HDP'li Botan Van’ın nüfus ve göç oranını Bakan Soylu'ya sordu?

HDP Van milletvekili Lezgin Botan, TÜİK verilerinden hareketle Van’ın nüfus ve göç oranı, soru önergesi olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soruldu.

VAN 12.01.2018 19:03:50 0
HDP
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya cevaplaması için soru önergesi sunan Botan, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2016 yılına ilişkin göç istatistiklerinin iller bazında sosyo-ekonomik analizleri yapılmış mıdır? Hazırlanan herhangi bir eylem planı veya alınan tedbirler var mıdır?” diye sordu.

 

Botan’ın soru önergesinde ilk olarak şu ifadelere yer verildi: "Jeo-stratejik konumu, doğal güzellikleri, tarihsel birikimi, kültürel varlığı, geniş mera alanları ve genç nüfusuyla önemli bir ekonomik potansiyele sahip olmasına karşın Van’da işsizlik ve istihdam konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bunun yanında sürdürülebilir istihdam projelerinin gerçekleştirilmemesi, tarım ve hayvancılığa gerekli desteğin verilmemesi nedeniyle Van’ın mevcut potansiyeli de günden güne yok olmaktadır. Buna bağlı olarak köylerden kent merkezine yönelen göç hareketi, oradan da Van dışına gitmektedir. Bunun en önemli sebebi yurttaşlarımızın kendileri ve aileleri için daha iyi bir gelecek kurmak istemeleridir."

 

Botan, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Van’a ilişkin açıklanan göç istatistikleri de durumun vahametini ortaya sermektedir. Buna göre Van 2016 yılında en çok göç veren ikinci il olmakla birlikte son dört yılda verdiği net göç de sürekli artış göstermektedir. Çünkü 2016 yılında 28 bin 902 kişi göç almasına karşın 49 bin 35 kişi göç veren Van’ın net göç sayısı eksi 20 bin 133 kişi şeklinde gerçekleşmiştir. Bununla birlikte Van’ın en çok göç verdiği yaş gruplarının 8 bin 799 kişi ile 20-24 yaş grubu, 7 bin 520 kişi ile 25-29 yaş grubu ve 6 bin 706 kişi ile 15-19 yaş grubu olması dikkat çekmektedir.” Şeklinde konuştu.


 HDP’li Botan, İçişleri Bakanı Soylu’ya şu soruları yöneltti:


“1- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2016 yılına ilişkin göç istatistiklerinin iller bazında sosyo-ekonomik analizleri yapılmış mıdır? Hazırlanan herhangi bir eylem planı veya alınan tedbirler var mıdır?


2- Ekonomik potansiyeline rağmen Van ili neden göç vermektedir? Van’ın sürekli olarak göç vermesinin nedenlerinin belirlenmesine ilişkin herhangi bir adım atılmış mıdır?


3- Van’dan diğer illere göçün durdurulması amacıyla herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?


4- Son 5 yılda Van’dan göç eden yurttaşlar hangi illere yerleşmişlerdir? İllere göre istatiksel veriler nelerdir?


5- Türkiye genelinde Van nüfusuna kayıtlı yurttaşlarımızın yaşadığı illere ilişkin sayısal veriler nelerdir?


6- Van’dan göç eden yurttaşlarımızın geri dönmesini sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?


7- Van’da son 5 yılda köyden il veya ilçe merkezine göç eden yurttaşlarımıza ilişkin istatistiksel veriler nelerdir? Köyden şehre göçün nedenleri nelerdir?


8- Van’da mera ve yayla yasaklarına bağlı olarak ekonomik faaliyetlerini sürdüremedikleri için göç eden yurttaşlarımızın sayısı nedir?”