Kabuğu soyulmuş domates benzetmesine ithafen

Sevtap Mendi

VAN 7.09.2017 10:47:44 0
Kabuğu soyulmuş domates benzetmesine ithafen
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Yürüyen büyük doğu sempozyumu, adı ile müsemma olmayan bir gafletin gündeme taşınmasına ev sahipliği yapmış maalesef.

 

Tesettürsüz kadınları yermek adına yapılan kabuğu soyulmuş domates benzetmesi birçok kesimin haklı tepkisine neden oldu.

 

Tesettürlü bir bayan olarak böyle bir benzetmeyi İslami bir akıla hem de bir bayana hiç yakıştıramadım doğrusu.

 

Kur'an epistomolojisi insanın aklını ve imanını doğru bir bilgi zemini ile inşa etmek ister.Bu bilgi zeminin insanlara aktarılması konusunda en uzlaşmacı ve en insani bir yöntem kullanmamızı tavsiye eder.

 

Laftan anlamak istemeyenlere karşı da ‘’selam’’ deyip geçin uyarısında bulunur.

 

İslamiyet adına konuşan insanların bu uslübu kendilerine şiar edinmesi gerekirken,kuranın uslübuna zarar veren söylemleri yüzünden bir çok insan İslamiyete mesafeli durmakta hatta İslamiyeti tutucu bağnazlar dini olarak görmektedirler.

 

Bu büyük bir vebaldir.Dine hizmet etmek adına Allah’ın dininden insanları soğutmanın hiçbir haklı bahanesi yoktur.

 

Allah kitabında kadından bahsederken çölün ortasında medeniyet kuran Hacer’den, firavunun zulmüne büyük bir cesaretle meydan okuyan Asiye’den,Hz. Meryem gibi yiğit bir muvahhidden bahseder.

 

Bu örnek şahsiyetler üzerinden kadının toplumsal rolünün önemine dikkat çekilir.

 

İslamiyetin kadına bakışını sadece tesettüre indirgeyerek,ahlaki sorumluluğu sadece kadının omuzlarına yükleyip kadını sürekli bir cinsel obje olarak göstermeye çalışmak,islamiyete hizmet etmek değil zarar vermektir. 

 

İnsanları dinden,imandan soğutan,sürekli çatışmacı bir uslüp kullananlar bizlere ‘’siz kime hizmet ediyorsunuz sorusunu soruyorlar?

 

Biz  toplumsal birliktelik ruhuna zarar veren her türlü çatışmanın ve ötekileştirmenin karşısında,vahyin toplumsal değerlerine hizmet etmeye çalışıyoruz.

 

Fakat bu toplumda tesettürlü-tesettürsüz kadın çatışmasına zemin hazırlamak isteyenler,kime ve neye hizmet ediyor anlamış değiliz doğrusu…