“İran’a uygulanan ambargonun kaldırılması turizmcileri heyecanlandırdı”

“Personel maaşlarını sermayeden veriyoruz”

VAN 5.02.2016 10:33:17 0
“İran’a uygulanan ambargonun kaldırılması turizmcileri heyecanlandırdı”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 
Van’da oteller iflasın eşiğinde

Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle otellerdeki doluluk oranında büyük düşüşler yaşanırken Van’daki otel işletmecileri, iflasın eşiğine geldiklerini söyledi.

Yerli ve yabancı turistlerin bölgedeki olaylar nedeniyle otellerdeki doluluk oranında düşüşler yaşanırken Van’daki otel işletmecileri, böyle devam etmesi halinde bir çok otelin kapanacağını ifade ettiler.

Kış mevsimi ve olaylarla beraber turistlerin bölgeye gelememesinden dolayı otellerdeki doluluk oranının yüzde 20’ye düştüğünü belirten Mehmet Gül isimli otel işletmecisi, “Hem kış ayından dolayı, hemde yaşanan olaylardan dolayı otellerdeki doluluk oranı yüzde 20’nin altına düştü. Özellikle İranlı turistlerin geldiği ilimizde her yıl seyreden kış mevsiminden dolayı otellerdeki doluluk oranımız yüzde 50 civarındaydı. Fakat 6-8 Ekim olaylarıyla başlayan ve günümüze kadar devam eden olaylardan dolayı bu kış mevsiminde doluluk oranında aşırı bir düşüş yaşandı.” dedi.

“Personel maaşlarını sermayeden veriyoruz”

Bölgede devam eden olaylar, kış mevsimi ve artan maliyetlerden dolayı çalışan personel aylıklarını sermayeden verdikleri belirten Gül, “Bizler geçmiş yıllarda kış mevsiminde bile maliyetlerimizi rahatlıkla karşılarken şu an bu maliyetlerimizi karşılayamayacak duruma geldik. Maliyetlerimizin artmasıyla beraber gelirimizde fazlasıyla düştü. Gelirimiz düştü ve bizler de personelimizi mağdur etmemek için aylıklarını mecbur sermayemizden veriyoruz. Bu yıl hem kış mevsimi hem de olaylar nedeniyle yerli yabancı turistler ilimize gelmemesiyle beraber attan elektrik, su faturaları ve vergiler bizi iyice darboğaza soktu.” ifadelerini kullandı.

Kentte daha önceki akıcı potansiyele güvenen yatırımcıların otel açtığını, fakat yaşan olaylardan dolayı açılan otellerin birçoğunun kapanacağını ileri süren Gül, “Malumunuz ilimiz turistik kentlerden bir tanesidir. Turistik kent olması hasebiyle ilimize birçok yerli ve yabancı turist gelmektedir. Ayrıca ilkbahar aylarında İranlı turistler ilimize gelip 10-15 gün kalmaktadır. Bu akıcı potansiyelden dolayı ilimizde birçok otel açıldı. Olaylar yaşanmadan önce, var olan potansiyele güvenen yatırımcı halkımız da otel sektörüne girdi. Fakat şu an için durumun seyri değişti, olaylarla beraber turist ziyareti düşünce birçok otel kapanmanın eşiğine geldi. Maliyetlerimiz çok ve bununla bereber otel sayımızda çok fazla, böylelikle çok az sayıda gelen turistin bize uğraması da zor oluyor.” diye konuştu.

“İran’a uygulanan ambargonun kaldırılması turizmcileri heyecanlandırdı”

İran’a uygulanan ambargonun kaldırılması kararının Vanlı turizmcileri heyecanlandırdığını dile getiren Gül, devamla şu ifadeleri kullandı: “İran’a uygulanan ambargonun kalkması kararıyla beraber biz Van’daki otelciler tekrar umutlandık. İran’a uygulanan ambargonun kalkması demek, Türkiye’nin kazanması demektir. Türkiye’nin kazanmasıyla bereber konumundan dolayı en çok Van ekonomisi etkilenecektir. Fakat ne yazık ki İran medyası bölgemizdeki olayları fırsat bilerek, İran halkının bölgeye gelmemesi için uyarıda bulunuyor.” şeklinde konuştu.

“Bölge halkı tedirginlik içinde”

Gül son olarak, “Zor şartlar altında bu sektörü yürüten otelcilerin tek talebi barışın gelmesidir. Barışın gelmesi ve olayların olmaması herzaman önceliğimizdir. Bölge halkı büyük bir tedirginlik içinde, en azında olayların bitmesiyle insanımızın üzerindeki bu tedirginlik, korku kalkmış olacaktır. Şu an için bölge ekonomisi çok önemli ama ondanda önemlisi tekrar barışın hakim olmasıdır. Öncelikli taleplerimiz arasında bu kez daha doğru ve daha kalıcı bir şekilde çözüm sürecinin tekrar gündeme taşınmasıdır.” ifadeleri yer verdi. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)