HDP'den görüşme sonrası ilk açıklama

Adalet Bakanı Bozdağ, 'Hasta tutuklu ve hükümlüler için adım atacağız' dedi. Bakan Bozdağ ile görüşen HDP heyetinden Buldan, 'Öcalan'a 5 mahkum sekreterlik yapacak' şeklinde açıklamada bulundu...

VAN 21.11.2014 09:03:28 0
  HDP
Tarih: 01.01.0001 00:00

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ile İdris Baluken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Meclis AK Parti Grubu'nda görüştüler. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede, İmralı'ya gidecek heyet ve tarihi, hasta tutuklu ve hükümlülerin durumu ile çözüm sürecinin ele alındığı belirtiliyor.

Görüşme sonrası bir açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İmralı'ya gidişte bir sıkıntı olmadığını belirterek, en kısa zamanda kendilerine Adalet Bakanlığı tarafından tarih verileceğini ifade etti. Yaklaşık bir saatlik görüşme gerçekleştirdiklerini dile getiren Buldan, "Ana başlıkları, birincisi adaya gidişin tekrarlanması. Hasta tutsak meselesi ve cezaevlerindeki sorunlar. Adalet Bakanı'na ilettik, en kısa zamanda gidilmesi gerektiğini ve bu konuda büyük bir beklenti var. Hasta tutsakların siyasi bir meselesi olmadığını, hasta tutsakların biran önce tahliye edilmesi gerektiğini, bu konuda bir direnç olduğunu ve bir gelişme olmadığını ifade ettik. Ayrıca, cezaevinde sürgünler, hak ihlalleri ve sevk meselelerini ilettik." diye konuştu.

"ADAYA GİDİŞTE BİR ENGEL YOK"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ise "Adaya gidişte bir engel olmadığını, en kısa zamanda tarih bildirileceğini" söylediğini aktaran Buldan, şu an bir tarih verilmediğini ifade etti. Bakanın pratik ve yasal düzenlemelerle hasta tutsakların tahliye edileceğine dair bir yasanın çıkacağını ifade ettiğini anlatan Buldan, "Bakan, bu konuda Adli Tıp Kurumu ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile görüşme sonrası gözle görülür bir gelişme olacağını ifade etti. Sürgünler konusunda, sayın bakanın en kısa zamanda bir talimat verileceğini, bölgedeki boş cezaevlerindeki kontenjanlara Trakya ve Karadenizdekilerin gönderileceğini ifade ettiğini belirtti." şeklinde konuştu.

"300'ÜN ÜZERİNDE ACİL TAHLİYE EDİLMESİ GEREKEN HASTA TUTSAKLAR VAR"

Görüşmede, İmralı'ya gidecek heyetin genişlemesinin görüşülmediğini dile getiren Buldan, 300'ün üzerinde acil tahliye edilmesi gereken hasta tutsaklar olduğunu söyledi. Yasal düzenleme yapılmadan tahliye edilmesi gereken 30 tutuklu olduğunu belirten Buldan, bunların yasal düzenleme yapılmadan en kısa zamanda tahliye edileceğini kaydetti. Bunun ise bütçenin Meclis Genel Kurulu'na gelmeden önce yapılacak görüşmelerde ek bir madde eklenerek çözüceleğini belirtti.

5 MAHKUM ÖCALAN'A SEKRETERLİK YAPACAK

İmralı'da bulunan hükümlülerin değişimi konusunda ise Buldan,"Bakanı orda 5 hükümlü arkadaşın yerine başka hükümlü gitmesi konusunda bir sorun olmadığını söyledi. Bunun en kısa zamanda gerçekleşeceğini ifade etti. 5 mahkum aynı zamanda, sekreterlik yapacak arkadaşlar olacak. Sayın Öcalan'a yardımcı olacak arkadaşlar olacak. İsimleri daha önce iletilmişti ama onların olup olmayacağına dair bir şey söylenmedi." dedi.

"İZLEME GRUBU 15-16 KİŞİDEN OLUŞABİLİR"

İzleme Grubu'nda kimlerin olacağını daha önce konuştuklarını dile getiren Buldan, hükümet yetkililerine İzleme Kurulu'nda yer almasına dair bazı isimler verdiklerini ancak hangi isimlerin olacağına dair bir şey paylaşılmadığını vurguladı. İzleme Kurulu'nun hemen hayata geçmesini istediklerini ama bunun kurulmadığını, en kısa zamanda kurulması konusunda talepleri olduğunu anlatan Buldan, birkaç gün içinde başka görüşmeler de yapabileceklerini belirtti. İçişleri Bakanı'nın şehir dışında olması sebebiyle onunla bir görüşme olmayacağını dile getiren Buldan, "Kendi aramızda bir değerlendirme yaptıktan sonra kimlerle görüşüleceği çıkabilir." ifadelerini kullandı. Buldan, İzleme Grubu'nun 15-16 kişiden oluşabileceğini kaydetti.

Cihan