle de ilk eğitmen olan annelerimizden başlayarak mahremiyet eğitimi ile bedeni ve benliği zedeleyici tutum ve davranışlara karşı tepki gösterme konusunda hem kendimizi hem de çocuklarımızı bilinçlendirmeliyiz. İstismar olaylarını önlemek asıl üzerinde durulması gereken konu olmakla birlikte, bu üzücü hadiselerin yaşanması durumunda, yavrularımızın maruz kaldıkları olayı bildirebilmesi ve ailelerin aklıselim yaklaşımının sağlanabilmesi, sonrasındaki uzman desteği de asla es geçilmemelidir” dedi.

 


     "Çocuklarınız için doğumdan itibaren yapmanız gereken her şeyi layığıyla yapın"
     Devletin, toplum sağlığı açısından büyük önem arz eden çocuk istismarı konusunda, ilgili bakanlığı ve alt birimleri aracılığıyla çalışmalarını titizlikle yürüttüğünü ifade eden Zorluoğlu, “Geleceğimizin teminatı çocuklarımızı korumak ve kollamak adına bizler de ebeveynler, öğretmenler, idareciler ve sivil toplumun parçaları olarak mutlaka sorumluluk almalı ve el birliğiyle istenmeyen hadiselerin önüne geçmek için çaba sarf etmeliyiz. Bilgilendirme ve kamuoyu oluşturma misyonuyla medyamıza da bu anlamda büyük görev düştüğünü belirtmekte fayda görüyorum. Son yıllarda medyadan sıkça takip ettiğimiz kadına şiddet, çocuk istismarı ve benzer adli olaylarda vatandaşlarımızda oluşan ortak algı; hukuk sistemimizin, bu olaylarda verdiği cezaların caydırıcı olmadığı yönünde. Ancak suçu engellemeye dönük tedbirlerin, suçlara daha ağır cezalar vermeye yoğunlaşmaktan birkaç adım önde gitmesi gerektiği kanaatindeyim. Bir anne olarak, bu büyük sorunun çözümünde anahtar olarak gördüğüm tüm annelere ve anne adaylarına seslenmek istiyorum. Lütfen çocuklarınız için doğumdan itibaren yapmanız gereken her şeyi layığıyla yapın. Dünyaya getirdiğimiz her bireyin bedensel ihtiyaçları bir şekilde karşılanır. Ama çocuklarımızı şiddete dayalı olmayan ortamlarda yetiştirmeye gayret etmeli, yeterli sevgi ve ilgiyi minik yüreklerinden asla eksik etmemeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle çalıştayımızın sağlıklı nesiller için fayda getireceğine tüm kalbimle inanıyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 


     Çalıştayda konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ise, çocuk istismarının hafızaların alamayacak derecede dehşet verici olduğunu ifade ederek, “Kurcaladıkça, altından çok enteresan şeyler çıkıyor. Son günlerde gündemi işgal ettiği gibi, görüyoruz ki bu konunun bitmesi için o yendeki çalışmalar yetmiyor. Son 15 senede Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklar nezdinde önemli adımlar atıldı. Kamuoyunda meydana gelen olaylar, Cumhurbaşkanımızın bu konudaki hassasiyetleri ve talimatları neticesinde, Bakanlar Kurulumuzun ilgili altı bakanlığı bir araya geldi ve çok önemli bir gündem maddesi olarak ele alındı. Şu anda değerli bürokratlarımız bu konu üzerinde çalışıyorlar. Daha fazla koruyucu önlemler nasıl alınır, daha fazla meyildeler nasıl elde edilir ve bu konu nasıl minimize edilir konusunda çalışmalar devam ediyor. Ben bu kadar önemli bir konu için bizi bir araya getiren KADEM yetkililerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 


      KADEM Van Temsilcisi Esma Özdemir de çocuk istismarı ve ihmalinin bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayarak, “Son yıllarda çocuk istismarı ve ihmali giderek artmaktadır. İngiltere’de haftada dört, ABD’de günde üç çocuk; çocuk istismarı ve ihmali nedeniyle ölmekte, 4 yaş altında her bin çocuktan biri fiziksel istismara uğramaktadır. Toplumsal sorunlarımızdan biri olan çocuk istismarı konusu üzerinde önemle, hassasiyetle durmak, ciddi eylem planları hazırlamak ve uygulamak zorundayız” dedi.

 


      Bir diğer önemli sorunun çevrede yaşanan istismar ve taciz durumlarının göz ardı edilmesi olduğuna dikkat çeken Özdemir, “Bu göz ardı edilmeler, istismara maruz kalanların yaşadıkları olaylardan kurtulmalarını önlemektedir. Bu nedenle istismarın önlenmesinde işe toplumun istismar konusundaki bilgi eksikliklerinin giderilmesi ile başlamak gerektiğidir. Ben bu anlamda iki gün boyunca Van’da sürecek olan çalıştaya destek veren herkese teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Çalıştay, Pınar Kandemir moderatörlüğünde gerçekleşen panel ile devam etti.