İşadamı Yörük'ten Van Bahçesi…

MEMLEKET SEVDALISI BİR İŞADAMI: ABDURRAHMAN YÖRÜK

VAN 1.06.2015 09:27:55 0
İşadamı Yörük
Tarih: 01.01.0001 00:00
 YTY Firması'nın sahibi İşadamı Abdurrahman Yörük, Van'a has tüm meyve ağaçlarının bulunduğu bahçesini gözü gibi koruyor. Çalık Sokak'ta bulunan ve çeşitli sebzelerin de ekildiği bahçede, Van'a özgü; mellaki, dığdığı, paşa armudu, erik, kara alo, mor dut, turş elma, kuşburnu, aslık elmanın bulunduğu yaklaşık 100 ayrı türden meyve ağacı bulunuyor. İşadamı Yörük, ayrıca doğduğu tarihi Van Evi'ni de restore eden tek isim…
Bölge: Bişar Ulutaş
Van'ın tanınan işadamlarından Abddurrahman Yörük, seferberlik dönüşü Çalık Sokak olarak bilinen bölgede ailesi tarafından satın alınan arsada Van Bahçesi oluşturdu.
Ermeni mezaliminin ardından Yörük Ailesi 1936 yılında daha önce yaşadıkları Akköprü Mahallesi'ne geri döndüklerinde, evlerinin ve barklarının talan edildiğini görürler. Bunun üzerine Çalık Sokak'ta söz konusu arsayı alırlar. Merhum Cemil Yörük'ün oğlu İşadamı Abdurrahman Yörük, son yıllarda babasına ait arsadaki bahçeyi geliştirerek Van'a özgü endemik bir doğal ortam hazırladı.
 
ABDURRAHMAN YÖRÜK BAHÇESİNİ GÖZÜ GİBİ KORUYOR
Son yıllarda bahçelik birçok arazinin satıldığı Van'da, İşadamı Abdurrahman Yörük, şehre has meyvelerin oluşturduğu bahçesini, gözü gibi koruyor.
doğduğu Van'a has her çeşit meyve ağacının dikildiği bahçe, birçok kişinin dikkatini cezbediyor.
Yörük'e ait Van Bahçesi'nde; mellaki armut, pamuk elma, kara alo, kuş kirazı, dığdığı armudu, badik elma, aslık elma, paşa armudu, erik, karadut, beyaz dut, ayva, iğde, fındık, kuşburnu, mor dut, turş (ekşi) elma gibi yüz farklı türden meyve ağaçları bulunuyor. Birçok sebze çeşidinin yetiştirildiği bahçede, ayrıca Van Gülü, Yediveren başta olmak üzere rengârenk çiçekler söz konusu.
Aynı zamanda, çeşitli kümes hayvanlarının bulunduğu bahçe, 1930'lu ve 1940'lı yılların Van'ını anımsatıyor.
Bugüne dek Van için yaptığı birçok güzel çalışma ile adından söz ettirmeyi başaran YTY İnşaat'ın sahibi işadamı Abdurrahman Yörük, doğaya verdiği önemle bir kez daha dikkat çekti.
Yoğun işlerine rağmen Çalık Sokak'ta Yörük Apartmanı'nın hemen arkasında ailesine ait 'Van Bahçesi'ni geliştiren İşadamı Yörük, yine aynı sokaktaki doğduğu tarihi Van Evi'ni restore eden tek işadamı oldu. Geçtiğimiz aylarda restorasyonu tamamlanan söz konusu Van Evi'nde 100 yıllık tarihi mobilyalar ve ev eşyaları bulunuyor.
 
MEMLEKET SEVDALISI BİR İŞADAMI: ABDURRAHMAN YÖRÜK
YTY İnşaat ve Yörük Yapı olarak gerek Van, gerek ülke içi ve gerekse ülke dışında yaptığı çalışmalarla adını duyurmayı başaran İşadamı Abdurrahman Yörük, kendisindeki en büyük sevgilerden birinin memleket sevgisi olduğunu ifade ediyor.
Van'da deprem olduğunda ve birçok işadamı şehri terk etmeye çalıştığında, Abdurrahman Yörük kullandığı 'Hazırlanın, Kalıyoruz' cümlesiyle, birçok ulusal basının da gündemine girmeyi başarmıştı. Kentte meydana gelen depremlerde; YTY Beton Firması tarafından yapılan tek bir bina bile, orta hasar veya ağır hasar almamış, sadece bir iki tanesi hafif hasarlı, diğerlerinin tümü hasarsız raporu almıştı.
YTY İnşaat tarafından, Türkiye'nin en farklı mimari projesi ile yapılan Van İmam Hatip Lisesi de önceki yıl Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı.
Öte yandan deprem sonrası Babası Cemil Yörük adına Van'da 12 derslikli modern bir okul yaptıran Abdurrahman Yörük, yine dönemin Başbakanı Erdoğan'ın elinden ödül almıştı.
İşadamı Yörük, Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde kendisine ait Yörük Apartmanı'nın çok geniş iki bölümünü, ayda en az 30 bin TL kiraya vermek yerine, yaklaşık dört yıldır taziyeler için kullandırarak, binlerce kişinin duasını almayı başardı.
Abdurrahman Yörük şimdi ise eski Vali Konağı'nın bulunduğu arsada yaklaşık 20 katlı Çarşı AVM'yi Vanlılar için inşa ediyor.