İHD'den 'Hayata Dönüş' açıklaması

19 Aralık 2000 yılında 20 cezaevine yönelik eş zamanlı olarak 'Hayata Dönüş Operasyonu' adı altında düzenlenen ve 30 tutuklunun yaşamını yitirdiği müdahalenin yıldönümü nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi basın a?

VAN 20.12.2014 10:04:50 0
İHD
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Haber: Adil HARMANCI

"Hayata Dönüş Operasyonu"nun yıldönümü nedeniyle İHD Van Şubesi Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. 
Açıklamaya İHD yönetici ve üyeleri, Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan ile Van Tuyad-Der yöneticileri de destek verdi. 
Açıklamayı İHD Van Şube Başkanı Murat Melet okudu.

OLAY HATIRLATILDI
Dönemin hükümetinin, hücre sistemi ve tecrit uygulamalarına karşı grev hakkını kullanan tutuklulara yönelik baskı oluşturmak için müdahale gerçekleştirdiğini ve bunun da acı sonuçlarıyla tarihe geçtiğini belirten Melet, şunları söyledi:
"Grev 45. gününde ölüm orucuna dönüştürüldü. Bunun üzerine 19 Aralık 2000 tarihinde 20 cezaevine eş zamanlı operasyon düzenlendi. 3 gün süren operasyonlarda 30 tutuklu ve 2 asker yaşamını yitirirken 237 tutuklu da yanmış, yakılmış ve yaralanmıştır. Yaşam hakkı hiçe sayılmış insan onuru ayaklar altına alınmıştır."

İHD İLAN ETTİ
İHD'nin bu tarihi "hapishanelerde insan hakları için mücadele ve dayanışma günü" olarak ilan ettiğini ifade eden Melet, şöyle devam etti:
"Bugün amacımız, tutuklu ve hükümlülerle dayanışmak, onların hapishanelerde insan onuruna uygun koşulanda yaşaması için mücadele etmektir. 
Sadece mahpusların değil, insanlığın katledildiği operasyonlarda bu operasyonları uygulayanlar hakkında göstermelik davalar açılmış ve halen hiçbir suçlu bulunamamıştır. 
O günden bugüne halen birçok hapishanede tecrit, işkence, kötü muamele devam etmektedir. Mahpus hakları görmezden gelinmektedir"

HASTA TUTUKLULAR
Cezaevlerindeki hasta tutukluların da durumuna dikkat çeken Melet, "Türkiye'de hapishanelerde halen yüzlerce hasta tutuklu var. Çözüm süreci ile hasta tutukluların hapisten çıkacağı umudu oluşmuşken, halen Van F Tipi cezaevinde Agit Aslan isimli tutuklu beyin tömürü bulunduğu halde Adli Tıp Kurumu tarafından hapiste kalabilir raporu verilmiştir. Yüzde 80 felçli olan M. Emin Akdağ, Gürpınar hapishanesinde tutulmaktadır." Dedi.

SUSARAK OLMAZ
Cezaevlerindeki kötü uygulamalara sessiz kalınmaması gerektiğini söyleyen Melet, şunları kaydetti:
Bu uygulamalara karşı susarak ya da görmezden gelerek bir çözüm oluşturulmayacağı, bu uygulamalara son verilmedikçe çözüm olmayacağı inancı içindeyiz. 'Ya teslim olursunuz ya ölürsünüz' mantığından vazgeçilmelidir. Hapishaneler insan hakları normlarına uygun hale getirilmelidir. Her türlü tecrit ve baskı politikalarına son verilmelidir."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı