İHD, MHD ve Van Barosu’ndan gözlem

Dün Hacıbekir ve Şabaniye Mahalleleri’nde yaşanan olaylarla ilgili İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ile Van Barosu bir gözlem raporu hazırladı. Çıkan olaylara ilişkin gözlem raporunu bir basın topla

VAN 29.08.2015 10:59:49 0
İHD, MHD ve Van Barosu’ndan gözlem
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber:Fazıl ERÜŞ

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Van Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ile Van Barosu ortak bir basın toplantısı düzenleyerek dün Hacıbekir ve Şabaniye Mahalleleri’nde yaşanan olaylarla hazırladığı araştırma, inceleme ve gözlem raporunu basınla paylaştı. Basın toplantısına İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, İHD Van Şube Üyeleri Adil Harmancı ile Sefyete Çetin ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Yöneticisi Cemal Demir katıldı. Gözlem raporunu açıklayan Melet, bu sürecin hiç kimseye bir yarar getirmeyeceğini, bir an önce çatışmaların iki taraflı durdurulması gerektiğine dikkat çekti.

“ÇOCUK BEŞİĞİNİ DE PARÇALAMIŞ”

Van Barosu ve MHD ile birlikte İHD olarak olayların yaşandığı yerde incelemelerde bulunduklarını belirten Melet, ardından konuya ilişkin daha detaylı bilgi almak için Van Valiliği ile HDP ve DBP Van İl Eş Başkanları ile görüştüklerini belirtti. Olaylarda 15 yaşında Aydın S. adında bir çocuğun yaralandığını ifade eden Melet, S’nin tedavisinin hala hastanede sürdüğünü kaydetti. İnceme yaptıkları 14 evde patlayıcı silahlara ait birden çok mermi izlerine rastlanıldığına dikkat çeken Melet, olaylarla ilgili gözlem raporunu şöyle açıkladı: ”Olay yerinde boş kovanlar bulunmadığı görülmüştür. Üç eve ait bahçe duvarları yıkılmıştır. Evlerin içine ateş edilmiş, birçok evin içinde mermi izlerine rastlanmıştır. Bir evin içinde mermiler yatak odasına isabet etmiş, yatak odasının içinde bulunan çocuk beşiğini de parçalamıştır. 2 evin bahçe kapısında mermilerden dolayı onlarca delik oluşmuştur. Bir bahçe kapısı da yerinden sökülerek darbelenmiştir. Mahalleye atılan gazlardan dolayı meyve ağaçları büyük bir zarar gördüğü gözlenmiştir.”

“KORKU VE PANİK İÇİNDELER”

Basın ve tanık beyanlarına ilişkin de bir rapor hazırladıklarını vurgulayan Melet, şunları söyledi: Bir görgü tanığı tarafından derneğimize başvurusu üzerine yüzü kapalı güvenlik güçlerin mahalledeki yurttaşlara küfür ve hakaret ettiği söylendi. Olayların yaşandığı mahallede oturan bir yurttaş ise kapılarımızı, pencerelerimizi kapatmamıza rağmen olaylarla hiçbir ilgimiz olmamasına rağmen rast gele evlerimizin tarandığını ve mağdur edildiklerini dile getirdi. Olayların yaşandığı mahallede oturan bir kadın yurttaş ise çocukların çok korktuğunu ve korkudan dışarı çıkamadıklarını büyük bir korku panik içinde olduklarını, psikolojilerinin bozulduğunu dile getirdi.Yine bir görgü tanığın heyetimizle paylaştığı diğer bir şey ise bazen göstericiler olmasa bile güvenlik güçlerin geldiği ve tahrik ettiği yönünde beyanları oldu.Mahallede  esnaf olan bir yurttaşın beyanı ise şöyle; Güvenlik güçlerinin her akşam mahalleye geldiğini ve geçici karakollar kurduğunu mahalleye bundan dolayı da akşam erken saatlerde dükkanlarını kapatmak zorunda kaldıklarını mağdur edildiklerini dile getirdi.”

“HDP VE DBP BARIŞTA ISRARLI”

HDP ve DBP Van İl Eş Başkanları ile yaptıkları görüşmeyi de aktaran Melet, şunlara yer verdi:

“HDP ve DBP Van İl Eş Başkanları Olayların yaşanmasını kesinlikle istemediklerini olayların güvenlik güçlerin mahalleye gitmesiyle başladığını, güvenlik güçleri mahallelere gitmese, tahrik etmese hiçbir olayın olmayacağını, olayların son bulması için her şeyi yapacaklarını, barışta ısrarlı olduklarını dile getirdiler.”

“GÖREVLERİNİ YAPIYORLAR”

Heyet olarak Van Valisiyle yaptıkları görüşmede çıkan sonucu basınla paylaşan Melet, şu ifadeleri kullandı:

“ Vali ile heyet olarak yaptığımız görüşmede olaylardan haberdar olduğunu göstericiler eylem yaptığı için güvenlik güçlerinin onları dağıtmak için o mahallelere gittiğini, her hangi bir provokasyonun olmadığını, güvenlik güçlerinin yüzünün kapalı olmadığını ve görevlerini yaptığını söyledi. Zarar gören vatandaşların yargıya başvurabileceğini ifade etti.”

“İÇ SAVAŞA DOĞRU GİDİLİYOR”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Van Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ile Van Barosu olarak kanaat ve sonuç raporlarını da açıklayan Melet, şunları kaydetti:

“Hacıbekir  ve Şabaniye mahallerinde gözlemlerimiz sonucu bu mahallerde yaşayan insanların psikolojik olarak olaylardan çok etkilendiğini, yaşamsal haklarının elinden alındığını, ekonomik olarak zararların olduğunu, büyük bir korku panik içinde yaşadıklarını gözlemlemiş bulanmaktayız. Yaşanan bu olayların toplumda derinleşen yaralar açacağını, kutuplaşmalara yol açacağını, ülkenin bir iç savaşa gittiğinin işaretleri olarak yorumluyoruz. Bir an önce yaşanan çatışmalı süreçten vazgeçilmesi gerektiği inancı bizde hakim olmuştur. Suruç katliamı ile başlayan ve devamında 7 haziran seçimlerinden sonra yoğunlaşan olaylarda insanların yaşamsal haklarının elinden alındığını, bu sürecin hiç kimseye bir yarar getirmeyeceği, bir an önce çatışmalarının iki taraflı durdurulması gerektiğini, tarafların hemen şimdi çözüm masasına oturması gerektiğini belirtmek istiyoruz.Üçüncü bir gözünde masada iki tarafa hakemlik yapması gerektiği  inancındayız. Sonuç olarak,  tarafları sağduyuya davet ediyoruz.”

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş