IŞİD'le savaşın ilk kazananı ABD'li silah şirketleri oldu

Eylül ayında ABD'nin liderliğinde başlatılan ve 50'den fazla ülkenin katıldığı 'IŞİD'e karşı savaş'ın ilk kazananı ABD'li silah şirketleri oldu. Şirketlerin hisse senetleri son üç ayda yükseldi

VAN 21.10.2014 12:09:02 0
IŞİD
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Ortadoğu Uzmanı Ünlü Gazeteci Robert Fisk, İngiliz The Independent'ta yayınlanan, "ABD önderliğindeki IŞİD saldırıları yoğunlaşırken, ölüm pazarında hisse sahibi olmanın tam zamanı" başlıklı yazısında şirketlerin kazançlarının ayrıntılarına yer verdi.

Eylül ayında ABD’nin liderliğinde başlatılan ve 50’den fazla ülkenin katıldığı “IŞİD’e karşı savaş”ın ilk kazananı ABD’li silah şirketleri oldu. Şirketlerin hisse senetleri son üç ayda yükseldi. Ortadoğu Uzmanı Ünlü Gazeteci Robert Fisk, İngiliz The Independent’ta yayınlanan, “ABD önderliğindeki IŞİD saldırıları yoğunlaşırken, ölüm pazarında hisse sahibi olmanın tam zamanı” başlıklı yazısında şirketlerin kazançlarının ayrıntılarına yer verdi. “Savaşı kim kazanıyor? IŞİD? Kürtler? (Onları hatırlıyor musunuz?) Suriyeliler? Iraklılar? Savaşın ne olduğunu hatırlıyor muyuz? Hiç de değil. Doğruyu söylemeliyiz. İzin verin şu ünlü silahları ve onları yaratan üreticilerini öveyim. Amerika’da son savaşa katılan koalisyon bombalarını ve misillerini ve insansız hava araçlarını ve uçaklarını üretenlerin hisseleri uçuyor” diyen Fisk, IŞİD’e yönelik saldırılarda kullanılar Hellfire misillerini üreten Lockheed Martin şirketinin hisselerinin son üç ayda yüzde 9.3; Raytheon ve Northrop Grumman şirketlerinin hisselerinin yüzde 3.8 arttığını yazdı. General Dynamics’in hisselerindeki artış ise yüzde 4.3’e ulaştı. Adı geçen silah şirketleri ABD’nin ve dünyanın en büyük silah üreticileri arasında.

TEK BİR FÜZE 1.4 MİLYON DOLAR 

Lockheed Martin şirketinin, Afganistan ve Pakistan’da “Düğün eğlencelerini yerle bir etmekle ünlü” Reaper uçakları tarafından taşınan füzeleri ürettiğini hatırlatan ünlü gazeteci, şöyle yazdı: “Ama üzülmeyin. Kârlar uçmayı sürdürecek. Amerikalılar eylül ayında bombardımanlarını Suriye’ye doğru genişletmeye karar verdiklerinde- Başkan Esad’ın kendisini bombalamayı önermelerinden yalnızca bir yıl sonra Başkan Esad’ın düşmanlarına saldırmak için- Raython, ABD donanmasına daha fazla Tomahawk misili sağlamak üzere 251 milyon dolarla ödüllendirilmişti. AFP, Reuters’ın gerçek bir haber ajansı olduğu zamanlarda yaptığını yaparak, 23 Eylül’de bizi, Amerikan savaş gemilerinin 47 Tomahawk misili ateşlediği konusunda haberdar etti. Her biri 1.4 milyon dolar ediyordu. Ve eğer aynı parayı Ebola’yı tedavi etmek için harcasaydık, bana inanın, Ebola falan kalmayacaktı.”

EVRENSEL