“İnsanlarımızın temel ihtiyacı olun temiz içme suyunu sağlamak zorundayız”

Van TOKİ'lerde yaşanan içme suyu sorunu, Tuşba Belediye Başkanı tarafından Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Kurul gündemine taşındı.

VAN 2.10.2014 12:04:08 0
“İnsanlarımızın temel ihtiyacı olun temiz içme suyunu sağlamak zorundayız”
Tarih: 01.01.0001 00:00
  VASKİ Genel Kurulu 1. Olağanüstü Toplantısı yapıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası Tuşba Salonu’nda yapılan toplantıya Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ile Van Büyükşehir meclis üyeleri katıldı.



Yapılan yoklamanın ardından bir konuşma yapan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi
Özgökçe, sadece Kalecik TOKİ’ler değil, diğer TOKİ’lerde de benzer sorunların yaşandığını ifade ederek, VASKİ’den kaynaklı bir sorun olmasa dahi orada yaşayan insanlarımıza temiz içilebilir suyun sağlanmasının farz olduğunu vurguladı.

 

“İnsanlarımızın temel ihtiyacı olun temiz içme suyunu sağlamak zorundayız”
Başkale’nin, Çatak’ın ve Gevaş’ın en ücra köşesinde olan ve 5-10 kişinin yaşadığı bir köy dahi olsa oraya temiz içilebilir suyu götürme zorunlulukları bulunduğunun altını çizen Başkan Özgökçe, “Biz VASKİ’nin bütçesini onaylarken Van gibi sorunları büyük bir yer için yeterli olmadığını dile getirmiştik. Biz hangi bölgede olursa olsun yapacağımız tek şey insanlarımızın temel ihtiyacı olun temiz içme suyunu sağlamak zorundayız. Kuyulardan çekilen mevcut hatların başı başına hatalı olduğunu biliyoruz. Bu şebeke çekilirken hatalı olabilir. Ancak bu insanların Tuşba’da, Edremit’te veya İpekyolu’nda yer almasının da hiç önem yoktur. Önemli olan bu kardeşlerimizin bir an olsun susuz kalmamalarıdır. Onun için VASKİ ile ilgili konuları görüşelim. Ana şebekede bir an evvel o insanlarımıza temiz içilebilir suyun ulaştırılması gerekir. Kuyularda sağlanan su yetersiz olduğu, taşıma suyla değirmenin dönmediğini hep birlikte gördük. Meclis olarak orada yaşayan 12 bin civarındaki insanlarımıza içme suyu sağlayalım. Kar kış gelmeden bunu sağlayalım. Bizim yetkili arkadaşlara önerimiz Yüzüncü Yıl Üniversitesi güzergahına giden ana şebekeden Kaleci TOKİ’ye içme suyu sağlanmasıdır. Zaten 2 kilometre gibi kısa bir mesafe var. Bu çok kolaylıkla yapılabilecek bir iştir.” dedi.



Özgökçe’nin VASKİ gündemine taşıdığı TOKİ’lerin içme suyu sorunu ile ilgili meclise bilgi veren VASKİ Genel Müdür Vekili Mehmet Özköseoğlu ise, TOKİ’lerde yaşanan içme su sorununun kendilerinden kaynaklanmadığını ancak insani olarak ilgilenmeleri gerektiğini söyledi.



TOKİ’lerin içme suyu şebekelerinin hiç biri belirtilen şartnameye uygun yapılmadığı için teslim almadıklarını ve abone işlemlerine başladıklarını kaydeden Özköseoğlu, “Kalecik TOKİ’lerde yaşanan içme suyu sorununu kalıcı olarak çözmemiz için Tuşba Belediye Başkanımız Fevzi Özgökçe’nin önerdiği gibi üniversite güzergahında olan ana şebekeden su vererek kalıcı olarak gidereceğiz.” şeklinde konuştu.



Daha sonra VASKİ Genel Müdürlüğü’nün 2014 yılı revize bütçe taslağı, sürekli işçi ve memur kadrolarının ihdas cetveli, VASKİ Genel Müdürlüğü’nün hesapları ile 2014 yılı içerisinde bankalar nezdinde açılacak hesap ve bağlı hesaplarında kamu hizmetlerine tahsisi, VASKİ Genel Müdürlüğü’nün 2015-2019 yılları stratejik planının ve VASKİ Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında uygulanacak su tarifesi görüşülerek karara bağlandı.  (Hacı Yılmaz - İLKHA)