Hoşap Kalesi’nde restorasyon yeniden başladı

Van-Hakkari karayolu üzerinde bulunan tarihi Hoşap Kalesi’nde bir süre önce durdurulan restorasyon çalışmaları yeniden başladı. 2005 yılından bu yana ziyarete kapatılan kalenin, 2019 yılında ziyarete açılması planlanıyor.

VAN 7.11.2018 10:35:12 0
Hoşap Kalesi’nde restorasyon yeniden başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van-Hakkâri karayolu üzerinde bulunan tarihi Hoşap Kalesi, hazine avcıları tarafından kazılarak ve bazı kimselerce duvar taşları sökülerek büyük oranda yıpratıldığı için 2005 yılında resmi olarak ziyarete kapatıldı.  
2007 yılında ise, kalenin yeniden ziyarete açılması amacıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında bir kazı ve restorasyon ekibi oluşturuldu. 
Ancak geçtiğimiz aylarda Top’un kazı başkanlığından ayrılmasıyla, kaledeki restorasyon çalışmaları geçici olarak durduruldu. 

 

KAZI BAŞKANI DEĞİŞTİ
Kazı başkanı boşluğundan dolayı bir süre çalışmalara ara verilen Hoşap Kalesi’nde, bu kez kazı başkanlığına geçtiğimiz ay Van Urartu Müzesi Müdürü Erol Uslu getirildi.
Müze Müdürü Erol Uslu’nun başkanlığında bir araya gelen kazı ekibi, geçtiğimiz hafta kalede gerekli incelemelerde bulunarak yeniden çalışmalara başladı.

 

ÖNCE KERPİÇ DUVARLAR
Çalışmalar sırasında edindiğimiz bilgilere göre, Uslu başkanlığındaki kazı ekibi, daha önceki kazı ekibinin bıraktığı yerden çalışmaları devam ettirecek. 
Çalışmalar kapsamında, kazı ve restorasyon işlemleri gerçekleştirilen mevcut alan tahrip edilmeyecek. Kazı yerine restorasyona ağırlık verilecek. Önce kerpiç duvarlardaki eksiklikler giderilecek. Duvarlara pasif koruma işlemi uygulanacak. Kerpiç duvarlar üzerine tekrar çamurdan örtü kaplanacak. Jeotekstil yöntemi uygulanacak.

 

YIKILMAYA YÜZ TUTAN DUVARLAR
Yine çalışmalar kapsamında, kalede yıkılmaya yüz tutan 2-3 adet duvarın olduğu ve bu duvarlarda güçlendirme çalışmaları yürütüleceği ve zindan bölümünde de temizlik çalışmalarının yapılacağı belirtildi.
Bu hafta sonu, 2018 yılına ait işlemlerin tamamlanacağı ve kış sezonu nedeniyle önümüzdeki hafta restorasyon çalışmalarına ara verileceği ifade edildi.

 

2019’DA ZİYARETE AÇILABİLİR
2019 yılı bahar aylarında çalışmaların kaldığı yerden devam edeceği ifade edilen Hoşap Kalesi’ndeki çalışma performansının, kalenin yılsonunda ziyarete açılması şeklinde planlandığı belirtildi. 
İşlemlerin tamamlanmasının ardından kalenin gerekli kısımlarına yönlendirme levhaları da asılacak ve ziyarete açılacak.

 

BAKANLIĞA BAŞVURU YAPILDI
Bu arada, 2019 yılı planlaması çerçevesinde, kalenin ziyarete açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapıldığı öğrenildi.
Bakanlığın onayı ile Hoşap Kalesi’nin, önümüzdeki yıl, “Kısmi Ören Yeri” olarak yerli ve yabancı turist ziyaretine açılması bekleniyor.  
Özel Haber: Adil HARMANCI
Hoşap Kalesi’nde restorasyon yeniden başladı

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: