İran İhracat Zirvesi ve Fuarı açıldı

İran İhracat Zirvesi ve Fuarı, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Van Valisi İbrahim Taşyapan, TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan’ın katılımıyla Van Ortadoğu Expo Fuar ve Konge Merkezi’nde kapılarını açtı. Fuar?

VAN 28.10.2016 00:18:23 0
İran İhracat Zirvesi ve Fuarı açıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Bölge: Bişar Ulutaş

       Van’da son yıllardaki fuarlara bir yenisi daha eklendi. Ekonomi Bakanlığı himayelerinde ve TÜMSİAD desteğiyle İran İhracat Zirvesi ve Fuarı kapılarını açtı. Van Ortadoğu Expo Fuar ve Konge Merkezi’ndeki fuarın açılışı yoğun bir katılımla gerçekleşti.
      İlk konuşmayı gerçekleştiren fuar organizatörü Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, böylesi bir fuara ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduklarını belirterek, “Amacımız Van’da güzel fuarlar gerçekleştirmek. Bugünkü fuarımıza 15 yurt dışından firmanın katıldığı fuara, bölge ve ülke genelindeki birçok firma katıldı. Ayrıca Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyeleri de bu fuarımıza çıkarma yaptı. Fuarımıza iştirak eden herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
     Daha sonra söz alan Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt kısa bir selamlama konuşması yaptı.


      Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva ise Van’da düzenlenen fuara çok sayıda işadamının iştirak ettiğini belirterek, “Bugünkü fuara TÜMSİAD Yönetiminin ve işadamlarının katılması çok sevindirici. Özellikle İran pazarı başta olmak üzere birçok noktaya pazar konusunda önemli bir noktada bulunuyoruz. Kapıköy ile bunun ilk adımını yaptık. Ben burada şu çağrıyı yapmak istiyorum; tekstil, mobilya, hayvancılık, turizm, enerji alanlarında potansiyeli en yüksek şehirlerden biri Van’dır. Sizleri yatırım yapmaya davet ediyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan ise konuşmasını irticalen yaptı. Doğan, Van’da sıcak şekilde karşılandıklarını belirterek, bölgedeki olumsuzluğun bir an önce bitmesini, kardeşliğin hâkim olmasını diledi. İşadamları olarak Van’a çıkarma yaptıkları için mutlu olduklarını anlatan Doğan, Van’ın kadim şehir olduğunu belirtti.
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez ise Van’da resmi rakamlara göre ihracat rakamlarının düşük olduğunu belirterek, ağırlıklı olarak İran’la ticaret yapıldığını söyledi. Sönmez, mutlaka başka pazarlara da yönelinmesi gerektiğini ifade ederek, “İran bizler için ne kadar önemliyse, Türkiye de İran için o denli önemlidir” dedi.


     ÇİFTCİ: İRAN’LA OLAN EKONOMİK İLİŞKİLERİ ARTIRMAK ZORUNDAYIZ
    Ardından söz alan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ise fuara iştirak edenlere teşekkür ederek, “Tarih boyunca medeniyetin beşiği olan Van’da böylesi fuarların açılması sevindiricidir. Dünya ekonomisinin içinde bulunduğu kırılgan ortama rağmen, ülkemizdeki ekonomi hızlı şekilde toparlanmıştır. Küresel krizin yanı sıra, terör olayları da olumsuzluklar oluşturmuştur. 2002 yılının sonunda 36 milyar dolar olan ihracatımız, 2015 yılı sonu itibariyle 143 milyar dolara yükselmiştir. 2002 yılı itibariyle 100 milyar doların altında gerçekleşen dış ticaret hacmimiz, 2015 yılı sonu itibariyle 350 milyar dolar seviyelerine yükselmiştir” dedi.


      İran’a uygulanan ambargonun kaldırılması ile birlikte, ülke olarak İran’la her konuda ekonomik anlamda güzel gelişmelerin yaşanması için çabaladıklarını belirten Bakan Yardımcısı Çiftci, “İran’la güçlü bir komşuluk ilişkisinin artması için çabalıyoruz. Dünya pazarlarına açılma yolunda İran önemli bir ülkedir” ifadelerini kullandı.
Sermayenin güven ve barış ortamını sevdiğini belirten Çiftci, “Zaman zaman terör olayları Van’ı olumsuz yönde etkilese de, inşallah bu süreci kısa zamanda atlatacağız. İşadamlarımıza da bu konuda büyük görevler düşüyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etmek istiyorum. 17-19 Ekim tarihlerinde İran’da çeşitli görüşmelerimiz oldu. Hemen


    karşımızdaki Hoy’un yolunun da yapılması konusunda kendilerinden çeşitli temennilerde bulunduk. İnşallah bu sorun da kısa sürede hal olur” diye konuştu.

   
    VALİ TAŞYAPAN: İŞADAMLARIMIZIN VAN’A YATIRIM YAPMASINI İSTİYORUZ
     Daha sonra konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, fuara katılanlara teşekkür ederek, “Van’da güzel bir fuar ortamına sahibiz. En güzel kazanımlardan biri budur. Ben bu vesileyle emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
İran’ın önemli bir ülke olduğunu söyleyen Vali Taşyapan, “İran bizim için önemli bir ülke. İran’a yönelik ambargonun kaldırılmış olması ve Van’ın da İran’a komşu olması iyi değerlendirilmeli. Yine Van 6. Bölge ekonomik teşviklerinden yararlanan bir kent. Burada TÜMSİAD’ın desteğini de önemsiyorum. Yönetim kurulu üyeleri ve 200 işadamının Van’da bulunması çok sevindiricidir. İlimizin cazibe merkezlerinden olması, hükümetin birçok konuda işadamının yanında olması çok önemli bir kazanımdır. Van, birilerinin uzaktan bakınca sadece patlamaların olduğu bir şehir değildir. Sanayi var, tarım var, hayvancılık var. Önemli ülkelerle her konuda ticari ilişkilerin yapıldığı bir kenttir Van. İşadamlarımızın Van’da yatırım yapmasını istiyoruz. Van, potansiyeli olan bir şehirdir. Kapıköy Kapımız tamamen açıldıktan sonra bu potansiyel daha da artacaktır. İran bizim en önemli komşu ülkelerimizin başında geliyor. İnşallah önümüzdeki süreçte her alanda ilişkilerin de artması ile pastadan daha fazla pay almış olacağız. Bugün ülkemiz üretiyor ki, ihracat yapıyor. İnşallah ülkemizin gelişmesinin önündeki engelleri birlikte aşacağız. Şu anda çeşitli odaklar tarafından taşlanan bir ülkeyiz. Ama taşlanmaya rağmen meyve vermeye devam edeceğiz. Onun için burada güvenliği sağladığımız zaman çok daha iyi bir noktaya geleceğiz. Terör hadiseleri en fazla işadamlarını olumsuz etkiliyor. Onun için bu tür hadiselere hep beraber karşı çıkacağız” diye konuştu.


    Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından birlikte kesildi.Daha sonra fuardaki stantlar tek tek ziyaret edildi.