IŞİD Türkiye'ye saldırırsa NATO devreye girermiş!

NATO'dan IŞİD ile ilgili FLAŞ bir açıklama geldi. NATO açıklamasında 'Eğer Türkiye hedef alınırsa bna ortak bir yanıt verilebilir' dedi.

VAN 2.10.2014 10:31:26 0
IŞİD Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00
 NATO'nun yeni Genel Sekreteri seçilen Jens Stoltenberg görevi Anders Fogh Rasmussen'den devraldı.

NATO'daki ilk gününde Kuzey Atlantik Konseyi'ne katılan ve akabinde basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, ilk ziyaretlerini Türkiye ve Polonya'ya gerçekleştireceğini açıkladı. Stoltenberg, NATO'nun temelinin toplu savunmaya dayandığını ve saldırıya uğramaları halinde toplu savunma ilkesinin Türkiye dahil her ittifak üyesi için hayata geçirileceğinden şüphe duyulmaması gerektiği mesajını verdi.

"TAKDİR EDİYORUZ"

Jens Stoltenberg, bu kapsamda Türkiye'ye konuşlandırılan Patriot bataryalarının mevcudiyetinin devam etmesini planladıklarını söyledi. Türkiye ziyaretinde Suriye'deki gelişmeleri de değerlendireceklerini belirten Stoltenberg, Türk askerlerinin Suriye'de konuşlandırılmaları ve saldırıya uğramaları halinde NATO'nun muhtemel rolünü açıklamaktan kaçındı. Stoltenberg, Türkiye'nin çok sayıda Suriyeli sığınmacıyı barındırarak ağır bir yük üstlendiğini ve bunu takdir ettiklerini dile getirdi.

Norveç eski Başbakanı Stoltenberg, ABD ve diğer NATO Müttefikleri ile bölge ülkelerinin IŞİD'e karşı koalisyonunu memnuniyetle karşıladıklarını ve Irak hükümetinden talep gelmesi halinde NATO'nun bu ülkenin savunma kapasitesinin artırılmasına katkı yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

RUSYA'YA ÇAĞRI

Rusya'ya uluslararası hukuka ve uluslararası yükümlülüklerine uygun davranması çağrısı yapan Stoltenberg, "NATO Rusya'yla cepheleşmek istemiyor ama İttifak'ın prensiplerinden, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın güvenliğinden taviz veremeyiz" dedi.

Stoltenberg, Ukrayna'nın bağımsızlığını, egemenliğini ve istikrarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Jens Stoltenberg, NATO savunma bakanlarının şubat ayındaki toplantısında, İttifak'ın Galler zirvesinde kurulması kararlaştırılan acil müdahale gücünün modeli, bileşimi ve büyüklüğü üzerinde uzlaşma sağlanmasını beklediğini ifade etti.

Bu arada görevini Stoltenberg'e devreden Anders Fogh Rasmussen, hükümetlere, iş dünyasına ve uluslararası kuruluşlara hitap eden "Rasmussen Global" adlı danışmanlık firması kurdu.