Hüsrevpaşa'da ibadet aşkı…

MİMAR SİNAN'IN 81 CAMİSİNDEN BİRİ DE HÜSREVPAŞA…

VAN 4.07.2015 12:40:54 0
Hüsrevpaşa
Tarih: 01.01.0001 00:00
Dünyanın en önemli mimarlarından biri olan Mimar Sinan'ın eserleri arasında yer alan ve 450 yıllık mazisi olan Hüsrevpaşa Camii, restorasyonun ardından ibadete açıldı. Van Kalesi'nin güneyinde yer alan ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği camide, iftar sonrası teravih namazı kılınıyor ve çay ikramı yapılıp, ney dinletisi sunuluyor. Aynı zamanda iyi bir hattat olan cami imamı Ahmet Hüsrev Koyuncu, ibadet için Hüsrevpaşa'ya gelenlerin sayısında artış olduğunu belirtti.
Bölge: Bişar Ulutaş
Dünyanın sayılı yayın organları tarafından dünyanın ilk 'yıldız mimarı' lakabına layık görülen Mimar Sinan'ın eserlerinden biri de Van'daki Hüsrevpaşa Camii. Van Kalesi güneyinde Eski Van Şehri olarak bilinen Orta Kapı Mahallesi'nde yer alan Hüsrevpaşa Camii, deprem sonrası yeniden başlanan restorasyonun ardından yaklaşık 5 ay önce hizmete açıldı. İftar sonrası teravihlerin de kılındığı camide, teravihin ardından çay ikramı yapılıp, ney dinletisi sunuluyor.
 
MİMAR SİNAN'IN 81 CAMİSİNDEN BİRİ DE HÜSREVPAŞA…
Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Paşa tarafından 1567 tarihinde dünyanın en iyi mimarları arasında gösterilen Mimar Sinan'a yaptırdığı Hüsravpaşa Camii, Mimar Sinan'ın yaptırdığı 81 cami arasında yer alıyor.
Bazı kesimlerin, söz konusu camiyi Mimar Sinan'ın yaptırmadığı belirtilse de, Hüsrev Paşa Camii ile medresesini, Mimar Sinan'ın yaptığı Tuhfetü'l-mi'mârîn'de bizzat ifade ediliyor.
Son zamanlarda yoğun ilgi gören camide ibadet yapanların sayısında da artış gözleniyor. Özellikle Cuma namazlarında yoğun katılımdan dolayı, cemaatin bir kısmı dışarıda namaz kılmak mecburiyetinde kalıyor.
Dünkü Cuma Namazı'nda Hüsrevpaşa Camii İmamı Ahmet Hüsrev Koyuncu, yetimlere sahip çıkılması ile ilgili vaaz verdi. Vaazda; Peygamber Efendimizin de (SAV) yetim olduğu belirtilerek, Hadis-i Şerif'lere yer verildi. Peygamberimizin, 'Yetimlerin ihtiyacına koşan, Allah yolunda savaşa giden askerlerle, gündüzün oruç tutup, geceyi ibadetle geçiren gibidir' sözlerinin hatırlatıldığı vaazda, Peygamber Efendimizin mübarek eşi Hz. Aişe'nin de evinde kardeşinin yetimlerine baktığı belirtilerek, "Efendimizin (SAV) evi yetimlerin ve kimsesizlerin bakıldığı, doyurulduğu, ihtiyaçlarının giderildiği bir yer olmuştur. O, yetimlere bakmanın bağışlanmaya ve cennete girmeye vesile olacağını belirtmiştir" denildi.
 
KOYUNCU: "HERKESİ BURAYA İBADET YAPMAYA DAVET EDİYORUZ"
Cuma Namazı'nın ardından sorularımızı yanıtlayan Hüsrevpaşa Camii İmamı Ahmet Hüsrev Koyuncu, son zamanlarda camilerine olan ilgiden memnun olduklarını söyleyerek, "Restorasyonun ardından 5 ay önce hizmete açılan camimize ibadet için gelenlerin sayısı artıyor. Özellikle havanın sıcak olması dolayısıyla iftar sonrası teravih namazına gelenler arttı. Burada hûşu içinde namaz kılınıyor. Daha sonra cemaate çay ikramında bulunuyoruz. Yine bir imam arkadaşımız tarafından ney dinletisi sunuluyor" ifadelerini kullandı.
Hüsrevpaşa Camii; Mimar Sinan'nın yaptırdığı 81 cami arasında yer alıyor.
Mimar Sinan, 81 caminin yanı sıra; 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser yapmıştır. Öte yandan, Edirne'deki Selimiye Camisi Dünya Kültür Mirası listesindedir.