HDP’li Botan: Savaşa, kana, şiddete teslim olmayacağız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütleri çağrısıyla Feqiye Teyran Parkı’nda bir araya gelen kalabalık bir grup Türkiye’nin birçok kentinde düzenlenen ve yüzlerce kişinin gözaltına alın

VAN 27.07.2015 12:45:52 0
HDP’li Botan: Savaşa, kana, şiddete teslim olmayacağız
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Geçtiğimiz günlerde 16 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen ve hala birçok yerde devam ettiği ileri sürülen operasyonlar Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütleri tarafından protesto edildi. Feqiye Teyran Parkı’nda bir araya gelen kalabalık bir grup buradan HDP il binasına kadar yürüdü. Yürüyüşe HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Remzi Özgökçe, Selami Özyaşar, HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin ve çok sayıda kişi katıldı.Burada yapılan basın açıklamasını okuyan Şahin, “Bizler HDP ve DBP olarak sonuna kadar inadına barış diyeceğiz”dedi.

HALKIMIZ BARIŞ İSTİYOR

Savaşa karşı direneceklerini belirten Şahin, “Ülkemiz ve halklarımız son günlerde başkanlık sevdası uğruna karanlık günlere doğru sürüklenmektedir. 32 genç vatandaşımız vahşice katledildi. Bu katliamın sorumluları yeni bir algı operasyonu geliştirerek bunda HDP ve DBP’yi sorumlu tutmuş ve siyasi soykırım operasyonu yapmıştır. Hukuk bir kez daha ayaklar altına alınmıştır. Tayyip Erdoğan’ın isteği doğrultusunda savaş uçakları medya savunma alanlarını bombalamış savcıları yeniden harekete geçirerek istiklal mahkemesi uygulamaları yeniden devreye sokulmuştur. Son 30 yılda 40 bin insanımızı kaybettik yetmedi mi? Yeni bir savaşın bize ne faydası olacak. Yine analar ağlayacak, çocuklar yetim kalacak. Bunu mu istiyorsunuz? Ama siz ne isterseniz isteyin halkımız bu savaşa izin vermeyecek. Çekin o kirli ellerinizi üzerimizden. Bizler HDP ve DBP olarak sonuna kadar inadına barış diyeceğiz. Buradan çağrımız derhal operasyonların durdurulması, gözaltına alınanların serbest bırakılması ve müzakerelerin yeniden başlamasıdır. Halkımız barış istiyor”dedi.

Şahin’in ardından konuşan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ise, AKP hükümetine yüklendi ve operasyonlara tepki gösterdi. Halkın iradesine bile saygı duyulmadığına dikkat çeken Botan,” Bu operasyonlar hangi aklın işidir. Bu size ne kazandıracak”ifadelerini kullandı.

“BARIŞ KAZANACAK”

Çok ağır bedellerin ödendiğine vurgu yapan Botan, şunları söyledi:

“7 Haziran seçimleri sonrası huzurla uyuyup umuda uyanmak varken maalesef şer odakları kirli oyunlarını devreye soktu. Burada AKP’yi uyarıyoruz. Savaş hükümetlerin tarihine bir bak. Türkiye’de birçok siyasi parti liderlerinin sonunu gördük. Bu yol yol değildir. Militarizme savaşa, şiddete teslim olmanın ağır bedellerini bu toplum defalarca askeri darbeler yaşayarak 40 yıllık bir iç çatışma yaşayarak fazlasıyla ödedi. Hepimiz 77 milyon maddi, manevi, insani ahlaki, vicdanı çok ama çok ağır bedeller ödedik. Çok acılar çektik. Yetmedi mi? Kana doymadınız mı? Savaş hükümetlerinin sonu ne olduysa liderleri ile birlikte nasıl  tarihin çöplüğüne gömüldülerse Tayyip Erdoğan bundan bir ders almalıdır. Demokratik bir ülke inşa etmek varken, yarım yamalak da olsa müzakere süreçleri yürüyorken, Sayın Öcalan ve birçok tutsak arkadaşımızın üzerindeki tecritin anlamı nedir. Bu operasyonlar hangi aklın işidir. Bu size ne kazandıracak. DAİŞ’e operasyon bahane Kürtlere savaş açmak şahane. Kürtlere savaş açmanın mantığı nedir? Bu halk 7 Haziran’da savaşa dur demiş. Türkiye halkı sizi cezalandırmıştır. Buna saygı duymak zorundasınız. Bu operasyon doğrudan doğruya 77 milyon halkın sandık iradesine darbedir. Sizin buna hakkınız yok. Barış kazanacak, adalet kazanacak ve halklar kazanacak. Bunun başka yolu yok. Savaşa, kana, şiddete teslim olmayacağız. Ancak Sayın Öcalan ile yeniden görüşerek bu kaostan çıkılabilir.“