Hükümet PKK dışı siyasal aktörlerle görüştü

Türkiye başbakan Yardımcısı Arınç, “Çözüm sürecinde sadece HDP muhatap alınıyor' eleştirilerinin ardından Hak ve Özgürlükler Partisi'ni (Hak-Par) ziyaret ederek, 'Kürt kimliğiyle siyaset yapan siyasetçilerle, platformlarla, partiler

VAN 19.12.2014 00:01:21 0
Hükümet PKK dışı siyasal aktörlerle görüştü
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Türkiye başbakan Yardımcısı Arınç, “Çözüm sürecinde sadece HDP muhatap alınıyor" eleştirilerinin ardından Hak ve Özgürlükler Partisi'ni (Hak-Par) ziyaret ederek, "Kürt kimliğiyle siyaset yapan siyasetçilerle, platformlarla, partilerle görüşürüz, görüşmeliyiz" dedi.

 

Bülent Arınç, bugün Hak-Par'ı ziyaret etti. Görüşmede Hak-Par Genel Başkanı Fehmi Demir'in yanısıra Hak-Par Onursal Genel Başkanı Kemal Burkay hazır bulundu.

 

Görüşme öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Arınç, Demir'i genel başkan seçilmesinden dolayı tebrik etmek ve Burkay'la görüşmek için ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi.

 

Görüşmede Kürt sorunu hakkında Hak-Par'ın görüşlerini almak istediğini belirten Arınç, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.


Rûdaw'ın “çözüm süreci” kapsamında HDP dışındaki Kürt partilerinin dikkate alınmadığı yönündeki eleştirileri hatırlatması üzerine Arınç, şöyle konuştu:


“Kürt kimliğiyle siyaset yapan, şiddeti ve silahı reddeden, can ve mal emniyetini tehlikeye atmaktan kaçınan, pasif eylemi kabul eden siyasetçilerle, platformlarla, partilerle görüşürüz, görüşmeliyiz. 'Örgütün, İmralı'nın ve sadece HDP'nin muhatap olarak alınması yanlıştır' diyenler var. Ben bu düşüncelere katılan biriyim. Çözüm süreci hepimizin konusuysa, bu konu üzerinde söz söyleyecek katkı sağlayacak kim varsa onlar da sürece dahil edilmelidir. Onların da düşünceleri saygıyla karşılanmalı ve gereği yapılmalıdır.  Bu ziyaretimi ister o kapsamda alın isterseniz nezaket ziyareti olarak alın.”

 

Başbakan Yardımcısı, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın bir taslak sunduğunun hatırlatılması üzerine, "Değerlendiremiyorum. Taslağı görmedim" diye cevap verdi.

 

Arınç, “Taslakla ilgili sadece Kandil ve HDP kaynaklı bilgiler bulunuyor. Bu bilgileri ilgili kurumlarımız değerlendirir. Bu konu üzerinde görüşmeler yapıyoruz" şeklinde konuştu.

 

Arınç, eğer ciddi bulurlarsa bazı konuları hükümet olarak atılacak adımları tespit edeceklerini kaydererek, "Her gün konuşan insanların sözüne bakarak çözüm sürecinin rotasını tayin edemeyiz" ifadesini kullandı.

 

Hak-Par Genel Başkanı Demir ise Hak-Par'ın başından beri şiddeti dışlayan bir parti olduğunu belirterek, "Türkiye'de siyasete yeni bir tarz getirmeye çalışıyoruz. Çözüm üretenin kim olduğuna değil, ne söylediğine bakıyoruz" dedi.

 

Kemal Burkay ise, daha önce de Türkiye'ye geldiğinde Arınç'ı ziyaret ettiğini anımsatarak, "Kutuplaşma değil, uzlaşma arayan insanlarız. Sorunların diyalog yoluyla çözümünden yanayız. Türkiye'nin Ortadoğu'daki çatışma ortamından uzak durabilmesi, Kürt sorunu ve diğer sorunları diyalog yoluyla çözmesine bağlı" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Burkay, "Can Taşır Dicle" ve "Rubailer" adlı şiir kitaplarını Arınç'a hediye etti. Arınç da Burkay'ın sanatçı kimliğini anımsatarak kitaptan bir şiiri okudu.

 

Arınç, salonda bulunan Abdülmelik Fırat'ın fotoğrafına da dikkat çekerek "Birlikte siyaset yaptığımız dönemde Necmettin Erbakan da kendisini çok severdi. Bayram Bozyel'i de hatırlıyorum, Sertaç Bucak'ı da hatırlıyorum. Bunların hepsi Türkiye için çok değerli siyasetçilerdir" dedi.

 

Arınç ve Hak-Par heyeti daha sonra başbaşa görüştü.