Irak'taki deprem İran'ı vurdu! Korkunç rakam

İran devlet televizyonu Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3'lük deprem nedeniyle İran'da hayatını kaybedenlerin sayısının 328'e yükseldiği duyurdu.

VAN 13.11.2017 10:27:50 0
Irak
Tarih: 01.01.0001 00:00

İran devlet televizyonu Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3'lük deprem nedeniyle İran'da hayatını kaybedenlerin sayısının 328'e yükseldiği duyurdu. 2500'ün üzerinde insanın da yaralı olduğu olayda, enkaz kaldırma çalışmaları devam ettikçe ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'e açıklamalarda bulunan Kermanşah Eyaleti Afet Yönetimi Genel Müdürü Rıza Mahmudi, depremde yaralanan 2 bin 504 kişinin eyalet ve civar kentlerdeki hastanelerde tedavi altına alındığını kaydetti.

 

İran Afet Yönetimi Başkanı'nın da bölgede olduğunu ifade eden Mahmudi, yaralıların civar kentlere aktarılması için bölgeye uçak ve birçok helikopterin sevk edildiğini söyledi.

HAMANEY'DEN BAŞSAĞLIĞI ESAJI

Öte yandan, İran lideri Ali Hamaney depremde yaşamını yitirenler için başsağlığı mesajı yayımlarken, tüm ordu ve hükümet kurumlarına depremden etkilenenlere yardıma koşması emri verildiğini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ülkenin tüm imkanlarını depremzedelere yardım için seferber etmesi için, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'yi görevlendirdiğini söyledi.

3 GÜN YAS

Kermanşah eyaleti valiliğinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle eyalette 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu. 

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, depremin Halepçe'nin 31 kilometre güneybatısında ve 7,2 büyüklüğünde olduğunu duyurmuştu.

IRAK'TA EN AZ 7 KİŞİ ÖLDÜ

Irak'ta depremden en az 7 kişinin yaşamını yitirdi, 50'den fazla kişi de yaralandı.

400 YILDIR BU BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMADI

Öte yandan uzmanlar bölgede yaklaşık 400 yıldır bu büyüklükte bir deprem meydana gelmediği bilgisini paylaştı. Uzmanlar ayrıca Türkiye'deki fay hatlarının ise depremden etkilenmeyeceğini belirtti.

TÜRK KIZILAYI'NA TEŞEKKÜR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), merkez üssü Irak'ın Halepçe ilçesi olan 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgeye ilk ulaşan ekip olan Türk Kızılayına teşekkür etti.

IKBY hükümet sözcüsü Sefin Dizayi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin AFAD ve Kızılayına, yardıma hazır olduklarını beyan ettikleri için özel teşekkürlerimi sunuyorum, müteşekkiriz." ifadelerini kullandı.

Deprem sonucu en çok can kaybı ve hasarın meydana geldiği Derbendihan İlçesi Kaymakamı Muhammed Nasih Hasan ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İmdadımıza yetişen Türkiye Kızılayına minnettarız." dedi.

Hasan, bölge halkı adına Türkiye ve Türk Kızılayına şükranlarını dile getirdi.

Öte yandan, ilçede yer alan Derbendihan Barajı'nın kapaklarında ciddi hasar oluştuğunu belirten Hasan, "Barajda meydana gelen hasarı gidermek için Erbil ve Bağdat'tan iki uzman ekip yola çıktı. Barajdaki hasar, hem ilçemiz hem de bölge için büyük bir risk teşkil ediyor, bu nedenle acil bir şekilde müdahale edilmesi için çalışıyoruz." diye konuştu.

Kaymakam Hasan, deprem sonucu 4 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, 11 binanın da tamamen yıkıldığını sözlerine ekledi.