İMO’dan “Yetkin Mühendislik Yasası” talebi

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, ruhsatlardan mühendis ve mimarların imzasının kaldırılmaması ve “Yetkin Mühendislik Yasası” çıkarılması talep edildi.

VAN 15.08.2018 10:21:14 0
İMO’dan “Yetkin Mühendislik Yasası” talebi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla İMO Van Şubesi Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, depreme dayanıklı yapıların oluşmasında inşaat mühendislerinin önemine dikkat çekildi. 
Mühendislerle ilgili bir yasanın çıkması gerektiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
“Mesleki yetkinliği temel alan ‘Yetkin Mühendislik Yasası’ çıkarılmalıdır. Mühendislik biliminin gerekleri dikkate alınarak, yapı tasarım uygulama ve denetim evresinin sağlıklı bir şekilde işletildiği ülkelerde doğa olaylarının afete dönüşmediği görülmektedir. Bu bağlamda, yapı stokunun oluşturulması evresinde dikkate alınması gereken yer seçimi kararlarından, yapı tasarımına, yapı üretimi ve yapı denetimine kadar, bilimsel ve çağdaş ölçekte bütünlüklü bir yapı üretim düzeni kurulmalıdır.” 
Binalar için verilen ruhsatlara da değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Ruhsatlardan mühendis ve mimarların imzasının kaldırılması mesleğimizin gelişimini engelleyecek, sahteciliğin önü açılacaktır. Oda ile meslek insanı arasına örülmeye çalışılan duvarlar kaldırılmalı, mühendis ve mimarlardan oda belgesi istenmesine yönelik uygulama güncellenmelidir.” / Prestij Haber Merkezi

 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi