“İlimizde görev yapacak hekim sayısı arttı” VİDEO HABER

“Yeni yapılan hastanelerle birlikte Bölge Hastanemiz biraz daha ferahlayacak”

VAN 30.09.2014 12:48:16 0
“İlimizde görev yapacak hekim sayısı arttı” VİDEO HABER
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Vural Polat Van merkez ve ilçelerde yapılan hastanelerin bitmesi ile birlikte Van'ın bir sağlık merkezi haline geleceğini söyledi.

Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Vural Polat Van’da yapımı devam eden Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları ile Kardiyovasküler Cerrahi (KVC) Hastanelerinin yanı sıra ilçelerde yapılan hastanelerin bitmesi ile birlikte Van’ın sağlık açısında bir üs haline geleceğini belirtti.

 

Aynı zamanda Van halkına yeni hastane müjdesi de veren Polat, Van’da yapımı devam eden hastanelerin yanı sıra kısa bir süre sonra 100 yataklı Onkoloji Hastanesi, 200 yataklı Fizik Tedavi Hastanesi ve 100 yataklı Psikiyatri Hastanesi’nin yapılacağını söyledi.

 

İlke Haber Ajansı’na konuşan Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Vural Polat, Van’da ki hastanelerin durumu, yapılan ve yapılacak olan hastaneler ve doktor eksikliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 

“İlimizde görev yapacak hekim sayısı arttı”

Polat Van’ın mecburi hizmete dayalı hekim istihdam edilen illerden bir tanesi olduğunu belirterek, “Dolayısıyla hekim arkadaşlarımız yılın belli dönemlerinde tayin sebebi ile sayıları azalmaktadır. Bu yıl da her yıl olduğu gibi Haziran döneminde hem izin döneminin olması, hem de tayin dönemine denk gelmesi ile her yıl en az hekim sayısı ile çalıştığımız aylardan bir tanesiydi. Ciddi manada ulusal medyaya da yansıyan hekim sıkıntısı ile ilgili haberler yapıldı. Şuan itibari ile o gün söz konusu olan Kadın Doğum branşında hekim ihtiyacımız o günkü sayıya göre ciddi manada artmış durumda, o gün bir polikliniğe kadar düştüğümüz ve düşürmek zorunda kaldığımız poliklinik sayımız şuanda 4-5 poliklinikle hizmet veriyoruz. Kadın Doğum branşındaki sıkıntımız azaldı. Aynı şekilde yine çocuk branşında sıkıntımız vardı. Pratisyen hekim sayımız çok azalmıştı. Geçtiğimiz kurada bize 70 pratisyen hekim arkadaşımız atandı ve birçoğu görevine başladı. Dolayısıyla hem ilçe hastanelerimizin acillerinde hem de merkezdeki hastanelerimizin acillerinde görev yapacak hekim arkadaşlarımızın sayısı arttı.” diye konuştu.

 

“Rahatladığımız bir döneme girdik”

Fazla hekim sayısı ile bir hekim başına düşen hasta sayısını bu şekilde düşüreceklerini söyleyen Polat, “Arkadaşlarımız daha rahat çalışmış olacaklar. Hastalarımız da daha az yorgun hekimlerle çalışmış olacaklar. Hekim sayımızın azaldığı dönemlerde de biz acil hizmetimizi kesinlikle durdurmadık. Ancak bir arkadaşımıza düşen nöbet sayısı arttığı için ister istemez daha yorgun ve daha fazla çalışmış hekimlerle hastalarımıza hizmet vermek zorunda kaldık. Bu nedenle bazen poliklinik hizmetlerimiz aksamış oldu. Tabi şimdi rahatladığımız bir döneme girdik. Hekimlerimiz bundan sonraki hizmetlerini inşallah daha güzel şekilde sürdürmeye devam edecekler.” dedi.

 

“Bütün hastanelerin bir araya gelmesi Bölge Hastanesini zorlamaktaydı”

2011 yılında meydana gelen depremden sonra Van’da bütün hastaneleri Bölge Hastanesi çatısı altında birleştirdiklerini belirten Polat, “Yüksek İhtisas Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesi ve İpekyolu Devlet Hastanesi’nin tamamı tek bir bütçeden idare ediliyordu ve tek bir yönetim eli ile bunların sorumlulukları üstleniliyordu. Tabi bütün bu hastanelerin bir araya gelmesi yaklaşık bin yatağın üzerinde bir kapasite ile Bölge Hastanesini zorlamaktaydı. Buna ilk tedbir olarak yine kamuoyunun bilgisinde olan Bölge Hastanesi’nin karşısındaki Vangölü Hastanesi’ni kiralayarak Kadın Doğum branşımızı öncelikli olarak oraya çıkarmıştık. Ancak yine Bölge Hastanesi’ne bağlı olarak hizmetine devam etmişti. Bunun neticesinde orada 150 yataklık artış sağlayarak Bölge Hastanemizi biraz rahatlatmıştık. Yine İpekyolu Devlet Hastanemizi çocuk hastanesine dönüştürerek orayı da 150 yataklı Çocuk Hastanesi yaparak Bölge Hastanesi’nden bir yükü daha, yani kalabalığı azaltmak anlamında bir rahatlama sağlamak için İpekyolunu çocuk hastanesine dönüştürmüştük. Sonrasında hem bu iki hastane Kadın Doğum ve Çocuk branşlarının bir biri ile daha ilgili ve ilintili branşlar olduğu için İpekyolu Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi olarak yeniden ruhsatlandırarak bu iki binayı bir birine bağlamış olduk. Bölge Hastanesi’nden de yönetimini ve bütçesini ayırdık.” İfadelerini kullandı.

 

“Yeni yapılan hastanelerle birlikte Bölge Hastanemiz biraz daha ferahlayacak”

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bitişinde devam eden hastaneleri 2015 Haziran’ında teslim alacaklarını söyleyen Polat, “Allah kısmet ederse 2015 yılı Haziran ayında inşaatı devam eden Bölge Hastanesi bitişiğindeki bir binamız var. Vatandaşlarımız da orayı görmektedirler. Haziran 2015’te burayı teslim alacağız. Bu hastanede bilindiği gibi 350 yataklı Kadın Doğum Çocuk Hastanesi ve 200 yataklı Kalp Hastanesi olarak yapılıyor. Buna da bir hazırlık olsun istedik. Yani Kadın Doğum Çocuk Hastanesi yapıldığında biri kiralık olan binamızı boşaltacağız ve Kadın Doğum Çocuğu yeni yapılan binasına taşıyacağız. Yine şuan Bölge Hastanesi bünyesinde bulunan İhtisas Hastanesi branşlarını da Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisinde yeni yapılan binaya taşıyacağız. Bölge Hastanemiz biraz daha ferahlamış olacak.” diye konuştu.

 

Vanlılara yeni hastane müjdesi

Yeni yapılan hastanelerin isimlerinin henüz netleşmediğini de belirten Polat, “Tabi yeni yapılan bu hastanelerimize bir isim konulmuş değil, bakanlığımız buna karar verecek. Yani aynı hastane çatı altında mı hizmetine devam edilecek, yoksa ayrı bir hastane başhekimliği olarak mı çalışacak buna bakanlığımız karar verecek. Tahmin ediyoruz yine İpekyolu ismi verilebilir. Yani şimdilik isim olarak Van Devlet Hastanesi olarak gözüküyor. Tabi bu depremden önceki ismiydi. Şimdiki ismi ne olur onu bakanlığımız karar verecek. Tabi İpekyolu Hastanemizin yerinin ise bu hastanelerimiz yeni yerine taşındıktan sonra belli olacak. Bunların dışında ilimizde bir 100 yataklı Onkoloji Hastanesi yapılacak. 200 yataklı bir Fizik Tedavi Hastanesi yapılacak. Bir de 100 yataklı Psikiyatri Hastanesi yine yapılıp inşallah vatandaşlarımızın hizmetine ilerleyen yıllarda sunulacak. Bütün bu ihtiyaçlarda göz önünde bulundurularak İpekyolu Devlet Hastanesi’nin de nasıl bir hizmet vereceğine yine bakanlığımız karar verecek. Biz bize teslim edilen hastanelerin içini dolduracağız. Orada vatandaşımız en güzel şekilde hizmet etmeye çalışacağız. Sonrasında nasıl bir karar verilirse tabi ona göre biz de gereğini yapacağız.” dedi.

 

“Van’ın yüzde 85’lik bir kesime hizmet veriyoruz”

Yeni yasa ile birlikte özel hastanelerin SGK’lıya bakmaması ile birlikte bundan böyle SGK’lıların da Devlet Hastanelerinde muayene olmasına da değinen Polat, “Biz Van’da şunda üniversite hastanemizle birlikte yüzde 85’lik bir kesime hizmet veriyoruz. Yüzde 85’ine hizmet verdiğimiz kesime yüzde 15’lik bir iş artışın bizim hizmetimizi ciddi anlamda arttırmayacaktır ama bir grup hastane yine özel hastanelere gidecekler. Dolayısıyla biz bu hizmeti aksatmadan sürdüreceğiz. Çünkü yeni eklenen binalarımızla biz Van’da zaten yaklaşık yüzde 30’luk bir kapasite artışına gitmiş oluyoruz. Dolayısıyla bu yüzde 15’lik hasta artışının tamamı bize gelse bile inşallah önümüzdeki yıl biz bunu karşılayabiliriz.” Şeklinde konuştu.

 

“2 milyon 400 bin kişiye hizmet veriyoruz”

Bakanlığın planlaması gereği her on bin kişiye bir yatak hedeflediklerini söyleyen Polat, “Bütün ülke genelinde on bin kişinin başvurduğu merkezlerde on bin kişiye bir yatak yapılması isteniyor. Van’ın nüfusu ise 1 milyon olmasına rağmen Van bir bölge ili, yani Van bölgesindeki illere hitap eden il olması hasebiyle Van’ın nüfusu 2 milyon 400 bin olarak bizim ikinci sağlık bölgesi olarak geçiyor. Yani 2 milyon 400 bin kişiye hizmet veriyoruz. Van’da hedeflenen yatak sayısı ise 2 bin 400 yatak. Bu yeni yapılan hastanelerimizle birlikte biz 2 bin yatağa ulaşmış oluyoruz. Üniversite hastanemizle birlikte 2 bin yatağa ulaşmış olacağız. Biraz önce bahsettiğim işte Onkoloji Hastanesi, Fizik Tedavi Hastanesi ve Psikiyatri Hastanelerinin tamamlanması ile birlikte 2 bin 400’e ulaşmış olacağız. Yani bakanlığımızın planlaması budur. Van’da 2 bin 400 yataklı devlet hastanesi oluşturulacak.” İfadelerini kullandı.

 

“2015 yılında hastanelerimizde ciddi bir iyileşme sağlamış olacağız”

Van’da yapılan yeni hastanelerin bitmesi ile birlikte Van’ın bütün bölgeye hizmet verecek bir sağlık merkezi haline geleceğini belirten Polat, “Zaten şuanda da böyle ama şuanda belki vatandaşımıza istediğimiz rahatlıkta hizmet veremediğimiz hastanelerimizde sıkışık olarak veriyoruz. Bu binalarımız tamamlandığında odalarımız da tek yatak olarak planlanacak. Tabi şuan Bölge Hastanemizde yer olmadığı için hasta odaları 2 yataklı olarak kullanılmaktadır. Şuan Muradiye, Özalp, Çatak’ta ve Erciş ilçesinde hastane inşaatlarımız devam ediyor. Merkezde yine Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz inşaatı tamamlanmak üzere, bütün bu hastaneleri Erciş hariç bu yılın sonunda teslim almış olacağız. Dolayısıyla 2015 yılına girdiğimizde Van’da hem diş sağlığı hizmetlerinde hem de ilçe hastanelerimizde de ciddi bir iyileşme sağlamış olacağız. Erciş Devlet Hastanemizi ise 2015 yılının sonunda bitirilmesi planlanıyor. Erciş ilçemizde 2015 yılının sonunda rahatlamış olacak.” şeklinde konuştu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)