İHD Van Şubesi, süreci ve dokunulmazlık konusunu eleştirdi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, ülkenin içine girdiği şiddet ortamını eleştirerek, çözümün yolunun müzakereden geçtiğini bildirdi.

VAN 24.05.2016 12:06:26 0
İHD Van Şubesi, süreci ve dokunulmazlık konusunu eleştirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

İHD Van Şubesi, dokunulmazlıkların kaldırılması ve ülkede yaşanan siyasi gerginliğe ilişkin basın açıklaması yaptı.
Faruk Levent İş Merkezi'nde bulunan dernek binasındaki açıklamayı, İHD Van Şube Başkanı Murat Melet yaptı.

ÇÖZÜM SÜRECİ 
2013 yılında başlatılan "çözüm süreci"nin Kürt sorununun demokratik yollardan çözümüne dair büyük umutlar oluşturduğunu belirten Melet, şunları söyledi:
"Ancak 7 Haziran seçimleri sonrasında bu atmosfer değişip yerini şiddet ve kaos ortamına bıraktı. Halkların kardeşliğinin inşası ve kalıcı bir barışa yönelik umutlar gün be gün tüketildi. Ülke bir şiddet sarmalının içine sürüklendi. Taraflar arasında görüşülüp bir mutabakata varılmış olan 10 maddelik 'Dolmabahçe Deklarasyonu'nun reddedilmesiyle sorun aşama aşama bir kördüğüm haline geldi. 24 Temmuzdan bu yana gün geçmiyor ki çatışma olmasın, ölümler olmasın. Kentler yerle bir olurken, yüz binlerce insan göç etmek zorunda bırakılarak mağdur edildi."

DOKUNULMAZLIKLAR
Şimdi de vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılarak sorunun daha da içinden çıkılmaz hale geldiğini ifade eden Melet, şöyle devam etti:
"Bütün bu yaşanılanların üstüne şimdi de Anayasanın milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili 83.maddesinde geçici maddelerle değişiklik yapılarak bazı milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılarak ülke siyasi bir kargaşanın içine çekilmektedir. Bilindiği üzere anayasanın 78. maddesine göre milletvekili sayısının % 5'i (28) kadar koltuk boşalması durumunda ara seçime gidilmesi gerekiyor. Başkanlık sistemi konusundaki ısrara bakınca bütün bunların sırf ülkeyi bir erken seçime götürme çabası olduğu görülüyor. Mevcut iktidar siyasi amaçlarını gerçekleştirme uğruna 1 yılda ülkeyi 3. kez seçime götürme çabasındadır. Bu durum ülkeyi ekonomik anlamda bir darboğaza sürüklerken demokrasiye de ağır bir darbe indirmektedir. Sorunların çözümünün demokrasinin, hukukun rafa kaldırılmasıyla değil daha fazla demokrasiyle ve siyasi çözümle mümkün olabileceğini belirtmek istiyoruz. Demokratik yollardan siyasi çözümler de ancak meclis çatısı altında milletin temsilcileriyle müzakere yapılarak çözülebilir. Fakat ülkemizde milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılarak demokratik yolların önü kapatılmak isteniyor. '2 Mart 1994'de hatırlanacağı üzere DEP milletvekillerinin de dokunulmazlıkları kaldırılmış, haklarındaki soruşturmalar sonuçlanmamışken apar topar hapsedilmişlerdi. O dönemde halkın siyasi çözüm umutlarının zayıflamasıyla çatışmalar artarak devam etmiş, dokunulmazlıkların kaldırılması ve milletvekillerinin hapsedilmesinin ülkeye hiç bir şey kazandırmadığı, tam tersine Kürt sorununu derinleştirerek daha da çözümü zorlaştırdığını hep birlikte yaşayarak gördük."

"SİYASETİ ZAYIFLATIR"
Dokunulmazlıkların kaldırılmasının siyaseti ve siyasi çözümü zora sokacağını söyleyen Melet, şöyle dedi:
"Bugün de 1994 yılında yaşananlar tekrar yaşatılmaya çalışılmaktadır ancak bunun farklı bir sonuç doğurmayacağı da bizce aşikârdır. Günümüzde demokrasinin geldiği aşamada ülkeyi 20 yıl geriye götürmenin hiç kimseye faydası yoktur. Yurttaşların oyuyla seçilmiş temsilcilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve sorunun siyasi yollarla çözümünün önünün tıkanması zaten halklar arasındaki zayıflamış olan bağları daha da zayıflatmakta, siyasi çözüm umudunu yok etmektedir. Çözüm süreci ile halklarda oluşan barış umudu yerini karamsarlığa bırakmadan eninde sonunda sorunların tek çözümünün müzakereden ve barıştan geçtiğini belirtmek istiyoruz. Milyonlarca insanın iradesiyle, oyuyla seçilip meclise gönderilen milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması insanların iradesine vurulmuş bir darbedir. Dokunulmazlıkların kaldırılması gerekiyorsa yine buna karar verecek olan oy vermiş insanların olduğu inancı içerisindeyiz."

"ELLER TETİKTEN 
ÇEKİLSİN"Sorunların demokratik yollardan tartışılması ve çözümü için tarafların şiddetten uzak durması gerektiğinin altını çizen Melet, şunları kaydetti:
"Bu temelde 148 milletvekili dokunulmazlıkların mecliste mevcut haliyle kaldırılmasının doğru olmadığını, insan hakları savunucuları olarak demokrasiye daha fazla zarar verilmemesi inancı içerisindeyiz. Biz de insan hakları savunucuları olarak devam eden çatışmalı sürecin daha fazla körüklenmeden öncelikli olarak tarafların ellerini tetikten çekmeleri gerektiği inancıyla birlikte Meclis çatısı altında çözüm yollarının açılarak daha fazla demokrasiyle barışın ve halkların kardeşliğinin yeniden yeşertilmesi gerektiği inancı içerisindeyiz. Tarafları dokunulmazlıklarla ilgili sağduyuya davet ediyoruz."

Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı