İMRALI DEMİRTAŞ'I ÇİZER Mİ?

'Selahattin Demirtaş bir Öcalan projesidir' Son günlerde en çok tartışılan isimlerden olan Selahattin Demirtaş'ın çıkışları Abdullah Öcalan'dan habersiz mi acaba?

VAN 4.03.2015 22:28:24 0
İMRALI DEMİRTAŞ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Hükümet ile HDP ortak açıklama yaparak, Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan’ın silahları bırakma çağrısını kamuoyuyla paylaştı. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de hükümet kanadı HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ıçözüm sürecine ters hareket ettiğini söyledi. Peki, bu süreçte Abdullah Öcalan, Demirtaş'a ceza keser mi? Bir başka ifadeyle Öcalan Demirtaş’ın üzerini çizdi mi? Çizer mi?..

Konu üzerine kafa yoran Habertürk yazarlarından Ruşen Çakır, Selahattin Demirtaş'ın Abdullah Öcalan'ın bir projesi olduğunu iddia etti. İşte Çakır'ın konuyla ilgili yazısından ilgili bölüm: 

ÖCALAN, DEMİRTAŞ'TAN RAHATSIZ MI? 

"Öncelikle siyasi iktidarın en tepe isimlerinin Öcalan’ı bu kadar parlatmalarının, hele zamanında Erdoğan’ın “Ben olsam asardım” dediğini de akılda tutacak olursak, yadırgatıcı olduğunu vurgulamak lazım. İkinci olarak Öcalan, Demirtaş’tan şikâyetçiyse bunu siyasi iktidarın temsilcileri üzerinden değil doğrudan, mesela İmralı’ya gelen HDP’li milletvekilleri, heyete yakında eklenen ve hükümet çevrelerinde “Demirtaş’ın alternatifi” olarak gösterilmek istenen Hatip Dicle veya ziyaretine gelen aile üyeleri aracılığıyla yapardı.

LEYLA ZANA ÖRNEĞİ

Öcalan’ın 1999’dan bu yana gerek PKK, gerekse yasal partilerin yönetim mekanizmalarına doğrudan müdahale etmiş, bir dönem Batılıların kendi yerine hazırlamakta olduğunu düşündüğü Leyla Zana’nın önünü kesmiş olduğunu vb. biliyoruz. Dolayısıyla HDP yönetimine müdahil olması teorik açıdan mümkün. İmralı heyetinin düzenli ziyaretleri sayesinde bu tür müdahalelerin daha kolaylaştığı da aşikâr.
Diğer bir deyişle, Öcalan’ın, Demirtaş’ın üzerini çizdiğini sanmıyorum ama isterse çizebileceğinin de altını çizmek lazım.

İSTERSE DEMİRTAŞ'A MÜDAHALE EDER

Zira Öcalan, yıllardır yürüttüğü mücadelenin meyvelerini çözüm süreciyle ve varıldığı söylenen müzakere aşamasıyla toplama noktasına gelmişken hareketinin içinden birinin bunu sabote etmesine kesinlikle izin vermez. Hele Arınç’ın ileri sürdüğü gibi Demirtaş’ın bir “proje” olduğunu düşünüyorsa kesinlikle duruma sert bir şekilde müdahale eder.

MASADA GÜÇLÜ OLMAK

Öcalan, HDP ne kadar güçlü olursa müzakere masasında kendi elinin de o kadar güçlü olacağını görebilecek kadar deneyimli ve becerikli bir siyasetçi. Bütün imkânsızlıklara rağmen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 9.8’ini almış olan Demirtaş’ın liderliğindeki HDP’nin şu ulusal ve bölgesel konjonktürde barajı aşıp güçlü bir şekilde Meclis’te yer alma ihtimalinin arttığını da herhalde görüyordur.Dolayısıyla Öcalan’ın seçimlere bu kadar az süre kalmışken Demirtaş’ı itibarsızlaştırmaya yönelik adımlar atması gerçekçi görünmüyor.

Peki Demirtaş bir proje mi?

2007 yılında DTP içinden bir tanıdığım bana, “Nurettin ve Selahattin Demirtaş kardeşleri dikkatle takip et. Partinin başına muhakkak ikisinden biri geçecek”demişti. O sırada Nurettin 35, Selahattin 34 yaşındaydı. Nasıl o kadar emin olduğunu sorduğumda, “Çünkü Öcalan öyle istiyor” cevabını almıştım. Başka soruya da gerek kalmamıştı.

Özetle: Benim bildiğim Selahattin Demirtaş bir Abdullah Öcalan projesidir.