Her evde bir dram

Van'da, son zamanlarda yaşanan her intihar vakasının ardından bir dram çıkıyor.

VAN 29.05.2015 10:18:14 0
Her evde bir dram
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haber: Adil HARMANCI

Van'ın İpekyolu ilçesi Bostaniçi mahallesinde intihar eden 60 yaşındaki Cemile Dayan da, geriye yatalak bir eş ve iki engelli çocuk bıraktı.

Van'da, son bir-iki ay içinde, peş peşe 20'nin üzerinde intihar vakası yaşandı. Her intihar vakası da, kendisi kadar acılı öyküler bıraktı geriye.

Bu intihar vakalarından biri de önceki gün İpekyolu ilçesi Bostaniçi mahallesinde oldu.

Cemile Dayan (60) isimli kadın, bilinmeyen nedenlerle kendisini odanın penceresine asarak intihar etti.

İKİ ENGELLİ ÇOCUK

Hozan Şiar söylediği Kürtçe bir parçada, "Her malekê yarek lê/Her evde bir yar var", diyerek evlerdeki yaşamla ilgili övgüsünü dile getirir ancak ne yazık ki, Van'da yaşanan intiharlarla anlaşılıyor ki, aslında her evde bir acı öykü var. 

İşte, diğer intiharlar gibi, Cemile Dayan'ın intiharı da ailesindeki acı gerçekleri, şöyle ortaya çıkardı:

Öncelikle Dayan'ın evinde yatalak bir eş ve ikisi engelli 4 çocuk var. 
Kadın intiharı seçene dek tek başına bunların bakımını üstlenmiş. Daha da acısı, oğlu da 5 yıl önce yine kendisi gibi intihar ederek yaşamına son vermiş.

GÖÇLE GELEN SIKINTILAR

Sosyal bilimciler her ne kadar intiharların ilk nedenini "ekonomik" olarak belirtse de, Dayan ailesini en fazla zorlayan göç olayı olmuş.

1995 yılında Hakkâri'nin Çukurca ilçesine bağlı Uzundere (Ertoş) Beldesi'nin güvenlik gerekçesiyle askerlerce boşaltılması sonucu aile Van'a göç ederek uzun süre Veterinerlik ahırlarında kalmış. 
Yaklaşık 700 ailenin göç etmek zorunda bırakıldığı beldeden gelenlerin bir kısmı yıllar sonra Bostaniçi'nde inşa edilen Yalımerez Konutları'na yerleşirken, Dayan ailesine de halen tapuları verilmeyen iki gözlü bir ev düşmüş.

İşportacılık ve gündelik işler yaparak evin geçimini sağlayan baba hastalanınca aile ekonomik olarak da zor duruma düşmüş. Sonrasında önce küçük oğlunun intiharı gelmiş.

KÖYDE KALSALAR

Komşuları, "anne Cemile Dayan ve oğlu, köyünde kalsaydı intihar eder miydi bilinmez, ama köyünde kalsaydı en azından birkaç metrekarelik bir alana sıkışmazdı." Diyor. 
Dayan ailesinin köylerinde arazilerinin olduğu ve köyde iken 100 dolayında koyun besledikleri ancak göç ederken koyunları yarı fiyatına satmak zorunda kaldıkları öğrenildi.

KADINLARDAN ZİYARET

Şimdiye kadarki birçok intiharda olduğu gibi, Van Kadın Derneği aktivistleri Songül Özünver ile Münevver Ölmez, Dayan ailesini de ziyaret ederek başsağlığı dileklerinde bulundu.

Gazetemize konuşan Songül Özünver, kadının kendini evin içindeki pencereye asarak intihar ettiğini ve ailede ciddi bir dram yaşandığını söyledi.

Ailenin çaresizlik içinde olduğunu ifade eden Özünver, yardım çağrısında bulundu.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı