İran Dışişleri Bakanı Suudi’ye Gidiyor!

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Amir Abdulahiyan, Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek ülkenin Dışişleri Bakanı Suud El Faysal ile görüşecek. İranlı bir yetkili, Hasan Ruhani döneminde ilk kez Suudi Arabistan’a gitmiş olacak.

VAN 25.08.2014 23:52:05 0
 İran Dışişleri Bakanı Suudi’ye Gidiyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre Riyad’da bugün yapılacak görüşmede bölgesel meseleler ve iki ülke arasındaki ilişkiler masaya yatırılacak.

Söz konusu ziyaret, İranlı bir yetkilinin, Hasan Ruhani cumhurbaşkanı olduktan sonra Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ilk ziyaret olacak.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Faysal, Mayıs ayında İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i Riyad’a davet etmiş ve Suudi Arabistan’ın İran ile müzakereye hazır olduğunu bildirmişti.
Ancak davet tarihi Zarif’in nükleer müzakerelere katıldığı döneme denk geldiği için görüşme gerçekleşmemişti.

Abdullahiyan Suudi Arabistan'dan gelen davet üzerine yaptığı açıklamasında, “Riyad ile bölgesel konuların çözümü yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi ve karşılıklı ilişkilerin kurulmasına yönelik görüşmeler yapmaktan memnun oluruz” ifadelerini kullanmıştı.

İran ve Suudi Arabistan arasında bölgesel konular ve dini aidiyet üzerinden köklü bir rekabet söz konusu.

İki ülke özellikle Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle büyük fikir ayrılığı yaşıyor.

Riyad, Suriyeli muhaliflere yoğun destek verirken, İran, Beşşar Esed rejiminin bölgedeki en büyük destekçisi konumunda.

Son olarak İran’ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 2012 yılında Kral Abdullah’ın daveti üzerine Riyad’a gitmişti.

İki ülke arasında nispeten iyi seyreden ilişkiler 1979’daki İran İslam Devrimi’nin ardından bozuldu.

İlişkiler özellikle Suudi Arabistan’ın 1980-88 yılları arasındaki İran-Irak savaşında Saddam rejimini desteklemesi sonrasında büyük çapta bir rekabete dönüştü.

İran’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, 1999’da Suudi Arabistan’ı ziyaret eden ilk İranlı lider olmuştu.