İmren, gazetecilerle bir araya geldi

Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren; 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle basın mensuplarıyla bir araya geldi. İmren, 2015 kanser taramalarının değerlendirilmesi ve 2016 Kanser Tarama hedefleri konusunda açıklamalarda bulundu.

VAN 4.02.2016 20:33:23 0
İmren, gazetecilerle bir araya geldi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Halk Sağlığı Müdürü 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2015 kanser taramalarının değerlendirip, 2016 kanser tarama hedeflerini açıkladı.


Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Halk Sağllığı binasında yaptığı basın toplantısında yaptığı konuşmada,  tüm kanserlerin önlenebildiğini ve üçte birinin ise erken teşhis edilebilen kanser olduğunu ifade etti.

 

Dr. İmren konuşmasında, kanser taramalardaki başarının kurumların ve  değerli basın mesuplarının ortak çalışmaları neticesinde elde edildiğini kaydederek şöyle konuştu:

 

“Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilen kanserdir. Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sırada yer almaktadır. Bu durum göz önüne alındığında rutin muayeneler kanser taramaları çok önem arz etmektedir.” diye konuştu.

 

“KANSER TARAMALARINI ÜCRETSİZ”

 

Dr. İmren konuşmasının devamında erken teşhis ve tedavi alanlarında son yıllarda büyük gelişmeler yaşandığını belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 

“İlimiz genelinde KETEM'de kanser taramalarında 30-65 yaş rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş aralığındaki kalın bağırsak kanseri taraması ve 40-70 yaş meme kanseri taramaları yapılmaktadır. Halkımızın kanser taramaları konusunda gerekli hassasiyeti göstereceğini umarak kanserle mücadelede elimizden geleni en iyi şekilde yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyorum.  Halkımız, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi binasında hizmet veren KETEM'de veya bağlı oldukları Aile Sağlığı Merkezlerinde kanser taramalarını ücretsiz olarak yaptırarak kanserin erken teşhis edilmesini sağlayabilirler. Ülkemizde kanserle olan mücadele bütün toplumsal unsurların desteği ile devam edecektir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maraton olup yeterli ekonomik güç yanında halkımızın da aktif katılımını gerektiren bir süreçtir." ifadelerine yer verdi.” dedi

 

Toplantının sonucunda Dr. İmren tarafından, kanserin önlenmesinde 2016 yılının ilk ayında ilk üçe giren Dr. Latif Hacıoğlu,  Aile Sağlığı elemanı Gülden Şahin, Dr. Rafet Güzel ve ASE Meltem Alan, Dr. Teyyar Abi ve ASM Tuba Ergenç’e teşekkür belgesi verildi. (Murat Dalgın/Yılmaz Sönmez-İLKHA)










Anahtar Kelimeler: Van, Halk, Sağlığı, Müdürü, 4