Hükümetten çözüm süreci için tarihi adım

Hükümet tarafından çözüm süreciyle ilgili olarak sağlam bir adım daha atıldı. Çözüm süreci artık devlet politikası haline geldi.

VAN 2.10.2014 11:06:07 0
Hükümetten çözüm süreci için tarihi adım
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Hükümet 'eve dönüş' için düğmeye bastı. Çözüm süreci için oluşturulacak kurul ve komisyonlar 11 kritik konuda çalışacak. Sürecin yasal, toplumsal ve ekonomik ayağını komisyonlar yürütecek

Hükümet, "hayata, eve, siyasete dönüş" yolunda tarihi bir adım daha attı. Yasal zemine oturan süreci takip için iki ayaklı yapı oluşturuldu. Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi Yasası kapsamında Çözüm Süreci Kurulu ile Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonları kurulacak. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararında, "Hükümetimiz bu tarihi süreci başarıya ulaştırmak için üzerine düşen sorumlulukları tam bir azim, kararlılık içinde yerine getirme iradesi taşımaktadır" vurgusu yapıldı.

ÇÖZÜM SÜRECİ KURULU

Sürece ilişkin çalışmalar, alınacak tedbirler, uygulama süreçlerinin takibi, gerekli strateji ve politikaların geliştirilmesi, görevli bakanlıklar arasında koordinasyonun sağlanması amacıyla Çözüm Süreci Kurulu oluşturuldu. Kurul, Başbakan Ahmet Davutoğlu veya görevlendireceği Başbakan yardımcıları başkanlığında, Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma Bakanları, Başbakanlık, MİT ve Kamu Düzeni ve Güvenliği müsteşarlarından oluşturuldu. Kurul gündemine göre ilgili diğer bakan, kamu görevlileri ve kişiler de toplantılara çağrılacak. Kurulun sekretaryası da Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nca yürütülecek. Kurul "ulusal" tutulurken, Kandil'le doğrudan görüşme, İmralı heyetinin genişletilmesi adımları da atılacak.

İHTİYAÇ DUYULAN ADIMLAR

Bakanlar Kurulu kararında, düzenlemenin ihtiyaç duyulan adımların zamanında, etkili ve koordineli atılması açısından genel perspektif sunacağı, devlet kurumlarının yapacağı çalışmaların genel ilkeleri içerdiği belirtildi. Süreçte yürütülecek çalışmaların temel aktörünün Bakanlar Kurulu olarak belirlenirken, kararla süreçte sorumlu, ilgili kurumlar ile gerekli uygulama izleme ve koordinasyon mekanizmalarınca yapılacak tedbirlere ilişkin esaslar düzenleniyor.

ADIM ADIM İZLENECEK

Kurul'un yanı sıra süreçle ilgili kurumlardan en az müsteşar yardımcısı düzeyinde temsilcilerin yer aldığı Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonları oluşturulacak. Bu komisyonların hazırladığı eylem planları ve taslak uygulama raporları müsteşarlığa gönderilecek. Komisyonlar, çalışma alanlarıyla ilgili gerekli faaliyetlerin yürütülmesini izleyecek, değerlendirecek ve gereken önlemleri belirleyerek Kurul'a sunulmak üzere Müsteşarlığa verecek. Komisyonlar, eylem planı hazırlarken, ihtiyaca göre yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve konuyla ilgili uzmanların katılımı ile çalışma grubu oluşturabilecek. Kurul tarafından onaylanarak yaşama geçirilecek eylem planları konusunda bütün kamu kurum ve kuruluşları, sorumlu kurumlar kendilerinden istenen bilgi ve belgeyi vermekle yükümlü olacak. Bu görevleri yerine getiren kişilerin, bu görevleriyle ilgili hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmayacak.

YOL HARİTASI OLGUNLAŞIYOR

Hükümet'in 2015'le birlikte yaşama geçirmeyi hedeflediği yol haritasının ayrıntılarını SABAH duyurmuştu. Eş zamanlı yürütülecek takvim kapsamında silahlı eylemlere bulaşmayanlar, hakkında arama kararı olmayan örgüt üyeleriyle, Avrupa'da ve Kuzey Irak'ta yerleşik isimlere Türkiye'ye dönüş kapısının açılması öngörülüyor. Zaman esaslı silahsızlanma süreci işletilmesi planlanıyor. Türkiye içindeki silahlı unsurların tamamen sınır dışına çıkması Ankara'nın önceliği olarak yerini koruyor. Bunun için de hukuki zemin hazırlanıyor. Üzerinde çalışılan yol haritasında, suça karışmayanların dönüşü için 1 yıl, Avrupa'dakilerin dönüşü için 2 yıl, kırmızı bültenle aranan örgüt yöneticileri için ise daha uzun süreli bir takvim öngörülüyor. Oluşturulan komisyonlar her üç kademede de aktif görev üstlenerek, sürecin sağlıklı işlemesine katkı sunacak. (Sabah)