İHD: Özalp'te ihlal var!

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi tarafından Van'ın Özalp ilçesinde yaşanan olaylarla ilgili olarak hazırlanan raporda, çatışmada yaşamını yitiren PKK militanlarının sağ yakalanma olasılığının varlığına dikkat çekilerek,

VAN 3.10.2015 17:12:54 0
İHD: Özalp
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İHD Van Şubesi tarafından Özalp'te 01.10.2015 tarihinde Tepedam mahallesinde güvenlik güçleri ile PKK militanları arasında çıkan ve 2 PKK militanının yaşamını yitirdiği, 3 sivilin de yaralandığı olayla ilgili bir heyet oluşturuldu. 

Heyet, Özalp'e giderek Kaymakam ve vatandaşlarla görüşmeler gerçekleştirdi. 
Görüşmelerden ve gözlemlerden elde edilen rapor dernek binasında kamuoyuna deklere edildi.

KAYMAKAMLA GÖRÜŞME
Dernek Başkanı Murat Melet tarafından okunan raporda, ilçe Kaymakamı ile yapılan göreşme şöyle yer aldı:
"Heyet olarak gelişen olaylar hakkında bilgi edinmek istediğimizi ve olayların yaşandığı yere gitmek istediğimizi orada inceleme, gözlem, rapor yapmak istediğimizi söyledik. Kaymakam, hiçbir inisiyatifin kendisinde olmadığını açık ifadeyle belirtmiştir."

GÖZLEMLER
İHD'nin olay yerindeki gözlemleri ise şöyle: 
"Heyetimiz Özalp Tepedam mahallesindeki olayları incelemek için Van çıkışında güvenlik güçlerinin engeliyle karşılaşmıştır. Keyfi uygulamalarla heyetimizi olay yerine götürecek araca el konulmuştur, gidişimiz engellenmeye çalışılmıştır. Heyetimiz Özalp'a vardıktan sonra olayların yaşandığı Tepedam mahallesine 3 kilometre kala yine güvenlik güçleri tarafından heyetimiz durdurulmuş ve olayların yaşandığı yere gitmemize engel olunmuştur. Heyetimiz daha sonra tekrar Tepedam mahallesine doğru gitmeye çalışmıştır. Güvenlik güçleri tarafından tekrar izin verilmemiş, heyetimiz orada oturma eylemi gerçekleştirmiştir. Olaylarda 2 PKK militanı yaşamını yitirmiş, 3 sivil ise yaralanmıştır. Aralarında DBP belediye Eşbaşkanı Handan Bağcı ve DBP İlçe Eş Başkanı Yakup Almaç'ın da bulunduğu 30'a yakın yurttaş gözaltına alınmıştır. Olayların yaşandığı yer olarak M.S.E adlı bir yurttaşa ait olan bir araba garajında kornet markalı gri bir arabaya onlarca kurşun isabet etmiş, araba ağır hasar görmüştür. Aracın hemen yanında kan izlerine rastlanmıştır. Garajın yanında bulunan hayvan barınağına yüzlerce kurşun isabet etmiştir. Hayvan barınağı içinde bulunan 2 büyük baş hayvan olaylarda telef olmuştur. Olayların yaşandığı andan yaklaşık 7 saat geçmesine rağmen hayvan barınağına atılan yoğun gaz ve başka cisimlerden dolayı hayvan barınağında inceleme ve gözlem yapmakta zorlandık. Tepedam mahallesinde bulunan insanların büyük korku ve kaygı içinde olduklarını gözlemledik. Mahallede yaklaşık bir saat inceleme araştırma yapmamıza rağmen insanların korkudan evlerinden çıkamadıklarını gördük."

"SAĞ YAKALANABİLİRLERDİ"
Heyet raporunda tanık beyanlarına da yer verildi. PKK militanlarının sağ yakalanabileceği belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:
"Olayların yaşandığı Tepedam mahallesinde yaşayan bir yurttaşın beyanına göre zırhlı araçlar saat 10.00 gibi ateş ederek köye doğru ilerliyorlar. Ahırda hayvanlara yem veren Saniye Elmas yaralanıyor. Heyetimizce kanaat ve düşünce olarak vardığımız sonuç şudur; Yaşanan bu çatışmaya hiç gerek kalmaksızın güvenlik güçlerinin, yaşamını yitiren PKK militanlarını sağ yakalama durumu söz konusu iken yaşamlarına son verilmesi hukuki ve insani hiçbir değerle bağdaşmamaktadır. İnsan hakları savunucuları olarak yaşam hakkı kutsaldır diyoruz hangi durumda, hangi konumda olursa olsun, hiç bir insanın ve canlının yaşamına kast edilmemelidir. Bu olayla uluslar arası sözleşmeler ihlal edilmiştir."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı