İŞKUR'dan istihdamı arttırma çalışmaları

Van Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Salih Serçe, İŞKUR aracılığıyla istihdamı arttırmaya yönelik önemli çalışmalar yapıldığını açıkladı.

VAN 19.10.2018 12:38:26 0
İŞKUR
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Müdür Serçe, yaptığı açıklamada İŞKUR'un hizmet sınırlarını aştığını ve özveri ile önemli projeleri hayata geçirdiğini vurguladı.
Müdür Mehmet Salip Serçe, yaptığı açıklamada; "Kamu istihdam kurumu olarak İŞKUR, işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda kadınlar, gençler, engelliler ve uzun süreli işsizler başta olmak üzere özel politika gerektiren grupların ve işgücümüzün istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik her alanda destekleyici ve programları başarıyla hayata geçirmeye devam etmektedir. İŞKUR, gelişmiş dünya ekonomilerini yakalayabilmek için kadın istihdamına, kadın girişimciliğinin potansiyeline inanarak bu doğrultuda çalışmalarına büyük bir özveriyle sürdürmektedir. Kurumumuz 2017 yılında rekor düzeyde gerçekleştirdiği faaliyetlerle işgücü piyasasındaki konumunu daha da güçlendirmiştir. Türkiye genelinde 2017 yılında 356 bin 402 kadının kurumumuz aracılığıyla özel sektörde işe yerleşmesine; 279 bin 508 kadının ise kurs ve programlarımız vasıtasıyla mesleki beceri ve tecrübe edinmesine katkı sağlanmıştır." dedi.
İŞKUr tarafından hayata geçirilecek olan yeni uygulamalardan ve hedeflerden de söz eden Serçe; "Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan 100 günlük eylem planı kapsamında kurumumuzca hayata geçirilecek yeni uygulamalar ve gerçekleştirilecek hedefler yer almaktadır. Bu eylem planı içerisinde kadın istihdamının 'İş’te Anne Projesi ile Desteklenmesi' eylemi kapsamında Kurumumuz sorumlu kuruluş olarak belirlenmiştir. Kurumumuz tarafından düzenlenecek istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına ve işbaşı eğitim programlarına katılması uygun bulunan kadınlara kursa veya programa devam ettikleri günler için günlük 70 Tl. tutarında kursiyer veya katılımcı zaruri gideri ödenmesi öngörülmektedir. İş’te anne projesi kapsamında sunulan destekten 0-15 yaş arasında (15 yaş dahil) çocuğu bulunanlardan; sosyal yardım alan kadınlar, kadın sığınma veya konukevlerinde kalan kadınlar öncelikli olmak üzere, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü işbirliği kapsamında belirlenecek gruplar içerisinde yer alan kadınlar yararlanabilecektir.
Ayrıca Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen en az 50 istihdam garantili mesleki eğitim kurslarında ve imalat sektöründeki mesleklerde düzenlenen işbaşı eğitim programlarında katılan kadın katılımcılara 2-5 yaş aralığındaki (bir çocuk için)  çocuğu kreşe/gündüz bakımevine (özel) devam edenlere aylık 400 TL bakım desteğinden yararlanabilecektir. Öte yandan, Kurumumuz ile  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücünün yetiştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitimlerin düzenlenmesine yönelik 'Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü' (MEGİP) hayata geçirilmiştir.
Protokolün hazırlanmasındaki temel maksat;  işgücü piyasasının talep ettiği nitelikli işgücü talebinin karşılanması olup, bu doğrultuda uygulamalı ve teorik eğitimlerin bir arada verilmesi sağlanacaktır. Protokol kapsamında düzenlenecek mesleki eğitim kursları, uygulamalı ve  teorik eğitimi içerecek şekilde uygulanacaktır. Mesleğin özelliğine göre teorik ve pratik eğitim birbirlerini  tamamlayacak şekilde eş zamanlı veya ayrı bir şekilde planlanıp yürütülebilecektir. Böylece verilecek eğitimlerle kursiyerlerin işgücü piyasasına adaptasyon sağlamaları için hem teorik, hem de pratik eğitimi aynı anda almış olması sağlanacaktır. Bununla birlikte yine 100 günlük eylem planı kapsamında genç işsizlerin azaltılması, üniversite mezunu gençlerin işgücü piyasasında kalıcı istihdamının sağlanması ve nitelikli işgücü talebinde bulunan işverenlerin de aradığı özelliklere sahip elemanları istihdam edebilmelerini temin etme maksadıyla 'İşe İlk Adım Projesi' hayata geçirilecektir.

Proje sayesinde, yüksekokul veya fakültelerden son iki yılda mezun olan 18-29 yaş aralığındaki gençlerin  işbaşı eğitim programlarına devam ettikleri süre nispetinde (3 ay, 6 ay, 9 ay)  meslek deneyim ve tecrübe kazanması sağlanacaktır. Sektör kısıtlaması olmadan devam eden program sonrasında işverenlerden bu kişileri mevcut işbaşı eğitim programlarındaki gibi zorunlu istihdam süresi boyunca net asgari ücretin 50’si kadar tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Zorunlu istihdam sürecinden sonra işveren tarafından kişinin 12 ay daha istihdam edileceğine dair taahhüt verilmesi ve yeni bir sözleşme imzalanması halinde net asgari ücretin 25’i kadar ücret desteği bir yıl boyunca işsizlik sigortası fonundan karşılanmaya devam edilecektir. Böylece üniversite mezunu gençlerin işbaşı eğitim programlarından sonra en az 1,5 yıl daha istihdamda kalmaları sağlanacaktır." diye konuştu. / Prestij Haber Merkezi

 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: