'İyimser olamıyoruz'!

2011 depreminden sonra Van'da eğitim alanında yaraların sarılığını ve devletin hiçbir ile yapmadığı okulları Van'a yaptığını belirten Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin'e, Eğitimsen Van Şube Eş Başkanı Gülcan Kaçm

VAN 28.01.2015 09:38:52 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, iki büyük deprem geçiren ve özellikle de okullarda büyük hasarların oluştuğu Van'da eğitim alanında yaraların sarıldığını, devletin eğitim alanında hiçbir ile yapmadığı yatırımı Van'a yaptığını söylemşti. Bu açıklamaların üzerine karşı açıklamalarda bulunan Eğitimsen Van Şube Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Kırekin'e tepki göstererek, "Depremden sonra gerçekten Van'a ciddi bir yatırım yapılsaydı şimdiye kadar yapılan bu okullar bitirilmiş olurdu" dedi.

"İYİMSER OLAMIYORUZ"
Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin'in iyimser bir tablo çizdiğini belirten Sayyiğit, Kırekin'i eleştirerek şunları söyledi:
"Eğitim-Sen Van Şubesi olarak Sayın Kırekin gibi iyimser olamıyoruz. Çünkü elimizde çok somut ve net veriler var. Gazi Orta Okulu öğrencileri şuan hangi okulda ders görüyor? Kerim Tuncer İlk Okulu ve Ortaokulu binaları var mı ya da yok mu? Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi'nin binası yapıldı mı? Bunlar sadece Van merkezde olan fiziki okul sıkıntıları. İlçelerimizden ve köylerimizden bahsedersek bunun altından kimse kalkamaz. Bu nedenle böyle bir tablo ortadayken Sayın Kırekin'in bu kadar iyimser bir tablo çizmesine anlam veremiyoruz."

"PERSONEL SIKINTISI HALA DEVAM EDİYOR"
Van'da ortalama bin 300'e yakın okulun olduğunu vurgulayan Sayyiğit, "Geçen yıl bin 500 İŞ-KUR elemanı Milli Eğitim Kurumlarında görevlendirilmişti. Bu yıl ise alınan İŞ-KUR personel sayısı bize verilen bilgilere göre 600'dür. Bu 600 İŞ-KUR'lu ise neredeyse birinci dönemin sonunda alındı. Bundan dolayı sene başından şimdiye kadar ciddi anlamda sıkıntı ve şikayetler geliyordu. Kömür ihalesinin yapılmadığı, su sıkıntısının olduğu okullar vardı. Bu konuyu Kırekin'i makamında ziyaret ederek bizzat ilettik ve o da kısa sürede bu sorunların giderileceği sözünü bize verdi. Bu sözden sonra bu sorunların büyük kısmı giderildi. Ama okullarda yardımcı personel sıkıntısı hala devam ediyor" şeklinde sitem etti.

"DEVLET VAN'A YATIRIM YAPMADI"
Depremden sonra Van'a ciddi bir yatırımın yapılmadığını ifade eden Sayyiğit, Kırekin'e yüklenerek şunlara dikkat çekti:
"Mehmet Akif Ersoy Lisesi'nin binası bile bu senenin başında bitti. Van'da depremden sonra hızlı bir şekilde yapılan, bitirilen okulların büyük bir kısmının ya kişiler ya da şirketler tarafından yapıldığı gözler önündedir. Devlet tarafından yapılan okul sayısı çok az sayıdadır. Mehmet Akif Ersoy Lisesi'nin de bu kadar geç teslim edilmesinin tek nedeni devlet tarafından yapılmasıydı. Kısacası şahıslar ve şirketler tarafından yapılan okullar kısa sürede bitirildi. Depremin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen 'Van'a 15 okul yapacağız, 2'si bitti 13'ünü inşallah yazın bitireceğiz' cümlesi kullanılabiliniyorsa, durum vahim demektir. Depremden sonra gerçekten ciddi bir yatırım olsaydı şimdiye kadar yapılan bu okullar tamamlanmış olurdu diye düşünüyoruz. Bu nedenle üstüne basa basa ifade ediyoruz; Devlet Van'a yatırım yapmadı."

"KADROLU ÖĞRETMEN YOK"
Van başta olmak üzere bölgede öğretmen açığının çok fazla olduğunu da söyleyen Sayyiğit, "Van, sirkülâsyonun çok yaygın olduğu illerden biridir. Merkezdeki okullarda bile ek ders karşılığı çalışan öğretmen sayısı hayli fazla. Bunlara köyleri ve ilçeleri de dahil edersek çok iyimser bir tablo ile karşılaşmayız. Ücra köylerimizin çoğunda neredeyse kadrolu öğretmen bulamıyoruz. Okullarımız ile batıdaki okullar arasında fiziki ve teknolojik donanım noktasında ciddi farklılıklar var. Bunu tekrar tekrar da ifade ediyoruz. Eğer Sayın Kırekin bunun doğru olmadığını düşünüyorsa Bahçesaray'ın birkaç köyüne gidelim beriber ve bakalım eğitimde fırsat eşitliği var mı ya da yok mu? diye. Birlikte bunu gözlemleyelim" şeklinde konuştu.

"İYİMSER BİR TABLO ÇİZMENİN ANLAMI YOK"
Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin'e çağrıda bulunan Sayyiğit, son olarak şunları kaydetti: "Temennimiz geriye kalan 13 okulun biran önce bitirilmesidir. Yeni eğitim sistemine göre okulların fiziki şartları uygun değil. 60 aylık çocuklar ile Ortaokulda okuyan bir öğrenci aynı binada ders görüyor. Eğer MEB bu sistemi getiriyorsa 6 aylık çocuklar için uygun bina da yapmalı. Yapılacak olan bu 15 okul bile Van'daki okul açığını kapatamayacaktır. Durum böyleyken iyimser bir tablo çizmenin hiçbir anlamı yoktur. Birbirimizi kandırmayalım."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş