“İmarda lokal değişimler yapılıyor“

Van'da 2011'de meydana gelen deprem sonrasında hazırlanan ve çokça tartışılan imar planında hala sonuca varılmadı. Önceki ay askıya çıkan imar planında lokal değişimlerin yapıldığı ifade ediliyor.

VAN 10.05.2013 16:08:35 0
“İmarda lokal değişimler yapılıyor“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, önceki ay askıya çıkarılan imar planında hala bir sonuca varılamadığını belirterek, geçen ayın sonunda askı süresi biten yeni imar planı için Mayıs ayının sonuna kadar itirazların değerlendireceğini söyledi.

 

İmarda yapılan itirazlardan sonra şu anda lokal değişimlerin yapıldığını hatırlatan Başkan Özdek, “Şu anda bu çalışmalar devam etmektedir. Önümüzdeki ayın sonuna kadar bu çalışmaların neticesi gelecek. Şu an Van’da ciddi bir işsizlik söz konusudur. İmardan dolayı bu da esnafımızı dar boğaza sokmuştur. Bizler imar konusunda sorunların üstesinden gelineceğine inanmıştık. Ancak Çevre ve Şehircilik bakanlığı maalesef bu konuda biraz elini geç tuttu. Van depremlerden sonra imardan dolayı kendini tam toparlayamadı. Daha öncede ifade ettiğimiz gibi ilimiz bu konuda ciddi kayıplara uğradı” dedi.

 

“İtirazların en büyük sebeplerinden biri 18. Madde”

İmarda itirazların en büyük sebeplerinden biri olan 18. Maddenin halkın haklarını birbirine karıştırdığını belirten Özdek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öngörmüş olduğu 18. Madde tamamen vatandaşın haklarını birbirine ortak ederek müşterek bir şekle sokan ve bu yolla sorunu çözmeye çalışan bir maddedir. Bu vatandaşımızı memnun etmemiştir. Hatta vatandaşlarımızı karşı karşıya getirmiştir. Kesilen yüzde 40’lık pay halkı incitmiştir. 18. Maddeden dolayı vatandaşların hakları birbirine geçmiştir. Halk bundan dolayı ciddi bir rahatsızlık duymaktadır” şeklinde konuştu.

 

“Emlak sektörü hala durgun”

Bu gelişmelerin emlak sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini aktaran Özdek, Sektörün hala toparlanamadığını vurguladı. Özdek, “Dolayısıyla Daha sektörde bir durgunluk yaşıyoruz. Ne olursa olsun bir an önce İmar mevzuatı tamamen nihayete erdirilmelidir. Neticeler bir şekilde vatandaşa arz edilmelidir. Ve vatandaşın zarar ve ziyanı da gözetilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

“İnşaat sektörü de kendini toparlayamamıştır”

Kentte başlayan yapılaşma ile ilgili bir soru üzerine ise Özdek, “İmar mevzusu tamamlanmadan bir yapılaşmaya geçmek memleketin çok iyi bir şekilde gelişmesi ve olgunlaşması için uygun olmadığını düşüyoruz. Bizle imar çıktıktan sonra yapılaşmanın başlamasını bekliyorduk. Bu kentimizin köy kent konumundan kurtulması daha sağlıklı bir kent oluşması için imardan sonra ruhsatların verilmesi ve inşaatların açılması ve öncelikle imar çıkması daha sonra da imar izninin verilmesi lazımdı.  Ancak imar konusu geciktirildiği için sağlıklı bir şekilde yapılar yapılmamaktadır. Sağlıklı adımlar atılmamaktadır. Ve Van inşaat alanında hala kendini toparlayamamıştır” diye konuştu.

 

Sonradan imara dâhil edilen Sahil Yolu konusunda herhangi bir gelişmenin olmadığını hatırlatan, Özdek, Halen bir stabile çalışması veya alt yapı çalışmasısın başlatılmadığını belirterek, Sahil yolunun Van için önemli olduğunu söyledi.