HDP'de 2015'te büyük değişim bekleniyor

Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Hasip Kaplan, Sebahat Tuncel ve diğerleri... HDP'de büyük kan değişimi olacak.

VAN 25.11.2014 13:24:54 0
  HDP
Tarih: 01.01.0001 00:00

Vatan gazetesinden Hüseyin Yayman "HDP’de yeni dönem başlıyor" başlığıyla kaleme aldığı köşe yazısında HDP'nin geleceğiyle ilgili çok önemli detayları okuyucusuna aktardı. HDP'de kritik isimler gönderiliyor. Yani bu isimler 2015 yılında yapılacak genel seçimlerde olmayacak. 

İşte Yayman'ın bugünkü köşe yazısı:

"HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, geçen hafta Dicle Haber Ajansına bir söyleşi verdi. Demirtaş gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. Ancak Türkiye siyasetini, HDP’yi ve çözüm sürecini yakından ilgilendiren bir cümlesi dikkatlerden kaçtı. Demirtaş’ın ‘iki dönem kuralıyla’ ilgili sözü yeterince tartışılmadı.

 
Demirtaş seçimlere dair bir soruya ‘...önümüzdeki dönem parlamento grubu önemli ölçüde değişecek, iki dönem kuralı gereği birçoğumuz aday olmayacağız...’ cevabını verdi.
 
HDP Tüzüğünün  ‘Örgütlenme İlkeleri ve İç İşleyiş’i düzenleyen 3. maddesinde şu ifade var: ‘i) Bir üye aynı organa en fazla iki dönem üst üste seçilebilir. ’ Bu kural gereği 2015 seçimlerinde HDP’de radikal değişiklikler yaşanacak. Yeni dönemde ünlü isimler mecliste olmayacak.
 
Ancak kuralın nasıl uygulanacağı soru işaretleri oluşturuyor. Çünkü DTP’nin kapatılması, BDP’nin HDP’ye katılması nedeniyle işler epey karışmış durumda. Açılıp-kapanmalar nedeniyle aynı partiden iki defa seçilmiş hiç kimse yok. Ancak bu prensip gereği Osman Baydemir, Diyarbakır Büyükşehir’e yeniden aday olamamıştı.
 
Demirtaş değişiyor mu?
 
İki dönem kuralı işletilirse Eşbaşkan Selahattin Demirtaş da değişmek durumunda. Yine İmralı heyetinde bulunan Pervin Buldan gibi önemli bir isim de dışarıda kalacak. Bu isimlerin yanında DTP’de eşbaşkanlık yapan  Aysel Tuğluk, Emine Ayna ile HDP’de eşbaşkanlık yapan Sebahat Tuncel ve yine HDP vekili Hasip Kaplan gibi deneyimli isimler 2015’te olmayacak.
 
Normalde bu listede Gültan Kışanak, Ahmet Türk, SırrSakık da vardı. Ancak bu isimler 30 Mart seçimlerinde belediye başkanlıklarına geçti. Muhtemelen 2015’te de merkezi siyasetle-yerel siyaset arasında tersine bir nöbet değişimi olacak.
 
Yeni dönemde Kürt siyasetinde Leyla Zana, Hatip Dicle gibi deneyimli isimlerin ağırlığı artacak. Leyla Zana’nın Aralık 2014’te siyasi yasağı bitiyor. Zana, muhtemelen önümüzdeki günlerde HDP’ye katılabilir.
 
Kritik görevdekiler ne olacak?
 
Kural işletilirse HDP, 2015 seçimlerine yepyeni bir listeyle girecek. HDP’nin nasıl bir karakter kazanacağı önümüzdeki günlerde çokça tartışılacak. Öcalan’ın bu konuda nasıl bir yöntem izleyeceği merak ediliyor. Kritik görevlerde bulunan bazı isimler için kural esnetilecek mi, yoksa toptan uygulanacak mı? Bekleyip göreceğiz.
 
İki dönem kuralı yanında Kürt siyasetini bekleyen başka bir sorun daha var. Bilindiği gibi HDP’nin yanında Demokratik Bölgeler Partisi var. Hangi parti, hangi bölgede seçime girecek? Çok aktörlü yapı nasıl örgütlenecek? Örgütlenme olsa dahi pratik nasıl işleyecek? Henüz bunlar bilinmiyor. Ayrıca eylemsizlik dönemiyle iyice ortaya çıkan ‘demokratik siyasete evrilme’ krizi sorunu nasıl aşılacak?
 
İsim değişikliği mi siyaset değişikliği mi?
 
1. HDP isimlere bağlı bir hareket değil, durum böyle olunca hareket çok fazla etkilenmeyecektir.
 
2. DEHAP-DTP-BDP-HDP değişiminde olduğu gibi bu dönüşüm de başarıyla yürütülecektir.
 
3. Yeni gelecek isimler partinin yönünü değiştirmese de politik karakterini değiştirecektir.
 
4. Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tecrübeli isimler meclis dışında kalacak.
 
5. Yeni dönemde HDP siyasetinde Öcalan ve KCK’nın ağırlığı daha da artacak.
 
6. Kadro değişimiyle aynı zamanda demokratik siyasete evrilmenin test sürüşü yapılacak.
 
7. AKP’den sonra HDP’de siyasete yenilik getirmiş olacak. Böylece taban konsolide edilecek.
 
8. KCK’dan cezaevinden çıkan isimlerin bir kısmı meclise gelecek. 
 
HDP’nin A takımı liste dışı
 
İki dönem kuralı işletilirse 2015’te olmayacak isimler şöyle: 
 
1. Selahattin Demirtaş (Hakkari Vekili, HDP Eşbaşkanı)
 
2. Pervin Buldan (Iğdır Vekili, HDP Grup Başkanvekili)
 
3. Aysel Tuğluk (Van vekili, DTP Eski Eşbaşkanı) (Şu anda bağımsız milletvekili)
 
4. Sebahat Tuncel (İstanbul vekili, HDP Eski Eşbaşkanı))
 
5. Emine Ayna (Diyarbakır vekili, DTP Eski Eşbaşkanı)
 
6. Ayla Akat Ata (Batman vekili)
 
7. Hasip Kaplan (Şırnak vekili)
 
8. Bengi Yıldız (Batman vekili)
 
9. Özdal Uçer (Van vekili)
 
10. İbrahim Binici (Urfa vekili)